ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: η ασφάλεια κυριαρχεί στην ατζέντα της συνάντησης υπουργών χωρών της Βαλκανικής

Θεσσαλονίκη: η ασφάλεια κυριαρχεί στην ατζέντα της συνάντησης υπουργών χωρών της Βαλκανικής
mfa/facebook

Με διευρυμένη ατζέντα και στόχο να ενισχυθεί η περιφερειακή σταθερότητα και η διασυνοριακή συνεργασία διεξάγεται στις 4 και 5 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη η 2η συνάντηση υπουργών εσωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ.

Η συνάντηση, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, και έρχεται σε συνέχεια των επαφών με τους ομολόγους του αυτών των χωρών στο πλαίσιο της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσβλέπει στην εδραίωση μιας θεσμοθετημένης συνεργασίας μεταξύ των όμορων κρατών της νότιας Βαλκανικής σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και στρατηγικής σημασίας, όπως οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν σε θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης. Άλλωστε, οι χώρες της περιοχής έχουν αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, οι συνέπειες της οποίας εξακολουθούν να είναι αισθητές σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε όλα τα κράτη.

Οι Υπουργοί εσωτερικών θα ανταλλάξουν, επίσης, απόψεις για την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, επιστροφών, καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Επιπροσθέτως, με αφορμή την αρωγή που προσέφερε η Ελλάδα στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι, οι Υπουργοί θα συζητήσουν και θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της πυρόσβεσης. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται ακόμη και το ζήτημα της ανάπτυξης συνεργειών στον ενεργειακό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ