Κάρλες Πουτζντεμόν: Ο άνθρωπος που θέλει να διασπάσει την Ισπανία
ΠΡΟΣΩΠΑ

Κάρλες Πουτζντεμόν: Ο άνθρωπος που θέλει να διασπάσει την Ισπανία

Στις αρχές της χρονιάς, αλλά και για το μεγαλύτερο διάστημα αυτής, το όνομά του ήταν άγνωστο στους περισσότερους ανθρώπους, τουλάχιστον εκτός Ισπανίας.

Όλα αυτά άλλαξαν τον Οκτώβριο, μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, προκειμένου η περιφέρεια να ανεξαρτητοποιηθεί από την υπόλοιπη χώρα. Έκτοτε το όνομά του απασχολεί σχεδόν καθημερινά τον διεθνή Τύπο.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν ανέκαθεν υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, “αφύπνισε” τους Καταλανούς, ενώ δεν δίστασε να βρεθεί αντιμέτωπος με την ισπανική κυβέρνηση για τα πιστεύω του.

Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια ως πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, κατάφερε να επαναφέρει στο προσκήνιο το καταλανικό όνειρο της αυτοδιάθεσης, ενώ δεν έμεινε μόνο στα λόγια:

Είναι ο άνθρωπος που επί μήνες ολόκληρους, πριν και μετά το δημοψήφισμα, κατάφερε να ξεσηκώσει τους Καταλανούς, οι οποίοι σχεδόν καθημερινά ξεχύνονταν κατά χιλιάδες στους δρόμους της Βαρκελώνης, πραγματοποιώντας ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο καθαιρεθείς πρώην ηγέτης της Καταλονίας, αψηφώντας το νόμο και το ισπανικό Σύνταγμα και παρά τις απειλές από την Μαδρίτη, συνέχισε τις προσπάθειές του για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, και έγινε έτσι ο νούμερο ένα εχθρός της ισπανικής κυβέρνησης.

Γεννημένος στο μικρό χωριό Αμέρ κοντά στη Χιρόνα το 1962, από οικογένεια αρτοποιών, όλοι εκ των οποίων ήταν εθνικιστές, ήταν από μικρός παθιασμένος με το θέμα της ανεξαρτησίας και στην εφηβεία του εντάχθηκε σε ένα τοπικό εθνικιστικό κόμμα.

Εγκατέλειψε τις σπουδές του στη φιλοσοφία για να γίνει δημοσιογράφος. Δούλεψε στην εφημερίδα El Punt, της οποίας έγινε και αρχισυντάκτης, ενώ ίδρυσε και το αγγλόφωνο περιοδικό Catalonia Today.

Είναι πολύγλωσσος καθώς μιλάει καταλανικά, ισπανικά, γαλλικά και ρουμάνικα, τα οποία έμαθε από την σύζυγό του, την Ρουμάνα δημοσιογράφο Μαρτσέλα Τόπορ, με την οποία έχουν δύο κόρες.

To 2011 εξελέγη δήμαρχος της Χιρόνα, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2016, οπότε και έγινε πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, όταν διαδέχτηκε τον κεντρώο Αρτούρ Μας. Η αναρρίχησή του στην ηγεσία της περιφέρειας έγινε “τυχαία, από την πίσω πόρτα”, όπως έχει παραδεχτεί δημόσια ο ίδιος, αφού η προεδρία δεν ήταν στις φιλοδοξίες του. Είναι ο πρώτος Καταλανός πρόεδρος που δεν δήλωσε όρκο πίστης στο ισπανικό Σύνταγμα και το σημερινό βασιλιά της χώρας Φίλιππο.

“Δεν είναι καιρός για δειλούς” και “το αδύνατο είναι απλά μια άποψη”, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του την ημέρα της ορκωμοσίας του, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του 130ου ηγέτη της περιφέρειας.

Στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, το 90% όσων ψήφισαν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας, πυροδοτώντας μια πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου στην Ισπανία. Το δημοψήφισμα κηρύχτηκε παράνομο και αντισυνταγματικό από την Μαδρίτη.

Τέσσερις εβδομάδες μετά, στις 27 Οκτωβρίου, μετά από αναβολές και ενώ ο κόσμος συνέχιζε να βγαίνει στους δρόμους κατά χιλιάδες, ο Πουτζντεμόν κήρυξε την πολυπόθητη ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η ανεξαρτησία δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από την κυβέρνηση, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, έθεσε υπό την κηδεμονία της Μαδρίτης την Καταλονία, αποπέμποντας τον Πουτζντεμόν και την κυβέρνησή του.

Από το Βέλγιο, όπου κατέφυγε μαζί με τέσσερα μέλη της πρώην κυβέρνησής του, μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ο Πουτζντεμόν κάλεσε τους Καταλανούς σε “δημοκρατική αντίσταση”. Εις βάρος του εκδόθηκε ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές ένταλμα σύλληψης από το ισπανικό δικαστήριο (το δεύτερο αποσύρθηκε στη συνέχεια), ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα επιστρέψει στην Ισπανία. Το Βέλγιο δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού ο Πουτζντεμόν ήλπιζε να εμπλέξει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σκοπό του. Από εκεί έκανε και την εκστρατεία του για τις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, τις οποίες κήρυξε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Στην Ισπανία αντιμετωπίζει κατηγορίες για στάση, εξέγερση και κατάχρηση δημόσιου χρήματος σε σχέση με την προσπάθεια της τοπικής κυβέρνησης για απόσχιση από τη χώρα.

Στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, οι αυτονομιστές διατήρησαν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Χαιρετίζοντας τη νίκη από τις Βρυξέλλες, ο Πουτζντεμόν, εμφανώς ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, υπογράμμισε πως «το ισπανικό κράτος ηττήθηκε», προσθέτοντας πως το γεγονός ότι η αυτονομιστική παράταξη διατηρεί την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο αποτελεί «ράπισμα» για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.