ΠΡΟΣΩΠΑ

Όλαφ Σολτς: Ο νέος ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας φέρνει μαζί του έναν αέρα σταθερότητας για την Μέρκελ

Όλαφ Σολτς: Ο νέος ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας φέρνει μαζί του έναν αέρα σταθερότητας για την Μέρκελ
REUTERS/Michaela Rehle

Τη μέρα που οι συντηρητικοί της Άνγκελα Μέρκελ έμαθαν ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα περάσει «στην αριστερά» κόντεψαν να σκάσουν. Αλλά σύντομα ανακουφίστηκαν μαθαίνοντας ότι το πόστο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αναλάβει ο πολύ μετριοπαθής Όλαφ Σολτς.

Η έλευση ενός σοσιαλδημοκράτη στο εμβληματικό αυτό υπουργείο αποτελεί συμβολικά σημείο καμπής για τη Γερμανία και την Ευρώπη μετά την οκταετία του υπερορθόδοξου Χριστιανοδημοκράτη Σόιμπλε και στην ουσία δεν θα αλλάξει τη ρότα της αυστηρής γερμανικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Συμβολικά, ο δήμαρχος του Αμβούργου θα θελήσει να απομακρυνθεί από την κληρονομιά του προκατόχου του που έχει δημιουργήσει τόσους εχθρούς στην Ευρώπη με την εμμονή του να δώσει μαθήματα σε πολύ σπάταλες στα μάτια του χώρες, όπως η Ελλάδα. Ήδη έχει υποσχεθεί ότι η Γερμανία να σταματήσει «να υποδεικνύει στους άλλους πώς θα αναπτυχθούν».

Για τα υπόλοιπα, ο Όλαφ Σολτς, ένας κεντρώος σοσιαλδημοκράτης, δεν φαίνεται πρόθυμος να "ξηλώσει το πουλόβερ" των δέκα τελευταίων ετών που έχει φτιαχτεί επάνω στην αυστηρή διαχείριση των δημόσιων δαπανών. Άλλωστε το συμβόλαιο της κυβέρνησης συνασπισμού συντηρητικών-σοσιαλδημοκρατών προβλέπει ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

«Scholzomat»

Από δω και πέρα «μην υπολογίζετε στη Γερμανία για να υποδεικνύει τους σπάταλους ή τους ξεσαλωμένους, αλλά θα φροντίσει για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας και Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας για τον νέο Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ο Όλαφ Σολτς φέρνει μαζί του έναν αέρα σταθερότητας για την Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αν ο 59χρονος σοσιαλδημοκράτης δεν δίστασε να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό της πόλης του για να δώσει στο Αμβούργο μία νέα μεγαλοπρεπή αίθουσα συναυλιών, ως υπουργός Οικονομικών εννοεί να παραμείνει στο μότο: «Δεν δίνουμε παρά ό,τι έχουμε».

Η μελλοντική πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Νάλες, επαίνεσε πρόσφατα τη διαχείριση του μεγάλου γερμανικού λιμανιού από έναν άνθρωπο που «βρίσκεται σε επιφυλακή ως προς τα οικονομικά, άρα είναι από τη μία πλευρά προσηλωμένος στην δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά κρατά το βλέμμα του και στις μελλοντικές επενδύσεις για τις υποδομές, την εκπαίδευση και την έρευνα».

Σε τοπικό πλαίσιο, ο δήμαρχος, παντρεμένος με ένα μέλος του SPD, μπορεί εν τέλει να είναι πιο πολυέξοδος από ό,τι αφήνει να εννοηθεί η φήμη του.

Η φροντίδα των μικρών παιδιών και η κοινωνική στέγη ήταν οι προτεραιότητες της θητείας του στο Αμβούργο. «Του Σολτς του αρέσει να αμβλύνει τις συγκρούσεις με τα χρήματα των φορολογουμένων», έγραψε η επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt.

Ποιος είναι ο Όλαφ Σολτς

Γεννημένος στο Όσναμπρουκ, ο Όλαφ Σολτς εντάχθηκε στο SPD σε ηλικία 17 ετών. Τότε είχε μακριά μαλλιά και φλέρταρε με τις ιδέες της αριστερής πτέρυγας, πριν πάρει την οριστική του θέση στο κέντρο.

Όλαφ Σολτς, ο νέος «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας

Έκτοτε, γίνεται νομικός ειδικευμένος στο Εργατικό Δίκαιο και εκλέγεται βουλευτής το 1998.

Τον καιρό που είχε τη θέση του γενικού γραμματέα του SPD (2002-2004) ήταν υποχρεωμένος να εξηγεί κάθε μέρα μπροστά στις κάμερες τις λεπτομέρειες των εξαιρετικά αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Τότε κέρδισε και το παρατσούκλι Scholzomat στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που κοροϊδεύει την τάση του να εκφράζεται δημόσια σαν «αυτόματο», μονότονα και χωρίς ανάσα. Με το ίδιο στιλ ανακοίνωσε στις 4 Μαρτίου σε τόνο επικήδειου την χαρούμενη, ωστόσο, είδηση ότι τα μέλη του SPD τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής του κόμματός του στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Με την επιστροφή του στο Βερολίνο, ο Όλαφ Σολτς παίρνει εκτός από το υπουργείο Οικονομικών και τη θέση του αντιπροέδρου στην 5η κυβέρνηση Μέρκελ.

Μπορεί να υπολογίζει σε μία στενή ειλικρινή σχέση με την καγκελάριο. Τον υποστήριξε το 2017, όταν του ζητούσαν να παραιτηθεί έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.

Περιγράφεται συχνά ως σίγουρος για τον εαυτό του και φιλόδοξος. Τα σχέδιά του μπορεί να φθάνουν πολύ πέρα από το υπουργείο Οικονομικών, σε μία υποψηφιότητα για την καγκελαρία για λογαριασμό του SPD. Αλλά εδώ θα έχει απέναντί του την μεγάλη του αντίπαλο, την Αντρέα Νάλες, που το παρακολουθεί κατά πόδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ