ΠΡΟΣΩΠΑ

Τζασίντα Άρντερν: Είναι νέα, έχει όραμα και φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των πιο σέξι ηγετών

Τζασίντα Άρντερν: Είναι νέα, έχει όραμα και φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των πιο σέξι ηγετών
EPA/NYEIN CHAN NAING/POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η νέα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν είναι σίγουρα ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς. Το 2017 ανέλαβε τα ηνία του Εργατικού Κόμματος και στη συνέχεια όλης της χώρας της και μάλιστα το τελευταίο το πληροφορήθηκε από τον Τύπο. Κανένας δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη σε βαθμό μάλιστα που πια ολόκληρη η Νέα Ζηλανδία βιώνει μια «Τζασινταμανία».

Το νεαρό της ηλικίας της, η απλότητά της και ο προοδευτικός της χαρακτήρας κέρδισαν τους ψηφοφόρους των Εργατικών και μέσα σε μια εβδομάδα από την ανάληψη της εξουσίας από την Άρντερν οι Εργατικοί όχι μόνο αύξησαν το ποσοστό της αποδοχής τους, αλλά το κόμμα κέρδισε και πολυάριθμες δωρεές.

Η 37χρονη Νεοζηλανδή πρωθυπουργός εξελέγη στην ηγεσία του κόμματός της μόλις επτά εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου – τις οποίες και κέρδισε πανηγυρικά.

Και λίγο πριν κλείσει η χρονιά αυτή, η Τζασίντα κέρδισε έναν ακόμη τίτλο: την δεύτερη θέση στην λίστα με τους πιο σέξι ηγέτες του πλανήτη για το 2017, που δημοσιεύει η εταιρεία δημοσίων σχέσεων JD and Kate Industries, η οποία διατηρεί την ιστοσελίδα hottestheadsofstate.com.

Η αρχηγός της κεντροαριστεράς στη Νέα Ζηλανδία ανήλθε στην πρωθυπουργία έπειτα από τη στήριξη που της προσέφερε ο ηγέτης του λαϊκιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία» Ουίνστον Πίτερς.

Η Άρντερν είναι η νεότερη ηγέτης της Νέας Ζηλανδίας από το 1856 και η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας αυτής των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην προεκλογική της εκστρατεία κυριάρχησε το θέμα της εφικτής οικονομικά στέγασης και της δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ και η περιβαλλοντική δράση και η ανάγκη για καλύτερες υπηρεσίες υγείας ήταν ψηλά στην ατζέντα της.

Η άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η πάταξη της ανισότητας και η βελτίωση των συνθηκών μεταχείρισης των γυναικών τόσο στο σπίτι όσο και στον εργασιακό χώρο καθώς και η αποποινικοποίηση των αμβλώσεων είναι ζητήματα τα οποία επιδιώκει να διαχειριστεί η δημοφιλής πρωθυπουργός.

Ενδεικτική ήταν η πρώτη της δήλωση μετά την ανάληψη του αξιώματός της: «Έχω μεγάλες φιλοδοξίες ως γυναίκα και ως πρωθυπουργός για να εξασφαλίσουμε μεγάλα οφέλη ως κυβέρνηση σε θέματα όπως η μισθολογική ισότητα, σε ζητήματα υποστήριξης των γυναικών σε όποιον ρόλο αναλαμβάνουν, είτε στην εργασία, είτε σε ρόλο φροντίδας...αυτό το ζήτημα το έχω βαθιά μέσα στην καρδιά μου».

Για τους μη γνωρίζοντες, η Τζασίντα φαίνεται ότι ήρθε από το πουθενά και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές. Η αλήθεια όμως είναι ότι ανεβαίνει στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, το 2008, σε ηλικία 28 ετών.

Με την πολιτική και την Αριστερά ασχολείται από την εφηβεία της: εργάστηκε στο πολιτικό γραφείο της Έλεν Κλαρκ, της τελευταίας πρωθυπουργού των Εργατικών, ενώ πέρασε και κάποιο χρόνο στη Βρετανία όπου απασχολήθηκε ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι το γεγονός ότι μεγάλωσε στο Χάμιλτον της Νέας Ζηλανδίας και έβλεπε «ξυπόλητα παιδιά χωρίς να έχουν να φάνε μεσημεριανό» την ενέπνευσε να εισέλθει στην πολιτική. Γι αυτό και η πάταξη αυτής της ανισότητας έγινε κεντρικό θέμα της προεκλογικής της εκστρατείας.

Σπούδασε Επικοινωνία στο πανεπιστήμιο του Γουαϊκάτο και μεγάλωσε σε οικογένεια Μορμόνων. Έγινε όμως αγνωστικίστρια εξαιτίας των ομοφοβικών θέσεων των Μορμόνων. Δεν πίνει καφέ και στον ελεύθερο χρόνο της τής αρέσει να βάζει μουσική ως dj.

Οι ψηφοφόροι της γοητεύονται από το γεγονός ότι είναι μια νέα γυναίκα, με αυτοπεποίθηση και ότι φαίνεται να διαθέτει την ικανότητα να ξαναβάλει στο παιχνίδι το Εργατικό κόμμα. Οι πολέμιοί της την κατηγορούν για απειρία.

Έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή Τύπο όταν χαρακτήρισε σεξιστικές τις ερωτήσεις δημοσιογράφου για το αν σχεδιάζει να αποκτήσει παιδί λίγες μόλις ώρες αφότου ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος. Όπως σχολίασε, τέτοιου είδους αντιμετώπιση των γυναικών είναι «απαράδεκτη».

Όσο για το πώς γιόρτασε το νέο της αξίωμα, όπως είπε η ίδια, επέστρεψε στο μικρό της διαμέρισμα στο Γουέλινγκτον και μαζί με τον σύντροφό της, παρουσιαστή της τηλεόρασης Κλαρκ Γκέιφορντ, (και την γάτα της) έφαγαν νουντλς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ