ΠΡΟΣΩΠΑ

Η «επαναστάτρια του Ιράν» που έβγαλε τη μαντίλα σε διαμαρτυρία αφέθηκε ελεύθερη

Η «επαναστάτρια του Ιράν» που έβγαλε τη μαντίλα σε διαμαρτυρία αφέθηκε ελεύθερη
Facebook/My Stealthy Freedom

Τον Δεκέμβρη του περασμένου έτους μία γυναίκα - σύμβολο συνελήφθη επειδή έβγαλε τη μαντίλα της και άρχισε να την ανεμίζει ηρωικά, σε πορεία στην Τεχεράνη του Ιράν.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Nasrin Sotoudeh, η Ιρανή -το όνομα της οποίας παραμένει άγνωστο- αφέθηκε ελεύθερη. «Το κορίτσι της λεωφόρου Enghelab αφέθηκε ελεύθερο» έγραψε η κ. Sotoudeh, πρώην πολιτική κρατούμενος, στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Η συγκεκριμένη λεωφόρος είναι το σημείο όπου η τολμηρή γυναίκα έβγαλε τη μαντίλα της. Η Sotoudeh αναφέρει πως είχε πάει στο γραφείο του εισαγγελέα για να μάθει τι γίνεται με την υπόθεση της γυναίκας και εκεί έμαθε για την απελευθέρωσή της.

«Ελπίζω να μην δημιουργήσουν μία νομική υπόθεση με σκοπό να τις στερήσουν τα βασικά της δικαιώματα. Δεν έχει κάνει τίποτα κακό ώστε να αξίζει την τιμωρία».

Όσον αφορά την ταυτότητα της γυναίκας - σύμβολο, πιστεύεται πως πρόκειται για μία 31χρονη μητέρα ενός βρέφους, η οποία έχει «κατακτήσει» τα social media και έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτήν δύο hashtags, #where_is_she και #WhereIsShe, που έχουν χρησιμοποιηθεί χιλιάδες φορές στο Twitter.

Πώς γράφτηκε η ιστορία

Η φωτογραφία της γυναίκας να ανεμίζει περήφανα τη μαντίλα της, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τη δημοσιογράφο, Masih Alinejad.

Η κ. Alinejad είναι επίσης ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και ιδρυτής των οργανώσεων My Stealthy Freedom και White Wednesdays στα social media.

Συγκεκριμένα, η καμπάνια My Stealthy Freedom ενθαρρύνει τις Ιρανές να δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο χωρίς να φορούν τη μαντίλα τους σε δημόσιους χώρους. Η White Wednesdays, ιδρύθηκε το 2017 και παροτρύνει τις γυναίκες να φορούν λευκά ρούχα κάθε Τετάρτη ώστε να εναντιώνονται στον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας του Ιράν.

Η δημοσιογράφος ανάρτησε τη φωτογραφία της γυναίκας - επαναστάτριας στο Instagram, τονίζοντας την - εν αγνοία της - προσφορά στην καμπάνια White Wednesdays.

https://www.instagram.com/p/BdOLIrHhV6L

Την ίδια μέρα που η Ιρανή βρήκε το θάρρος και αμύνθηκε βγάζοντας τη μαντίλα της, οι Αρχές ανακοίνωσαν πως όσες γυναίκες κυκλοφορούν χωρίς αυτήν, από εδώ και πέρα δεν θα τιμωρούνται.

Πλέον, όσες δεν καλύπτουν τα μαλλιά τους θα αναγκάζονται να παρακολουθούν κάποια εκπαιδευτικά μαθήματα προς συμμόρφωση.

 99449411 hi042751360


Πηγή: Reuters

Φυσικά, η νεαρή γυναίκα έγινε το πρόσωπο του Ιράν και πολλοί την περιγράφουν ως την «Ιρανή Ρόζα Παρκς», Αμερικανίδα ακτιβίστρια και έγχρωμη μοδίστρα που έγραψε ιστορία την 1η Δεκεμβρίου το 1955, στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, όταν αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ.

«Ένα κορίτσι που αμύνθηκε στην υποχρεωτική εμφάνιση με μαντήλα, έγινε το σύμβολο της αντίστασης και της ανυπακοής. Ούτε η Ρόζα Παρκς υπέκυψε στην καταπίεση».

Άλλος χρήστης του Twitter ανέβασε το σημείο που η ηρωίδα έβγαλε τη μαντίλα της και διαμαρτυρήθηκε εκ μέρους των γυναικών του Ιράν.

Ο κόσμους του διαδικτύου τίμησε την γυναίκα με ακόμη έναν τρόπο, αφού εκατοντάδες άνθρωποι από όλον τον κόσμο άλλαξαν τις φωτογραφίες τους και έβαλαν την Ιρανή.

https://www.instagram.com/p/BdTMJOKBsYx

ΔΗΜΟΦΙΛΗ