ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές στο CNN Greece για το μέλλον της Ευρώπης

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές στο CNN Greece για το μέλλον της Ευρώπης

Το νέο κλίμα που διαμορφώνεται στο ευρωπαϊκό τοπίο, με φόντο το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη, αλλά και τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, που οδηγούν την Άγκελα Μέρκελ σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, από τον οποίο θα απουσιάζουν οι Σοσιαλδημοκράτες μετά από αρκετά χρόνια, σχολιάζουν στο CNN Greece πέντε Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Η ενωμένη και δυνατή Ευρώπη, που τόσο επιθυμεί ο Γάλλος πρόεδρος για το μέλλον, παρουσιάστηκε μία μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γερμανικών εκλογών, που άφησαν «λαβωμένη» την Άνγκελα Μέρκελ και επέτρεψαν στο ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να εισέλθει στη Μπούντεσταγκ έπειτα από πολλές δεκαετίες.

Βασικοί πυλώνες του ευρωπαϊκού «οράματος» του Εμανουέλ Μακρόν αποτελούν η σημαντική αναθεώρηση του συστήματος ενιαίου νομίσματος και η στενότερη συνεργασία των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα άμυνας και μετανάστευσης, αλλά και το θέμα της ύπαρξης ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα στο Βερολίνο, η Άγκελα Μέρκελ, που εξέφρασε τις επιφυλάξεις της έναντι των γαλλικών προτάσεων για βαθύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης πριν ακόμη αυτές παρουσιαστούν, επιχειρεί την δημιουργία ενός κυβερνητικού σχηματισμού, σε μια πολιτική σκηνή, στην οποία οι απόψεις για τις προτάσεις Μακρόν διίστανται.

Στέλιος Κούλογλου, Μαρία Σπυράκη, Εύα Καϊλή, Μιλτιάδης Κύρκος και Νίκος Χουντής, εξέφρασαν την άποψή τους για τα σχέδια του Γάλλου προέδρου για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Άγκελα Μέρκελ μετά την «πύρρειο» νίκη της στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και για την εκρηκτική άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία.

Στέλιος Κούλογλου: Η ακροδεξιά διαδίδεται όπως η πανούκλα

2033715


Πηγή: (EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Θετικές χαρακτηρίζει τις προτάσεις Μακρόν για την Ευρωζώνη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην εναρμόνιση της φορολογικής νομοθεσίας και στην επανεκκίνηση του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

«Στη σωστή κατεύθυνση πιστεύω ότι είναι και τα μέτρα εκδημοκρατισμού της Ευρωζώνης που τώρα διοικείται άτυπα από το Eurogroup, ένα όργανο το οποίο δεν έχει καμία νομική ή θεσμική υπόσταση, με τη δημιουργία του Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος», σημειώνει ο κ. Κούλογλου

Το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι μετά τις γερμανικές εκλογές το Βερολίνο θα είναι πιο δύσκολο να αποδεχθεί τις προτάσεις, γιατί κερδισμένοι των εκλογών είναι τα κόμματα εκείνα που έχουν υιοθετήσει τον οικονομικό εθνικισμό της Γερμανίας, τον νέο εθνικισμό, που δεν είναι πολιτικός, αλλά οικονομικός.

«Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με τους οποίους πιθανότατα η κυρία Μέρκελ τώρα θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού είναι σε αυτή την κατεύθυνση, κινούνται δηλαδή στο κλίμα του οικονομικού εθνικισμού όπως και ακόμα και η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, που δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση, κινείται όμως στο ίδιο κλίμα και το σκορ της επηρεάζει τις εξελίξεις. Και η κα Μέρκελ, επειδή δεν έχει καμία στρατηγική για την Ευρώπη η ίδια, θα επηρεαστεί πάρα πολύ από τις τακτικές συμμαχίες και τους ελιγμούς τους οποίους πολύ καλά ξέρει να κάνει με τους πιθανούς συμμάχους. Άρα είναι αβέβαιο το μέλλον, ας ελπίσουμε ότι οι προτάσεις του Μακρόν με τη συμβολή και της Κομισιόν η οποία κινείται στην ίδια κατεύθυνση, αλλά και άλλων μεγάλων χωρών της Ευρώπης όπως πχ Ιταλία και Ισπανία θα μπορέσουν να γίνουν τελικά αποδεκτές και από το Βερολίνο».

Σχολιάζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Κούλογλου σημείωσε πως αυτή δεν οφείλεται στο προσφυγικό, αλλά κυρίως στις πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί και έχουν δημιουργήσει νέα κοινωνικά στρώματα ανθρώπων οργισμένων, που ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας, χωρίς σταθερή εργασία, σταθερή ασφάλιση. »Αυτό δημιουργεί τις βάσεις για την άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία είναι σαν την πανούκλα, διαδίδεται», είπε χαρακτηριστικά.

Μαρία Σπυράκη: Ο φόβος τροφοδοτεί τα άκρα

2616490


Πηγή: (EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)

«Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αποδεικνύει ότι ο φόβος τροφοδοτεί τα άκρα». Με αυτή τη φράση σχολίασε το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας πως «στην πρώην ανατολική Γερμανία πολίτες με χαμηλά προσόντα σε θέσεις εντάσεως εργασίας, είδαν την ενσωμάτωση των προσφύγων ως απειλή για τις δουλειές τους».

Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, η Άγκελα Μέρκελ είναι στο κέντρο και γύρω της υπάρχουν τρία διαφορετικά κόμματα των οποίων τις πολιτικές οφείλει, σε ένα βαθμό, να ενσωματώσει. Κατ’ αρχήν ο δικός της παραδοσιακός εταίρος, το CSU της Βαυαρίας το οποίο υπέστη ισχυρή μείωση στο ποσοστό του, ζητάει ανώτατο όριο προσφύγων, κάτι για το οποίο δεν έχει ακόμη δεσμευθεί η καγκελάριος και είναι αμφίβολο αν θα δεσμευθεί. Σε ό,τι αφορά τους Φιλελεύθερους, εκείνοι ζητούν αναστολή της κατ’ αρχήν συμφωνίας για την ευρωπαϊκή ατζέντα με τον Μακρόν και προφανώς αιτούνται με όλα τα μέσα τη θέση του υπουργού των Οικονομικών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας. Όσο για τους Πράσινους, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ατζέντα προτείνοντας και προωθώντας τον μετασχηματισμό της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε περισσότερο μοντέρνες εκδοχές τεχνολογίας, ηλεκτροκίνηση κ.α., ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν μια σειρά άλλα ζητήματα αρχής, με τα οποία πρέπει η Γερμανίδα καγκελάριος να συμφιλιωθεί προκειμένου να σχηματίσει τον συνασπισμό τύπου Τζαμάικα.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα Μακρόν, η Μαρία Σπυράκη σημειώνει πως είναι εμφανές ότι επέλεξε να μιλήσει μετά τις γερμανικές εκλογές, θυμίζοντας ότι είχε προηγηθεί μια συμφωνία με την κυρία Μέρκελ μόνο που για να προωθηθεί αυτή η ατζέντα χρειάζονται δύο: Η Γερμανία και η Γαλλία. Η Γαλλία προτείνει και η Γερμανία δεν είναι έτοιμη. Κι εκεί ακριβώς είναι το θέμα, νομίζω πως όλα αυτά θα καθυστερήσουν.

Το δεύτερο, σύμφωνα με την ίδια, έχει να κάνει με μια σειρά ζητήματα στα οποία φαίνεται πως ο κ. Μακρόν βάζει ένα κομμάτι ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προκειμένου να υπάρξει μια ισχυρή ατμομηχανή στην Ευρώπη κατ’ αρχήν με τη Γαλλία και τη Γερμανία και μετά με τις χώρες που μπορούν να ακολουθήσουν, όμως υπάρχουν και ζητήματα στα οποία πρέπει οι μικρότερες χώρες να διατυπώσουν άμεσα τη διαφωνία τους. Αυτό είναι κυρίως το γεγονός ότι προτείνει μια Κομισιόν με 15 άτομα, κάθε χώρα πρέπει να εκπροσωπείται στην Κομισιόν και να μην υπάρχουν μόνο 15 επίτροποι. Δεύτερον το γεγονός ότι προτείνει μια λίστα εκ των οποίων οι μισοί ευρωβουλευτές θα προέρχονται από κοινή λίστα των κομμάτων. Είναι σαφές ότι οι Ευρωβουλευτές εκπροσωπούμε εδώ τις χώρες μας και τα κόμματά μας και δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει διαφορετικά, με κοινή λίστα από όλα τα κόμματα από όλη την Ευρώπη και επίσης είναι σαφές ότι πρέπει να δούμε μια σειρά ζητήματα που έχουν θετικό πρόσημο στην ατζέντα Μακρόν όπως είναι η προσπάθεια για την υπεράσπιση των στόχων του Παρισιού και η προσπάθεια για τη θέσπιση κατώτατου μισθού σε κάθε μια χώρα μέλος.

Εύα Καϊλή: Ριζοσπαστικές οι προτάσεις Μακρόν, ανησυχητική η κατάσταση στη Γερμανία

2228048


Πηγή:ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γερμανία, αλλά και το αποτέλεσμα για την Ελλάδα, η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, εξηγώντας πως «βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι είναι ακραίοι, να έχουν ισχυροποιηθεί αρκετά, με αυτή τη ρητορική».

Σύμφωνα με την ίδια η Γερμανία θα πρέπει να ξανασκεφθεί τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση και τις χώρες στις οποίες έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

«Νομίζω ότι θα έχουμε μια επανεκκίνηση, θα πρέπει να δούμε κατ΄ αρχήν ποια θα είναι η συμμαχία που θα κυβερνήσει, και στη συνέχεια αν αυτή η συμμαχία θα μπορέσει, σε κάποιες από τις γραμμές του Μακρόν, να συνεχίσει σε έναν τέτοιο άξονα, γιατί το να μιλάμε για Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία η Γαλλία και η Γερμανία θα έχουν εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις απλώς θα δυσκολεύει τις χώρες τις μικρότερες και πιο αδύναμες», τόνισε.

Αναφερόμενη στην απουσία των Σοσιαλδημοκρατών από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, εκτιμά πως αυτό ίσως δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς «η συνεχής παρουσία στην κυβέρνηση, και μάλιστα σε έναν συνασπισμό, μερικές φορές θολώνει τις γραμμές και τις ιδεολογικές μας αναφορές και ίσως είναι σημαντικό να αναδιοργανωθεί και η παράταξη».

Όσον αφορά τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν περί κοινού προϋπολογισμού κι ενός υπουργού Οικονομικών στην Ευρωζώνη, η Εύα Καϊλή τις χαρακτήρισε ριζοσπαστικές, σημειώνοντας πως «θα χρειαστεί να περάσει μεγάλο διάστημα μέχρι κάτι τέτοιο να είναι εφικτό, αλλά νομίζω ότι η κατεύθυνση είναι σωστή. Δεν γνωρίζω αν το αποτέλεσμα θα είναι το ιδανικό, αλλά σίγουρα η κατεύθυνση περισσότερης Ευρώπης, της ενοποίησης και να δείξουμε ότι υπάρχει τέτοια αλληλεγγύη ώστε να βλέπουμε την ΕΕ ως μία Ένωση και όχι ως πολλές χώρες πολλών και πολύ διαφορετικών ταχυτήτων, γιατί είναι λογικές οι διαφορετικές ταχύτητες σε μια Ένωση αλλά οι πολύ μεγάλες ανισότητες μας έφτασαν να έχουμε χάσει ένα κράτος-μέλος, καθώς έχουμε και το Brexit να διαχειριστούμε».

Μιλτιάδης Κύρκος: Η Ευρώπη αλλάζει με ταχύτατο ρυθμό, αλλά χωρίς να ακούγεται η ελληνική φωνή

4228039


Πηγή:(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Τη διαδρομή των ψήφων των γερμανών πολιτών προς το AfD ανέλυσε ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μιλτιάδης Κύρκος, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν είναι «από αυτούς οι οποίοι ολοφύρονται για την άνοδο της ακροδεξιάς», κάνοντας λόγο για ψήφο διαμαρτυρίας από πολίτες που «έδωσαν ένα μήνυμα ότι, μπορεί η Γερμανία να ‘χει θετικούς αριθμούς ανάπτυξης, χαμηλή ανεργία αλλά θέλουν και παραπάνω. Θέλουν φροντίδα για τους πιο αδύναμους, θέλουν αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Θέλουν δηλαδή, προσοχή».

Κρίνοντας μάλιστα από τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία, ο κ. Κύρκος εκτιμά ότι δεν ήταν η στάση της Μέρκελ στο προσφυγικό ο κυριότερος λόγος για αυτήν. «Ήταν μία απόφαση, η οποία αιφνιδίασε τη γερμανική κοινωνία, οπότε, σίγουρα έπαιξε κάποιο ρόλο, γιατί οι πολίτες αισθάνθηκαν ανασφαλείς. Τα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι κάθε πολιτικός πρέπει να εξηγεί την πολιτική του στο λαό. Δεν την αποδέχεται έτσι, χωρίς σκέψη και χωρίς φόβο. Εκεί απέτυχε κάπως η καγκελάριος», εκτίμησε ο κ. Κύρκος.

Αναφερόμενος στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα πρέπει να σχηματιστεί στη Γερμανία, απουσία των Σοσιαλδημοκρατών, ο κ. Κύρκος σημείωσε πως «ήταν καιρός οι σοσιαλιστές να περάσουν στην αντιπολίτευση. Τους ευχαριστούμε γιατί η θέση τους στον μεγάλο συνασπισμό, βοήθησε την Ελλάδα πολύ το καλοκαίρι του ’15, που κρινόταν η παραμονή της στην Ευρώπη ουσιαστικά, όχι στην Ευρωζώνη. Τώρα όμως καταλαβαίνουμε ότι μετά από τόσα χρόνια στην κυβέρνηση, πρέπει να δείξεις και το δικό σου στίγμα. Πρέπει να βρεις τις προτάσεις οι οποίες, απευθύνονται και στους φόβους αλλά και στις ανάγκες των ψηφοφόρων».

Σχολιάζοντας το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη, ο κ. Κύρκος σημείωσε πως βλέπουμε τόσο με την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου, όσο και με την πρόσφατη ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο State of the Union, μία Ευρώπη η οποία αλλάζει με ταχύτατο ρυθμό, στην οποία θα έχει μεγάλη σημασία φυσικά και η γερμανική θέση.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Κύρκος για την απουσία της ελληνικής φωνής σε αυτές τις αλλαγές που προδιαγράφονται για την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα έπρεπε ήδη να καταθέτει προτάσεις. Θέλουμε να είμαστε στο σκληρό πυρήνα αλλά αυτός ο σκληρός πυρήνας προϋποθέτει και απόψεις. Δηλαδή προτάσεις που βρίσκουν και συμμάχους. Η συμμετοχή μας στην κοινή άμυνα ας πούμε, είναι καυτό θέμα για την Ελλάδα, ειδικά για το γεωπολιτικό σημείο που βρίσκεται, δεν μπορεί να είναι κάτι που θα επιβληθεί ή θα ολοκληρωθεί χωρίς εμάς. Τα θέματα της συμμετοχής μας στον σκληρό πυρήνα πρέπει να προέρχονται και από δικές μας προτάσεις. Δυστυχώς στην ελληνική Βουλή, αυτό που παρακολουθώ, είναι εκατέρωθεν επιθέσεις για τα ελάσσονα».

Νίκος Χουντής: Η καταθλιπτική επιρροή της Γερμανίας στην Ευρώπη θα συνεχιστεί παρά τις «φλυαρίες» του Μακρόν

2558105


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Την άποψη ότι οι γερμανικές εκλογές δεν αλλάζουν το τοπίο επί της ουσίας, σε ότι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις προκλήσεις όπως η ανεργία ή το μεταναστευτικό, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, εκτιμώντας παράλληλα ότι θα συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας και στο βάθος η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, όπως έχει υιοθετήσει η γερμανική ηγεσία.

«Η επιρροή της Γερμανίας θα εξακολουθεί να είναι καταθλιπτική στις εξελίξεις της Ευρώπης παρά τις κραυγές, τις φλυαρίες-με την πολιτική έννοια-του κυρίου Μακρόν, καθώς επί της ουσίας αυτό που εξαγγέλλει, δεν αμφισβητεί την κατεύθυνση που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι η εξασφάλιση πάση θυσία της ελευθερίας των αγορών και επιβολή νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε όλη την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα άκουγα με ανησυχία από την πλευρά του κ. Μακρόν, που εμφανίζεται ως εναλλακτική λύση, το κήρυγμα για μια Ευρώπη- φρούριο και μια στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης μέσω της κοινής αμυντικής και βιομηχανικής στρατιωτικής πολιτικής», ανέφερε ο κ. Χουντής.

Σύμφωνα με τον ίδιο η άνοδος της ακροδεξιάς οφείλεται εν πολλοίς στον χαρακτήρα και τη νεοφιλελεύθερη προοπτική που έχει πάρει η ΕΕ, ενώ ερωτηθείς για το τι θα σημαίνει μια ενδεχόμενη απομάκρυνση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σημείωσε πως δεν πρόκειται για θέμα προσώπων, καθώς η πολιτική που θα εφαρμοστεί θα είναι η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ