ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παυλόπουλος στον Μακρόν: Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ε.Ε.

Ο Παυλόπουλος στον Μακρόν: Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ε.Ε.
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του, ολοκληρώνεται η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

"Η υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καίριας σημασίας, γιατί μόνον ένα ισχυρό Κοινωνικό Κράτος Δικαίου - το οποίο, άλλωστε, αποτελεί ιδρυτικό στοιχείο και πολιτισμικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - μπορεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους ρήξης του κοινωνικού ιστού στα κράτη-μέλη της. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτούς τους κινδύνους επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τα λαϊκίστικα ως και νεοναζιστικά μορφώματα, που επιχειρούν να κατεδαφίσουν το όλο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα" τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο δείπνο.

"Η εκλογή σας" είπε απευθυνόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο, αποτελεί απάντηση σε αυτά τα μορφώματα". Χαρακτήρισε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ως "συνεχιστή της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας" και υπενθύμισε πως "ιδίως η μεταξύ μας φιλία έχει βαθιές και πολύπλευρες ρίζες, που εκτείνονται από το κοινό μας όραμα και τον κοινό μας αγώνα για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος ως τα θεμέλια του επίσης κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού... Έχουμε κοινές ρίζες πολιτικής, πνεύματος και πολιτισμού". Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Γαλλία υπό την ηγεσία Μακρόν- όπως φάνηκε από την ομιλία του στην Πνύκα- θα εκπληρώσει την ιστορική αποστολή της και για την ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και για τον ρόλο της Ε.Ε. στον πλανήτη. Για την ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση τόνισε πως απαιτείται η θεσμική εμβάθυνση της Ε.Ε. με "τελικό προορισμό" μια Ομοσπονδία που θα στηρίζεται στην Δημοκρατική αρχή καθώς "διότι δίχως αυτό το στέρεο θεσμικό και δημοκρατικό υπόστρωμα το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αβέβαιο, όπως ακόμη περισσότερο αβέβαιο καθίσταται και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης".

PAYLOPOULOS 2

(EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η Ε.Ε. έχει πλανητικό ρόλο και η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει τους Λαούς της τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφωνώντας τον Γάλλο ομόλογό του.

Τόνισε πως απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του πυλώνα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ "και τούτο γιατί οι παγκόσμιες προκλήσεις εντείνονται συνεχώς, όπως προκύπτει και από τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική και στην Βόρεια Κορέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να ολιγωρήσει εν προκειμένω, όταν μάλιστα πολλές από τις προκλήσεις αυτές έχουν ευθείες επιπτώσεις στους Λαούς της, με κυριότερη εκείνη της τρομοκρατίας και της επέκεινα τρομοκρατικής βαρβαρότητας, η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας".

"Η Ελλάδα αισθάνεται, στο διηνεκές, αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Η Ελλάδα με όσες θυσίες και εάν έχει υποστεί παραμένει πιστή στην Ευρώπη. Σ’ αυτό το πλαίσιο εκπληρώνει στο ακέραιο τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και αναμένει την αυτονόητη αμοιβαιότητα εκπλήρωσης υποχρεώσεων και από την πλευρά των Εταίρων μας" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ως απόδειξη της ευρωπαϊκής προσήλωσης της Ελλάδας είναι η προσέγγιση των εθνικών θεμάτων , είπε ο κ. Παυλόπουλος, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

PAYLOPOULOS 3

(EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι "αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα" και συμπλήρωσε πως "επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του". Διαμήνυσε πως " η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Αυστηρά μηνύματα σε Τουρκία και ΠΓΔΜ

Ανέφερε για τα σύνορα του Αιγαίου πως η συνθήκη της Λωζάννης πρέπει να γίνεται σεβαστή και και πρόσθεσε "κάθε αμφισβήτησή της, άμεση ή έμμεση, είναι αδιανόητη και αυτονοήτως απορριπτέα... Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Πολλώ μάλλον όταν οδηγεί, μέσω της αμφισβήτησης των συνόρων της Ελλάδας, και στην αμφισβήτηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ε.Ε.". .

Συμπλήρωσε πως " εμείς τείνουμε πάντοτε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία. Εμείς, οι Έλληνες, θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, μια Τουρκία η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική" αλλά όπως ανέφερε "αυτό προϋποθέτει, για να γίνει πράξη, από την πλευρά της Τουρκίας μια πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Οι φιλίες χτίζονται πάνω στην ειλικρινή βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εμείς το εννοούμε αυτό και είμαστε εδώ να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες. Αλλά είμαστε έτοιμοι επίσης, αν χρειασθεί, να υπερασπισθούμε και τα εθνικά μας θέματα που, όπως είπα πριν, είναι και θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Για την Π.Γ.Δ.Μ. υπογράμμισε πως " καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Σε ότι αφορά την Αλβανία έστειλε μήνυμα πως "όταν προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες έρχονται σε σαφή αντίθεση προς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο -όπως π.χ. η πρόσφατη ωμή παραβίαση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της ιδιοκτησίας- υπονομεύει και εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική".

Στην Πνύκα με την μνημειώδη ομιλία σας , ενός ηγέτη - οραματιστή δώσατε την ελπίδα ότι ο αγώνας στην Ευρώπη αρχίζει και θα συνεχιστεί. Θα πορευτούμε για την Ευρώπη και τις αξίες που μας εμπνέουν, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ