ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το περιστατικό αντιγραφής στην Πάτρα

Ανακοίνωση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το περιστατικό αντιγραφής στην Πάτρα
neolaiasyriza.gr

Ανακοίνωση εξέδωσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση τιμωρίας 106 φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Πατρών για αντιγραφή εργασίας.

«Την άποψη που έχει η ΔΑΠ σχετικά με την "αριστεία" στα Πανεπιστήμια» αποδεικνύει η αντίδραση της προσκείμενης, στη ΝΔ, φοιτητικής παράταξης, αναφέρει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών κατέθεσαν ακριβώς την ίδια εργασία σε μάθημα της εξεταστικής του περασμένου Ιουνίου, με αποτέλεσμα να μηδενιστούν στο επίμαχο μάθημα και να αποκλειστούν συνολικά από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, με βάση απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Πάνω σε αυτή την απόφαση του πανεπιστημίου Πατρών η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «Η άμεση αντίδραση των «παιδιών της ΟΝΝΕΔ» να ζητήσουν την άρση αυτής της ποινής, δίνει μία σαφή εικόνα για την άποψη που έχει η συγκεκριμένη παράταξη σχετικά με την «αριστεία» στα Πανεπιστήμια. Είναι γνωστό άλλωστε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ότι οι πρακτικές της ΔΑΠ περιλαμβάνουν δίκτυα σημειώσεων, κυκλώματα αντιγραφής, υπόγειες συνεννοήσεις με καθηγητές, κεράσματα σε μπουζούκια και ταξίδια αναψυχής».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι «φυσικά, η δική τους «αριστεία» επεκτείνεται στην υπεράσπιση όσων αντιγράφουν, με σκοπό να διατηρήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις και να ενισχύσουν την εκλογική τους δύναμη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ακραίας υποτίμησης της ακαδημαϊκότητας και της επιστήμης, επιδιώκεται η συνολική απαξίωση της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε η μετάβαση σε ένα καθεστώς ιδιωτικών Πανεπιστημίων να μοιάζει με αναπόφευκτη επιλογή».

Επομένως, προστίθεται στην ανακοίνωση, «η ανησυχία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν αφορά τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια τιμωρία για τις σπουδές των 106 φοιτητών/τριών, αλλά στην πραγματικότητα την προστασία των δικτύων αντιγραφής που έχει στήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να εξασφαλίζει τη εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και συναλλαγής που ουδεμία σχέση έχει με τα συμφέροντα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Στο περιστατικό αναφέρθηκε όμως και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, ο οποίος μίλησε για « εκφυλισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας που βρίσκει αντίθετη την πανεπιστημιακή κοινότητα».

Ο κ. Μήτκας υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αποτροπής τέτοιων φαινομένων που παίρνουν την μορφή εμπορικών δραστηριοτήτων και συναλλαγών.

"Η λογοκλοπή και η αντιγραφή αποτελούν σοβαρά ακαδημαϊκά παραπτώματα γιατί αλλοιώνουν την έννοια της μόρφωσης και της άμιλλας. Γίνονται απεχθέστερα όταν μεσολαβεί οικονομική συναλλαγή. Είναι ένα φαινόμενο που μας προβληματίζει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και με λύπη διαπιστώνουμε ότι είναι ένα από τα σημεία των καιρών. Καταβάλλονται προσπάθειες για να αποτρέπουμε καταστάσεις που εκφυλίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, και ο αγώνας αυτός είναι συνεχής" δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Μήτκας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ