ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Ναυτιλίας: Διάλογος με την Τουρκία, όμως πρέπει να τηρεί τη νομοθεσία για τα τουριστικά σκάφη

Υπ. Ναυτιλίας: Διάλογος με την Τουρκία, όμως πρέπει να τηρεί τη νομοθεσία για τα τουριστικά σκάφη
EUROKINISSI//ΧΑΡ. ΚΑΝΑΤΣΙΔΗΣ

Το υπουργείο Ναυτιλίας κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία για την αμοιβαία ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού, ωστόσο θέτει ως απαράβατη προϋπόθεση να τηρείται η νομοθεσία αναφορικά με τις ναυλώσεις τουριστικών σκαφών και επιθεώρησης πλοίων. Όλα αυτά με φόντο την απαγόρευση που έθεσε η γείτονα χώρα στον απόπλου προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών.

«Η ομαλή ροή τουριστικών, επιβατηγών και εμπορικών πλοίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει θετικές συνέπειες, τόσο για την οικονομία των δύο χωρών, όσο και για την επικοινωνία μεταξύ των λαών τους».

Αυτό αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου το οποίο προσθέτει:

«Παραμένει ανοιχτό σε διάλογο με την Τουρκία για την αμοιβαίως επωφελή ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αφενός η ελληνική νομοθεσία για την πάταξη παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών και αφετέρου η διεθνής και ενωσιακή νομοθεσία για την επιθεώρηση πλοίων (Έλεγχος Κράτους Λιμένα-Port State Control)».

Προβληματισμός των τουριστικών φορέων

Η απόφαση της Τουρκίας συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

«Θεωρώ ότι υπάρχει αρκετός χρόνος και θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι το θέμα, το οποίο ανακινούν για δικούς τους λόγους οι Τούρκοι, θα λυθεί», σημείωσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Χίου «Ράδιο Αλήθεια», ο τουριστικός πράκτορας της Χίου, Κώστας Μπολλάς, ο οποίος χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού από και προς την Τουρκία. Και συνέχισε: «Με συναδέλφους που έχω μιλήσει στην Τουρκία ανησυχούν, γιατί δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα εκεί, αλλά υπάρχει πληροφόρηση ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας - Τουρκίας, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου».

Αισιόδοξος είναι και ο δημοτικός σύμβουλος Χίου, εντεταλμένος για θέματα τουρισμού, Δημήτρης Καράλης. Όπως δήλωσε παρακολουθούν με προσοχή το θέμα, με δεδομένα ότι η τουρκική τουριστική αγορά είναι η κύρια και μεγαλύτερη που είχε ποτέ η Χίος, αναμένουν τις εξελίξεις από το διπλωματικό πεδίο ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο όλης αυτής της ιστορίας είναι ότι δόθηκε το χρονικό περιθώριο, έως τις 12 Οκτωβρίου, που σημαίνει ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με ειλημμένες αποφάσεις από πλευράς Τουρκίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ