ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διπλή ανάγνωση των δημοσκοπήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η διπλή ανάγνωση των δημοσκοπήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ
EUROKINISSI

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για «Τα Νέα» μοιάζει πολύ δυσάρεστη για την κυβέρνηση. Στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 14 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ (36,7% έναντι 22,7%) και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 8,8%, η Χρυσή Αυγή με 7,3%, το ΚΚΕ με 7,1%, η Ένωση Κεντρώων με 3,4%, ενώ ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ εμφανίζονται εκτός κοινοβουλίου.

Η κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η έμμεση ή άμεση αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων, εντάσσοντας στο - προσφιλές στον ΣΥΡΙΖΑ- αφήγημα περί «διαπλοκής ΝΔ, ολιγαρχών, ΜΜΕ κι εταιριών δημοσκοπήσεων». Βασικό επιχείρημα που στηρίζει το συριζικό αφήγημα αποτελεί η πλήρης αποτυχία των δημοσκοπήσεων να προβλέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η εναλλακτική ερμηνεία

Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, υιοθετούν μια εναλλακτική ερμηνεία. Αν και εκτιμούν ότι πολλές από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις βγάζουν «τσιμπημένη» τη Νέα Δημοκρατία για να φτιάξουν «κλίμα αυτοδυναμίας» (υιοθετούν εν μέρει δηλαδή το βασικό αφήγημα), εντούτοις, θεωρούν ότι οι δημοσκοπήσεις δεν στερούνται ολοκληρωτικά αξιοπιστίας. Το εντυπωσιακό είναι ότι διαβάζουν στις εν λόγω μετρήσεις θετικά μηνύματα για την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι:

- Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι η πτώση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ (που υπήρξε ραγδαία το προηγούμενο διάστημα) έχει ανακοπεί.

- Επίσης, οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να ανεβαίνει μετά το καλοκαίρι.

- Τέλος, σε όλες τις περιπτώσεις η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής του κυβερνώντος κόμματος είναι σαφώς πάνω από το 20%, ενώ η διαφορά με το τρίτο κόμμα είναι στις 15 μονάδες.

SYRIZA1

Παγίωση του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ

Από αυτές τις παρατηρήσεις, τα συγκεκριμένα στελέχη, οδηγούνται σε τρία βασικά συμπεράσματα:

1. Με δεδομένο ότι υπάρχει πολύ χρόνος μέχρι τις εκλογές (και μάλιστα πυκνός πολιτικά) και με δεδομένη την ανάκαμψη της οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μπει στην εκλογική μάχη για να διεκδικήσει τη νίκη με αξιώσεις. «Αν είμαστε σε αυτό το σημείο στην πιο δύσκολη φάση του προγράμματος, τότε τίποτα δεν έχει κριθεί», παρατηρούν.

2. Ακόμα και αν τελικά ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η ήττα αυτή κάθε άλλο πάρα συντριπτική θα είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται ως ο ένας από τους δύο πόλους του νέου «μικρού δικομματισμού», κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν δεδομένο.

3. Μια υποθετική κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι εξαιρετικά αδύναμη κοινοβουλευτικά και πολιτικά, ενώ θα έχει μπροστά της τον σκόπελο της προεδρικής εκλογή το 2020. Εδώ βλέπουμε να αναπτύσσεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ η θεωρία της «δεξιάς παρένθεσης», κατ’ αντιστοιχία της «αριστερής παρένθεσης» του Αντώνη Σαμαρά.

«Εν ολίγοις, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στη πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής για να μείνει», λένε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ