ΠΡΟΣΩΠΑ

Κιμ Γιονγκ Ουν: Μύθοι και αλήθειες για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας

Κιμ Γιονγκ Ουν: Μύθοι και αλήθειες για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας
KCNA/via REUTERS

Είναι ένας από τους νεαρότερους ηγέτες του κόσμου, αν όχι ο νεαρότερος. Ακούμε για αυτόν πολλά, όμως στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ελάχιστα, ενώ συχνά κι αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε αποδεικνύονται μύθοι. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί απίθανα πράγματα για εκείνον, όπως ότι σκότωσε τον θείο του και στη συνέχεια έριξε το πτώμα του στα σκυλιά ή ότι διέταξε τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του…

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις 8 Ιανουαρίου γιορτάζει τα γενέθλιά του, όμως κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσων χρονών γίνεται, αφού λέγεται πως «πείραξε» το έτος της γέννησής του, όπως άλλωστε είχε κάνει και ο πατέρας του πριν απ΄ αυτόν. Φήμες τον θέλουν να έχει τρία παιδιά, αλλά και έναν «εκρηκτικό» χαρακτήρα.

Αν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αναλάβει την εξουσία στη Βόρεια Κορέα εδώ και αρκετά χρόνια, η διεθνής κοινότητα δεν γνωρίζει πολλά για αυτόν. Δεν έχει μεταβεί ποτέ στο εξωτερικό για επίσημη επίσκεψη, ενώ κρατά μυστική και την ιδιωτική του ζωή, με τον γάμο του να αποκαλύπτεται μόλις τον Ιούλιο του 2012 με τη δημοσίευση φωτογραφιών μιας νεαρής γυναίκας, της Ρι Σολ-Γιου, η οποία τον συνόδευε σε επίσημες εκδηλώσεις.

North Korean leader Kim Jong Un and his wife Ri Sol Ju 800x430

Έχει ακουστεί πως είναι άρρωστος και πάσχει από ουρική αρθρίτιδα, ότι είναι απομονωμένος και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ανατραπεί από την εξουσία, αλλά και ότι υπάρχουν σχέδια για τη δολοφονία του. Άλλοι τον περιγράφουν ως αδύναμο και κακομαθημένο παιδί, που περιβάλλεται από ανθρώπους που του λένε πάντα «ναι», ενώ κάποιοι εκτιμούν πως δεν του μένει πολύς χρόνος ακόμη στην εξουσία, αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σημάδια πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σύντομα.

2017 11 28T191149Z 1329254797 RC13125FA0E0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES


Πηγή:KCNA/File Photo via REUTERS

Κι ενώ για τον Βορρά της Κορεατικής χερσονήσου ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένας πανίσχυρος άνθρωπος, ο Νότος τον περιγράφει ως αδύναμο, ασταθή και απομονωμένο, ενώ συχνά διαρρέει για εκείνον πληροφορίες που συχνά αποδεικνύονται λανθασμένες. Για παράδειγμα, το 2015 είχε διαρρεύσει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτέλεσε έναν αρχιτέκτονα επειδή δεν του άρεσαν τα σχέδιά του για το νέο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο λίγο καιρό αργότερα, ο αρχιτέκτονας εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης ζωντανός και πολύ καλά στην υγεία του...

Κιμ Γιονγκ Ουν: Ένα «δειλό παιδί» που κρατά στα χέρια του το πιο ισχυρό όπλο του πλανήτη (pics&vid)

Έπειτα από μια πολύ… παραγωγική χρονιά, με δοκιμές πυραύλων, πυρηνικές δοκιμές, και απειλές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, η Βόρεια Κορέα επιστρέφει στο τραπέζι του διαλόγου με τη Νότια Κορέα, για τις πρώτες συνομιλίες τους μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Αν και η αφορμή για τον διάλογο είναι η ενδεχόμενη συμμετοχή της Πιονγκγιάνγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονται στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο, κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως αποτελέσει ευκαιρία για ευρύτερες συνομιλίες.

korea8


Πηγή: Reuters/ KCNA

Θέλει να κάνει τη Βόρεια Κορέα πυρηνική δύναμη

Βέβαια ο Κιμ ουδέποτε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να κάνει πίσω στα φιλόδοξα σχέδιά του για την περαιτέρω ανάπτυξη των πυρηνικών δυνατοτήτων της χώρας του.

Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας το 2011, παρακολουθεί από κοντά στρατιωτικές ασκήσεις, επιθεωρεί στρατιωτικές βάσεις και δίνει αποφασιστικά εντολές, με τους βορειοκορεάτες αξιωματούχους να τον περιγράφουν ως «στρατιωτική διάνοια». Επίσης φρόντισε να… μετατοπίσει την εξουσία από τον στρατό στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα, συγκαλώντας μάλιστα και συνέδριο για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια.

Πιέζει για οικονομική ανάπτυξη, προωθώντας την κατασκευή μεγαλόπνοων έργων, όπως χιονοδρομικά κέντρα, πολυτελή θέρετρα, ιπποδρόμους, ενώ δεν παρεκκλίνει από τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Τα πρώτα χρόνια, η εμμονή με το μπάσκετ και τα γενέθλια-σταθμός

Ο Κιμ είναι γιος της τρίτης συζύγου του πατέρα του, της Κο Γιονγκ Χι, μιας Κορεάτισσας χορεύτριας που γεννήθηκε στην Ιαπωνία, η οποία πέθανε το 2004 από καρκίνο στο στήθος. Τη δεκαετία του 1990 ο Κιμ και τα δύο αδέλφια του πήγαν σχολείο στη Βέρνη, στην Ελβετία, όπου μαζί με άλλους μαθητές από διάφορα μέρη του κόσμου, διδάχθηκαν Γερμανικά και Γαλλικά.

Εκείνη την περίοδο τα τρία αδέλφια πρόσεχε η αδελφή της μητέρας τους, η οποία μερικά χρόνια αργότερα αυτομόλησε στις ΗΠΑ μαζί με τον σύζυγό της, και φέρεται να έδωσε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες χρήσιμες πληροφορίες για την μυστηριώδη οικογένεια των Κιμ.

«Τους έλεγα να φέρνουν τους φίλους τους στο σπίτι, γιατί ήθελα να έχουν μια φυσιολογική ζωή, τους έφτιαχνα σνακ, έτρωγαν κέικ και έπαιζαν με lego», είχε πει η θεία του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κο Γιονγκ Σουκ σε μια συνέντευξή της στην Washington Post, περιγράφοντας μια επίσκεψή τους στο πάρκο της Disney στο Παρίσι, τις καλοκαιρινές διακοπές τους στη γαλλική ριβιέρα, δείπνα σε εστιατόρια στην Ιταλία, αλλά και το πόσο απολάμβαναν το σκι στις ελβετικές Άλπεις.

rodman1


Πηγή:Πηγή: Reuters

Η θεία του Κιμ Γιονγκ Ουν επιβεβαίωσε και την εμμονή του ανιψιού της με το μπάσκετ. Έπαιζε διαρκώς, ενώ δεν άφηνε τη μπάλα από τα χέρια του ούτε όταν πήγαινε για ύπνο, είχε πει, με τους συμμαθητές του να συμπληρώνουν πως φορούσε τα πιο «διάσημα» παπούτσια της εποχής εκείνης για μπάσκετ, ενώ είχε και πολλά βιντεοπαιχνίδια για το αγαπημένο του σπορ.

Όμως ο Κιμ, γνώριζε πολύ καλά από μικρή ηλικία, ότι ήταν προορισμένος για πιο σημαντικά πράγματα. Στα 8α γενέθλιά του, πήρε ως δώρο τη στολή του στρατηγού, ενώ στο πάρτι του ήταν παρόντες πραγματικοί αξιωματικοί του στρατού της χώρας, ζητωκραυγάζοντας και τραγουδώντας του όταν έσβηνε τα κεράκια στην τούρτα του.

«Ήταν αδύνατον να μεγαλώσει σαν κανονικός άνθρωπος, όταν όλοι γύρω του τού συμπεριφέρονταν σαν να είναι κάτι ιδιαίτερο», είχε πει η θεία του, η οποία αποφάσισε να αυτομολήσει στις ΗΠΑ όταν έμαθε ότι η αδελφή της, η μητέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Πίστευε πως μετά τον θάνατό της δεν θα είχαν κανέναν να τους προστατεύει στην Πιονγκγιάνγκ. Έτσι, αποφάσισαν να μετακομίσουν στις ΗΠΑ, όπου άνοιξαν ένα καθαριστήριο ρούχων για να βγάζουν τα προς το ζην, ενώ τα παιδιά τους φοιτούν σε αμερικανικά κολέγια, ελπίζοντας όλοι πως κάποια μέρα θα καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Βέβαια, θεωρείται μάλλον απίθανο η Κο και η οικογένειά της να τύχουν θερμής υποδοχής, αν ποτέ επιστρέψουν στην Πιονγκγιάνγκ.

Η ανάληψη της εξουσίας

Από τότε που φόρεσε τον μανδύα της ηγεσίας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, δείχνει το σκληρό του πρόσωπο, γεγονός που έχει «πυροδοτήσει» μια σειρά από θεωρίες, μύθους και σενάρια για την προσωπικότητά του και το τι τον παρακινεί για να κάνει πράγματα.

2017 09 07T090828Z 271808359 RC1DEF8E8BC0 RTRMADP 3 GLOBAL MARKETS NORTHKOREA


Πηγή: REUTERS/Damir Sagolj

Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο οποίος είχε καταφέρει να επισκιάσει τον Κιμ Ιλ Σουνγκ χρόνια πριν τον διαδεχθεί στην εξουσία, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έπεσε κατευθείαν στα βαθιά έχοντας λιγότερο από έναν χρόνο περιθώριο να προσαρμοστεί στα δημόσια καθήκοντά του. Μόλις ανακοινώθηκε ότι θα διαδεχθεί τον πατέρα του στην εξουσία, πήρε τον βαθμό του στρατηγού, ενώ έγινε και αντιπρόεδρος της Κεντρικής στρατιωτικής Επιτροπής του Κόμματος.

178619671


Πηγή:EPA/HOW HWEE YOUNG

Όταν πέθανε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον Δεκέμβριο του 2011, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν ήταν ούτε 30 ετών και μη μπορώντας να κρύψει τα συναισθήματά του για την απώλεια του πατέρα του, σκούπιζε τα δάκρυά του καθώς μετέφερε το φέρετρο του πατέρα του, δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας στους βορειοκορεάτες.

Διέταξε την εκτέλεση του θείου και μέντορά του

Ο νεαρότερος της δυναστείας των Κιμ έπρεπε να εργαστεί σκληρά για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του λαού του για να εδραιώσει την εξουσία του.

Οι αναλυτές τον θεωρούσαν ευάλωτο, χωρίς εμπειρία και επιρρεπή στη χειραγώγηση από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού. Γρήγορα όμως έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, καταστέλλοντας κάθε φωνή αντιπολίτευσης, ακόμη και στο πιο υψηλό επίπεδο, και υιοθετώντας επιθετική και προκλητική στάση απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

2017 09 22T013557Z 726407018 RC1A8D600950 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES STATEMENT


Πηγή: KCNA via REUTERS

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητάς του να κυβερνήσει ήταν το γεγονός ότι εκφώνησε την πρώτη ομιλία του λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την κηδεία του πατέρα του, ο οποίος- αν και για 20 χρόνια προετοιμαζόταν για την διαδοχή του Κιμ Ιλ Σουνγκ, είχε χρειαστεί τρία χρόνια για να κάνει το ίδιο...

Ξεκίνησε δε τη θητεία του, δείχνοντας από νωρίς άγριες διαθέσεις, καθώς προχώρησε σε μαζικές εκκαθαρίσεις ανωτέρων αξιωματούχων, γεγονός σύμφωνα με πολλούς αποδείκνυε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι παρά μια «μαριονέτα» την οποία χειρίζονται βετεράνοι της άρχουσας τάξης, μεταξύ των οποίων ο θείος του Γιανγκ Σονγκ Ταέκ και η σύζυγός του. Ωστόσο λίγο αργότερα ο νέος ηγέτης της χώρας δεν δίστασε να διατάξει την εκτέλεση του θείου και μέντορά του, τον οποίο είχε κατηγορήσει για προδοσία.

Αρνείται ότι διέταξε τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του

Στη συνέχεια ακολούθησε η αποκάλυψη της δολοφονίας του ετεροθαλούς αδελφού του, του Κιμ Γιονγκ Ναμ, με τον οποία φαίνεται να μην είχε συναντηθεί ποτέ ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον νεαρό Κιμ ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος έφερε στη δημοσιότητα μια σειρά από emails που είχε ανταλλάξει με τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, ο οποίος βρισκόταν εξόριστος στο Μακάου, στα οποία εξέφραζε τους ενδοιασμούς του για το αν ο αδελφός του θα κατάφερνε να καλύψει τις ανάγκες του λαού του. Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ επέμενε ότι ο ετεροθαλής αδελφός του ήταν απλά μια «μαριονέτα» της οποίας τα νήματα κινούσαν τα μέλη της ελίτ της χώρας.

Ποιος ήταν και πώς δολοφονήθηκε ο αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν (pics)

Όμως λίγο μετά την κυκλοφορία αυτών των emails, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ έπεσε νεκρός μυστηριωδώς στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. Οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου κατέγραψαν τις κινήσεις του εκείνη την ημέρα (13/2/2017), καθώς και αυτές δύο γυναικών που φαίνονται να βάζουν κάτι στο πρόσωπό του, που όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ήταν νευροπαραλυτική ουσία. Ο Ναμ πέθανε καθοδόν προς το νοσοκομείο.

2017 09 04T082051Z 1532251451 RC1649582C10 RTRMADP 3 NORTHKOREA POLITICS


Πηγή:KCNA via REUTERS

Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός του, φούντωσαν οι φήμες ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε διατάξει τη δολοφονία του, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η Πιονγκγιάνγκ.

Για πολλούς, η δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του, δείχνει την αδίστακτη αποφασιστικότητα του Κιμ Γιονγκ Ουν να διατηρήσει την εξουσία, εξαλείφοντας κάθε κακή κριτική, αλλά και κάθε πιθανότητα να υποσκελιστεί από κάποιον που έχει φιλικούς δεσμούς με τη Δύση.

Μη αποδεκτή η αρνητική κριτική

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν δέχεται κριτική, πολλώ δεν μάλλον όταν αυτή είναι αρνητική για εκείνον. Έτσι δεν είδε με… καλό μάτι την αμερικανική κωμωδία «The Interview», μια ταινία με θέμα την δολοφονία του βορειοκορεάτη ηγέτη από πράκτορες της CIA που υποδύονται τους δημοσιογράφους.

Μόλις η ταινία βγήκε στις αίθουσες, η Πιονγκγιάνγκ υπέδειξε τον Μπαράκ Ομπάμα ως κύριο ένοχο, που ανάγκασε την Sony Pictures να προχωρήσει στη διανομή της ταινίας, ενώ εκβίασε τους κινηματογράφους αποσκοπώντας στο να μην προχωρήσουν στην προβολή της.

Λίγο καιρό αργότερα, η εταιρεία διανομής έπεσε θύμα χάκερς, με αποτέλεσμα τα τεθούν εκτός λειτουργίας οι υπολογιστές της, να «παγώσουν» τα emails της, και να διαρρεύσουν εσωτερικά έγγραφα, σενάρια αλλά και εμπιστευτικές πληροφορίες για τους υπαλλήλους της.

Ωστόσο η Βόρεια Κορέα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση των χάκερς.

Ο θαυμασμός για τον παππού του

Ο παππούς του σημερινού ισχυρού άνδρα της Πιονγκγιάνγκ, και ιδρυτής της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ, εξακολουθεί να λατρεύεται στη Βόρεια Κορέα, γεγονός που γνωρίζει πολύ καλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν και φροντίζει να το εκμεταλλεύεται. Από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του, φροντίζει να μιμείται το ντύσιμο, το κούρεμα, τους τρόπους, την ομιλία, ακόμη και τον γραφικό χαρακτήρα του παππού του.

178619731


Πηγή:EPA/HOW HWEE YOUNG

Ταυτόχρονα παίρνει αποστάσεις από την «κληρονομιά» του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος στα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής του είχε επιλέξει την απομόνωση, κάνοντας ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε νέα εμφάνιση (pics)

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντίθετα, συναντά συχνά ανθρώπους, χαιρετώντας τους δια χειραψίας ή με αγκαλιές, εμφανίζεται σε βίντεο να μιλά με εργάτες και να δείχνει ενδιαφέρον για τα καθήκοντά τους.

Το βέβαιο είναι πως «κουβαλά» την κοινή κληρονομιά που του άφησαν ο πατέρας και ο παππούς του, που δεν ήταν άλλη από το όραμα να γίνει η Βόρεια Κορέα μια πυρηνική δύναμη.

Who is Kim Jong Un? Separating myth from fact, By Jamie Tarabay, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ