ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα

Ο Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα
Reuters

O Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από 39 επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων, τους υπουργούς οικονομικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων και τη σύζυγό του Μπριζίτ, βρίσκεται στην Αθήνα για την πολυαναμενόμενη επίσκεψή του -την πρώτη επίσημη ως αρχηγός κράτους- σήμερα και αύριο.

Το πρόγραμμά του ξεκινήσε ευθύς αμέσως με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ακολουθούν η επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και μετά η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το απόγευμα , το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ομιλία του, με την συμβολική διάσταση, στην Πνύκα, όπου θα απευθύνει ‘μήνυμα εμπιστοσύνης’ για την ανάκαμψη της Ελλάδας ενώ θα αναπτύξει εκτενώς το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση των ευρωπαϊκών θεσμών.

macron-athens.JPG

Άφιξη του ζεύγους Μακρόν - υποδοχή από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

O επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου είναι "στο κόκκινο" για να μετατρέψει την επίσκεψη Μακρόν σε μεγάλο πολιτικό γεγονός. Η στοχοθεσία του επικοινωνιακού επιτελείου του πρωθυπουργού έχει δύο σκέλη: το κυβερνητικό και το κομματικό.

Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό σκέλος, το Μαξίμου θέλει να δείξει ότι:

1. Η Ελλάδα "έχει επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα αφήνοντας πίσω τον εφιάλτη του Grexit και της χρεοκοπίας", για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια κυβερνητικού αξιωματούχου.
2. Γίνεται χώρα υποδοχής άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως αυτές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τον γαλλικό όμιλο CMA.
3. Έχει διεθνή - ευρωπαϊκή στήριξη απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς Ερντογάν.

Σε ό, τι αφορά το κομματικό σκέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να στείλει το μήνυμα ότι:

1. Είναι ένας ηγέτης με διεθνή ακτινοβολία, ισότιμος συνομιλητής των "μεγάλων παιχτών".
2. Βρίσκεται στο επίκεντρο των πανευρωπαϊκών διεργασιών στο χώρο του "προοδευτικού Κέντρου", του οποίου ο νέος μεγάλος αστέρας είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και μαζικών συγκεντρώσεων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ στην Αθήνα. Τα μέτρα ασφαλείας, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι δρακόντεια. Υπάρχουν αστυνομικοί σε κάθε γωνιά ενώ γερανοί 'σήκωσαν' νωρίτερα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

IMG 4330
IMG 4342
IMG 4328
astynomikoi vouli 2
astynomikoi vouli 1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ