ΠΡΟΣΩΠΑ

Καταρίνα Βιτ: Ο θρύλος του καλλιτεχνικού πατινάζ που έγραψε ιστορία πριν 30 χρόνια

Καταρίνα Βιτ: Ο θρύλος του καλλιτεχνικού πατινάζ που έγραψε ιστορία πριν 30 χρόνια
EPA/STEPHANIE PILICK/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καταρίνα Βιτ. Αυτό το όνομα είναι χαραγμένο στις μνήμες των λάτρεων του καλλιτεχνικού πατινάζ. Γεννήθηκε το 1965 στο Στάακεν της Ανατολικής Γερμανίας και κατάφερε να κατακτήσει κάθε – δυνατό – χρυσό μετάλλιο κατά τη διάρκεια της άκρως επιτυχημένης καριέρας της.

Πριν από 34 χρόνια, οι κριτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σεράγεβο έμειναν με το στόμα ορθάνοιχτο, βλέποντας μια πανέμορφη 18χρονη να «πετάει» στον πάγο και η Βιτ αναδείχθηκε για πρώτη φορά χρυσή Ολυμπιονίκης στο Σεράγεβο. Το άστρο της είχε αρχίσει να λάμπει ένα χρόνο νωρίτερα, όταν στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και μέχρι το 1988 ακολούθησαν τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα (1984, 1985, 1987, 1988) και πέντε ευρωπαϊκά (1984 έως 1988), όπου η Βιτ σάρωσε τα χρυσά μετάλλια.

Ήταν 27 Φεβρουαρίου του 1988 όταν ανέβηκε για δεύτερη φορά στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (Κάλγκαρι) και ήδη είχε αρχίσει να ωριμάζει στο μυαλό της η ιδέα της φυγής.

https://www.instagram.com/p/BfhV9CdAdhZ

Το ανατολικογερμανικό καθεστώς και οι (μετέπειτα) φημολογούμενες σχέσεις της με τη Στάζι, περιόριζαν την Καταρίνα, μολονότι οι πόρτες της σόουμπιζ είχαν ανοίξει διάπλατα. Αποφάσισε να γίνει επαγγελματίας στο καλλιτεχνικό πατινάζ και μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου το 1990 πρωταγωνίστησε στην τηλεταινία «Carmen on Ice» μαζί με τον - επίσης Ολυμπιονίκη - Μπράιαν Μποϊτάνο και κέρδισε βραβείο Emmy.

Ακολούθησαν κάποιες (μικρές) κινηματογραφικές παρουσίες σε υπερπαραγωγές, όπως το «Jerry Maguire» με τον Τομ Κρουζ και τη Ρενέ Ζελβέγκερ (1996) και το «Ronin» πλάι στο Ρόμπερτ Ντε Νίρο (1998). Σε ηλικία 33 ετών η Καταρίνα Βιτ αποδέχτηκε την πρόταση του Playboy και έγινε η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία που φωτογραφίζεται γυμνή, προκαλώντας... εμφράγματα στους αναγνώστες του γνωστού περιοδικού, το οποίο λίγους μήνες αργότερα την συμπεριέλαβε στις 100 (Νο 95) πιο σέξι γυναίκες του αιώνα. Οι φήμες έλεγαν ότι η αμοιβή της για τη γυμνή φωτογράφηση έφτασαν τις 750.000 δολάρια.

https://www.instagram.com/p/BSTLYn6jrpX

Βέβαια, το εντυπωσιακό παρουσιαστικό της είχε «εντοπιστεί» πολλά χρόνια νωρίτερα, όταν το 1990 το «People» την επέλεξε ανάμεσα στις 50 πιο όμορφες γυναίκες του κόσμου ενώ ένα χρόνο αργότερα φωτογραφήθηκε για τη «βίβλο της μόδας», το περιοδικό «Vogue». Η φήμη της είναι διαχρονική και... διακρατική και πάντα πρωταγωνιστεί σε ανάλογες ψηφοφορίες, όπως αυτή που έγινε το 2000 από τη ρουμανική εφημερίδα «Pro-Sport», όπου αναδείχθηκε η πιο σέξι αθλήτρια του 20ου αιώνα.

Παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές της, εδώ και 12 χρόνια εργάζεται και ως σχολιαστής σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα: με το ZDF το 1991 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ του Μονάχου, με το CBS στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Άλμπερτβιλ (1992), με το NBC στο παγκόσμιο της Πράγας (1993), ενώ στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2000 στη Νίκαια της Γαλλίας, εργάσθηκε για το ARD. Είναι ιδρυτικό μέλος της επιτροπής των βραβείων Laureus που απονέμονται κάθε χρόνο στους καλύτερους αθλητές και το 1999 αναδείχθηκε ως η πιο αγαπημένη αθλήτρια στις ΗΠΑ. Εκεί, βραβεύθηκε μαζί με το Μάικλ Τζόρνταν, που τιμήθηκε με την αντίστοιχη διάκριση στους άνδρες!

https://www.instagram.com/p/BQp4hh3jQq4

Έχει κάνει περιουσία από τα σόου που δίνει εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Κι είναι αλήθεια ότι κάθε σεντ που προστίθεται στο λογαριασμό της, το αξίζει και με το παραπάνω, αν αναλογιστεί κανείς τι συνέβη την πενταετία 1984-1988. Υπολογίζεται ότι τότε είχε κερδίσει περισσότερα από 4.000.000 δολάρια, από αυτά όμως κράτησε μόνο τις 750.000, τα υπόλοιπα τα πήρε η κυβέρνηση της τότε Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία επίσης της είχε απαγορεύσει να εκμεταλλευθεί χορηγίες συνολικής αξίας 3,4 εκ. δολαρίων από πολυεθνικές εταιρίες της Δύσης. Ακόμα και μετά τα 40 της, η «Κατ» χόρευε στον πάγο, πάντα με εκλεκτούς προσκεκλημένους, όπως οι αγαπημένες πρωταθλήτριες των Αμερικανών, Νάνσι Κέριγκαν και Κρίστι Γιαμαγκούτσι. Σήμερα, στα 52 της χρόνια παραμένει μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές προσωπικότητες του προηγούμενου αιώνα, μα και συνάμα μια εντυπωσιακή γυναίκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ