ΠΡΟΣΩΠΑ

Λι Τζάε Γιονγκ: Ο κληρονόμος της Samsung βγήκε από τη φυλακή

Λι Τζάε Γιονγκ: Ο κληρονόμος της Samsung βγήκε από τη φυλακή
EPA/YONHAP

Μετά τον παππού του και τον πατέρα του, ο κληρονόμος της Samsung, Λι Τζάε - Γιονγκ, επωφελήθηκε σήμερα της μακράς παράδοσης δικαστικής επιείκειας που ακολουθεί τη μεγαλύτερη νοτιοκορεατική εταιρεία.

Το εφετείο της Σεούλ αθώωσε τον 49χρονο για τις περισσότερες κατηγορίες που τον βάρυναν και είχαν οδηγήσει τον Αύγουστο στην καταδίκη του σε πέντε χρόνια φυλάκιση στο πλαίσιο του σκανδάλου που οδήγησε στην πτώση της πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-Χίε.

Η ποινή που έμενε να εκτίσει μειώθηκε κι έτσι ο Λι αφέθηκε ελεύθερος έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του.

Ο Λι είναι αντιπρόεδρος της Samsung Electronics, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής smartphones και ναυαρχίδας του ομίλου που ίδρυσε ο παππούς του το 1938.

Αφού πήρε τα ηνία, ο πατέρας του Λι Κουν- Χι μετέτρεψε την εταιρεία σε μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στον τομέα της τεχνολογίας. Μετά το έμφραγμα που υπέστη το 2014 αποσύρθηκε.

Το ιστορικό της οικογενείας

Ο Λι Κουν- Χι είχε δηλώσει ένοχος για διαφθορά το 1996, και αργότερα το 2008 επίσης για διαφθορά και φοροδιαφυγή. Όμως γλίτωσε τη φυλάκιση καθώς η καταδίκη του ήταν με αναστολή.

Ο παππούς του Λι Τζάε-Γιονγκ είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση λαθρεμπορίου που είχε ενορχηστρώσει το τμήμα λιπασμάτων της Samsung το 1966. Εκείνος κατάφερε να γλιτώσει την καταδίκη με αντάλλαγμα την εθνικοποίηση της εταιρείας λιπασμάτων.

Από την πλευρά του, ο Λι Τζάε-Γιονγκ καταδικάστηκε τον Αύγουστο επειδή κατέβαλε εκατομμύρια δολάρια σε ιδρύματα που ελέγχονταν από τη στενή σύμβουλο της πρώην προέδρου, τη Τσόι Σουν-Σιλ, με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες.

Ωστόσο σήμερα το εφετείο έκρινε ότι ο Λι «αναγκάστηκε» να καταβάλει τα χρήματα αυτά, όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ζήτησε κάποια χάρη σε αντάλλαγμα.

Η καριέρα στον χώρο της τεχνολογίας

Ο πατέρας του κέρδισε τον θαυμασμό αφού μετέτρεψε μια εταιρεία ηλεκτρονικών σε διεθνή γίγαντα και τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphones παγκοσμίως. Όμως οι επικριτές του επισημαίνουν ότι ο Λι Τζάε-Γιονγκ δεν έχει κληρονομήσει τις διευθυντικές ικανότητες του πατέρα του.

Το 2001 διορίστηκε στέλεχος της Samsung, αναπληρωτής γενικός διευθυντής το 2010 και λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα γενικό διευθυντής, την ώρα που η εταιρεία σημείωνε εντυπωσιακή άνοδο χάρη στα smartphones.

Το 2012 έφτασε στην αντιπροεδρία της Samsung. Εκείνη τη χρονιά η εταιρεία εκθρόνισε την Apple από την πρώτη θέση ως ο νούμερο ένα κατασκευαστής smartphones.

Όμως η επιτυχία αυτή αποδόθηκε στον πατέρα του και στους βετεράνους μέλη του Γραφείου Μελλοντικών Στρατηγικών της εταιρείας, το οποίο σήμερα έχει διαλυθεί αν και λάμβανε σημαντικές αποφάσεις.

Η οικογένεια Λι είναι γνωστή για τη διακριτικότητά της. Ούτε ο Λι Τζάε –Γιονγκ ούτε ο πατέρας του έχουν δώσει ποτέ συνέντευξη. Ωστόσο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας και αναγκάστηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις κοινοβουλευτικής επιτροπής. Μάλιστα η όλη διαδικασία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

18379602


Πηγή: EPA/YONHAP

Κατά την εξέτασή του από την κοινοβουλευτική επιτροπή, η υπεράσπισή του τον παρουσίασε ως έναν αφελή και χωρίς εμπειρία κληρονόμο, ο οποίος μάλιστα δεν είχε δικαίωμα «να ανακατεύεται» στις αποφάσεις που λάμβαναν τα στελέχη του Γραφείου Μελλοντικών Στρατηγικών, τα οποία είχε επιλέξει ο πατέρας του.

Ο ίδιος ο Λι εξήγησε ότι είχε «περιορισμένη» γνώση των επιχειρήσεων της Samsung και «απλώς ακολουθούσε» τις συμβουλές άλλων στελεχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ