ΠΡΟΣΩΠΑ

Τζάστιν Τριντό: Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά

Τζάστιν Τριντό: Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά
Carlos Osorio / Contributo/Getty

Η "Ανάσταση" του κόμματος των Φιλελευθέρων στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στον Καναδά έχει ονοματεπώνυμο. Λέγεται Τζάστιν Τριντό και σε αυτόν οφείλεται ο τερματισμός της επί εννιαετίας κυβερνητικής ηγεμονίας των συντηρητικών του Στίβεν Χάρπερ.

Μπορεί οι αντίπαλοί του να προσπάθησαν να τον υποτιμήσουν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας καταλογίζοντάς του έλλειψη επιχειρημάτων και υπερβολική προβολή της εμφάνισής του, όμως το εκλογικό σώμα δεν τους άκουσε και έτσι ο Τριντό είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός του Καναδά.

Πρόκειται για τον πρωτότοκο γιο του πρώην πρωθυπουργού Πιέρ Ελιοτ Τριντό, ο οποίος ακολουθεί το πολιτικό μονοπάτι του πατέρα του, τη δημοσιότητα του οποίου έζησε από μικρή ηλικία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο McGill και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, όπου απέκτησε πτυχίο στα παιδαγωγικά και έγινε δάσκαλος.

Εισήλθε στην πολιτική μετά τον θάνατο του πατέρα του σε ηλικία 84 ετών και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2008 και για δεύτερη το 2011, ενώ ένα χρόνο αργότερα έθεσε υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος των Φιλελευθέρων. Εξελέγη σαρωτικά επικεφαλής του κόμματος το 2013 και φέτος έπεισε το εκλογικό σώμα να του εμπιστευτεί τη θέση του πρωθυπουργού.

Στόχοι του είναι η μείωση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη, η αύξηση των δαπανών για έργα υποδομής αλλά και η νομιμοποίηση της μαριχουάνας και η απόσυρση των μαχητικών αεροσκαφών του Καναδά από τη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Ο 43χρονος είναι παντρεμένος με την Σοφί Γκρεγκουάρ, δημοσιογράφο της τηλεόρασης από το Κεμπέκ και έχει μαζί της τρία παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ