ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις για το πόρισμα Ιγγλέζη για την οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού

Αντιδράσεις για το πόρισμα Ιγγλέζη για την οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού
EUROKINISSI

Αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε έκθεση για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής στο Σαρωνικό μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» που παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος η πρόεδρός της Κατερίνα Ιγγλέζη.

Τα κόμματα χαρακτήρισαν το κείμενο μονομερές, καθώς δεν διατυπώνονται σε αυτό οι απόψεις τους για τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και τους χειρισμούς της μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου και απαίτησαν την απόσυρσή του ώστε να συνταχθεί νέο που θα περιλαμβάνει τις θέσεις τους.

Στην 11σέλιδη έκθεση που παρουσίασε η κ. Ιγγλέζη αναφέρεται ότι «υπάρχει ζημιά τόσο στα ύδατα και ενδεχομένως και στη βιοποικολότητα». Σημειώνεται ακόμη, ότι οι διαδικασίες της απορρύπανσης και της αποκατάστασης του οικοσυστήματος γίνονται ακόμα πιο κρίσιμες δεδομένου ότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία μόνο του το 10% του πετρελαίου που διαφεύγει από ένα ναυάγιο μπορεί να περισυλλεγεί στη θάλασσα, ενώ ανησυχία προκαλούν και οι μη εμφανείς επιπτώσεις που θα υποστούν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με την έκθεση οι κάτοικοι της Σαλαμίνας και των δήμων του παράκτιου μετώπου καθώς και οι επαγγελματίες των περιοχών αυτών πλήττονται σοβαρά. Αλιείες, ιχθυοκαλλιέργειες, τουρισμός καταμετρούν ήδη τις επιπτώσεις από την καταστροφή του ευαίσθητου θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Ιγγλέζη μόνον το Ποτάμι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να καταθέσουν τα κόμματα τις θέσεις τους. Το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει ούτε στη νέα προσπάθεια για σύνταξη έκθεσης, επισημαίνοντας ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιχειρούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες των εφοπλιστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ