ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας, καταψήφισε η ΝΔ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας, καταψήφισε η ΝΔ
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ενώ καταψήφισαν η αξιωματική αντιπολίτευση όπως και η Χρυσή Αυγή. Η νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας εγκρίθηκε επί της αρχής μόνο με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφού η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών».

Με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, να υπεραμύνεται των ρυθμίσεων ως «όπλα στα χέρια των εργαζόμενων» και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κοροϊδεύει τον λαό, με χάντρες» συνεχίστηκε νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με αιχμή το νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζόμενω

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ζήτησε από την υπουργό να πληροφορηθεί για τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας σήμερα, «αφού η ΝΔ παρέδωσε 13%», ρώτησε «γιατί κατήργησε το “Άρτεμις” το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της αδήλωτης εργασίας».

Με αφορμή την ρύθμιση για την απόδοση επιδόματος ανεργίας, για πέντε μήνες, στους απλήρωτους από την εταιρεία τους, εργαζόμενους, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ρώτησε με ποιους όρους, προϋποθέσεις και κριτήρια θα γίνεται αυτό, ώστε να μην γίνεται κατασπατάληση των πόρων.

«Μπορείτε να μας πείτε πώς ακριβώς διασφαλίζετε ότι αυτό το μέτρο δεν θα τύχει καταστρατήγησης και πόσα λεφτά θα κοστίσει;» ρώτησε συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Αναφορικά με την ρύθμιση που προβλέπει την διεκδίκηση των δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε:

Κοροϊδεύετε τον λαό με χάντρες, γιατί βεβαίως και μέχρι σήμερα μπορούσε ο εργαζόμενος να κάνει κάτι αντίστοιχο. Αυτό που κάνετε είναι ότι προσπερνάτε ένα βήμα. Στην πράξη θα σας λατρέψουν οι δικηγόροι.

«Όταν παραλάβαμε, η αδήλωτη εργασία ήταν στο 20%, ενώ το καλοκαίρι του 2013 έπιασε ταβάνι και άγγιξε το 40%. Σήμερα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν 13%, ενώ το Άρτεμις λειτουργεί κανονικά» απάντησε η κ. Αχτσιόγλου στο πρώτο ερώτημα του αντιπροέδρου της ΝΔ.

«Για το επίδομα ανεργίας επίσης, δεν είστε καλά πληροφορημένος» συνέχισε ως προς το δεύτερο σκέλος των ερωτημάτων του η υπουργός και εξήγησε:

Αυτή τη στιγμή ο άνεργος για να πάρει το επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να προσκομίσει στον ΟΑΕΔ πρωτόδικη δικαστική απόφαση που να τον δικαιώνει και μετά παίρνει το επίδομα ανεργίας αναδρομικά.

Αυτό που συμβαίνει με αυτήν την διάταξη είναι μια μεταφορά του κινδύνου. Δεν υπάρχει καμία δημοσιονομική επίπτωση, διότι αυτή τη στιγμή θα πάρει το επίδομα ανεργίας από την πρώτη στιγμή που θα προσκομίσει τη δήλωση και αν η δικαστική απόφαση δεν τον δικαιώσει, θα υποχρεούται να το επιστρέψει αναδρομικά.

Αναφορικά με την διεκδίκηση των δεδουλευμένων, η υπουργός τόνισε: «Εκεί που εσείς βλέπετε δικηγορική ύλη, εμείς βλέπουμε εργαζόμενους που πρέπει να έχουν ένα όπλο στα χέρια τους. Αυτήν την στιγμή, πολύ σπάνια μπορούν να βγάλουν εκτελεστό τίτλο, διαταγή πληρωμής, σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη γιατί υπάρχουν άλυτα θέματα στον κώδικα. Με αυτή την ρύθμιση, από την επόμενη μέρα μπορεί να βγάλει διαταγή. Προφανώς οι νομοθεσίες έχουν και την ανακοπή, αυτά είναι πάγιες διαδικασίες».

«Αυτά που λέτε δεν ισχύουν» απάντησε ο κ. Δένδιας και συνεχίζοντας είπε ότι «η ρύθμιση αυτή, είναι ρύθμιση του γονάτου. Θα έπρεπε να έχει νομοτεχνική σοβαρότητα την οποία δεν έχει. Είναι αέρας κοπανιστός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ