ΠΡΟΣΩΠΑ

Ρομέλου Λουκάκου: Ο «γίγαντας» της Αμβέρσας

Ρομέλου Λουκάκου: Ο «γίγαντας» της Αμβέρσας
REUTERS/Marcos Brindicci

Ένας από τους πρωταγωνιστές του Μουντιάλ που φιλοξενείται στα γήπεδα της Ρωσίας, είναι χωρίς αμφιβολία, ο Ρομέλου Λουκάκου. Ο γιγαντόσωμος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι με τέσσερα τέρματα ο πρώτος σκόρερ της εθνικής Βελγίου που εντυπωσιάζει στο παγκόσμιο κύπελλο και αύριο θα διεκδικήσει -με αντίπαλο την Γαλλία- το ένα από τα δύο «εισιτήρια» του τελικού.

Ο ύψους 190 εκατοστών, Ρομέλου, γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1993, στην Αμβέρσα. Και από πολύ μικρός ξεχώρισε για το ταλέντο του, αλλά και για την ...πρόωρη ανάπτυξη του, καθώς από παιδί, η σωματική του διάπλαση δεν ταίριαζε με την ηλικία του. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε ηλικία εννέα ετών φορούσε παπούτσια για ...ενήλικα, ενώ στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του, η μητέρα του «αναγκάσθηκε» να δημοσιοποιήσει το πιστοποιητικό γέννησης του Ρομέλου, προκειμένου να πείσει τους αμφισβητίες ότι ο υιός της ήταν 18 ετών (σ.σ. το 2011 όταν πήρε μεταγραφή από την Αντερλεχτ στην Τσέλσι).

Ο Λουκάκου μεγάλωσε σε μία αμιγώς ποδοσφαιρική οικογένεια. Ο πατέρας του, Ρότζερ, αγωνίσθηκε στην Οστάνδη και στην Γκεντσλερμπιρλιγκί της Τουρκίας, ενώ υπήρξε διεθνής με την εθνική Ζαϊρ (σ.σ. σημερινό Κονγκό). Ο αδελφός του, Τζόρνταν ανήκει στην Λάτσιο, ενώ ο πατέρας του, ίδρυσε στην Κινσάσα την ομάδα Ροτζολου (Ρο από το Ρομέλου, Τζο από το Τζόρνταν και Λου από το Λουκάκου).

Και απ΄ ότι φαίνεται, εκτός από ποδοσφαιρικό θράσος, ο 25χρονος Βέλγος, δεν «μασάει» και στην προσωπική του ζωή. Πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί διαφορετικά, η απόφασή του να λύσει την συνεργασία του με τον κορυφαίο μάνατζερ, Μίνο Ραϊόλα; Πόσοι ποδοσφαιριστές στον πλανήτη θα μπορούσαν να κάνουν κάτι ανάλογο; Κι΄ όμως ο Λουκάκου δεν το πολυσκέφθηκε. «Χώρισε» με τον διάσημο μάνατζερ και ανέθεσε τα δικαίωματα του, στον εξ΄ ίσου διάσημο Αμερικανό ράπερ, Jay-Z, ο οποίος έχει ιδρύσει την εταιρεία Roc Nation Sports, πελάτες της οποίας είναι μεταξύ άλλων, ο άσος των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, Κέβιν Ντουράντ και ο αμυντικός της Μπάγερν Μονάχου, Ζερόμ Μπόατενγκ.

Ο ...αυθορμητισμός και ο παρορμητισμός του Λουκάκου, εκτός γηπέδων, αποδεικνύεται και από την ιστορία που αποκάλυψε ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Σύμφωνα με τον Σουηδό άσο, όταν ο Λουκάκου εντάχθηκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον κάλεσε στο τηλέφωνο και του είπε: «Αδελφέ, μήπως θα μπορούσα να πάρω την φανέλα με τον αριθμό 9»; Και ενώ θα περίμενε κανείς μία ...ανάλογου θράσους αντίδραση, ο Ζλάταν του απάντησε: «Ακου, δεν θέλω να κάνω τα πράγματα περίπλοκα. Βλέπω ότι θα είσαι χαρούμενος με το 9. Θα σου δώσω την φανέλα με το 9, αλλά εγώ θα πάρω το 10. Δεν θα φύγω, απλά θα ...βελτιώσω τον αριθμό μου»!

Για να φτάσει, όμως, εδώ που βρίσκεται σήμερα, ο Λουκάκου δεν πέρασε «ρόδινα». Ενθυμούμενος εκείνα τα πρώτα δύσκολα χρόνια, αφηγείται: «Η μητέρα μου έβαζε νερό στο γάλα. Δεν είχαμε αρκετά χρήματα για να έχουμε γάλα όλη την εβδομάδα». Κι έτσι, με την καριέρα του, ο μικρός Λουκάκου τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει στον παππού του, να γίνει ο προστάτης της οικογένειας και να φροντίσει ώστε να μην λείψει τίποτε στην μητέρα του.

Εκτός από εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ο Λουκάκου γνωρίζει απταίστως και έξι γλώσσες. Εκτός από γαλλικά και ολλανδικά, που έμαθε στην φλαμανδόφωνη Αμβέρσα, ο κορυφαίος επιθετικός, μιλά ισπανικά, αγγλικά, πορτογαλικά, αλλά και την λινγκάλα, διάλεκτο που ομιλείται στο Κονγκό.

Ακόμη ένα σημαντικό επίτευγμα του Λουκάκου, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι πως στα 25 του χρόνια, έχει γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Βελγίου. Με 37 τέρματα, έχει αφήσει πίσω του, ορισμένους από τους θρύλους του βελγικού ποδοσφαίρου, όπως ο Μπερνάρ Βούρχοφ (30 γκολ), ο Πολ Βαν Χιμστ (30 γκολ), αλλά και ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, Μαρκ Βίλμοτς (29 γκολ).

Λάτρης του Φρανκ Λάμπαρντ, ο Ρομέλου Λουκάκου, έχει δηλώσει για τον Αγγλο παλαίμαχο: «Είναι ο καλύτερος παίκτης που έχω δει στα αγγλικά γήπεδα. Εκανε πράγματα που με έκαναν να αναφωνώ: Ω Θεέ μου! Με βοήθησε πάρα πολύ και ήταν πάντα εκεί για εμένα. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ»!

Αν και χρίσθηκε διεθνής μόλις στα 16 του, ο Λουκάκου έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του, τόσο με την Αντερλεχτ, αλλά κυρίως στα γήπεδα της Αγγλίας. Και μάλιστα, είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που μπορεί να υποστηρίξει πως «έχει κλέψει την παράσταση» από τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον! Ηταν 19 Μαΐου 2013 και ο Λουκάκου μόλις είχε συμπληρώσει τα 20. Η Γουέστ Μπρομ στην οποία ανήκε τότε, υποδεχόταν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην αποχαιρετηστήρια αναμέτρηση του κορυφαίου προπονητή. Κι ενώ όλος ο πλανήτης, ασχολείτο με τον «ζωντανό θρύλο» του διεθνούς ποδοσφαίρου, ο Λουκάκου πέτυχε χατ-τρικ στο δεύτερο ημίχρονο, υποχρεώνοντας τους «κόκκινους διάβολους» σε ισοπαλία 5-5 (!) σ΄ έναν από τους πιό εντυπωσιακούς αγώνες της Ιστορίας στο Νησί.

Και σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο Λουκάκου αποτελεί τον βασικό επιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οδηγώντας τους «κόκκινους διάβολους» της πατρίδας του, στην κορυφή του διεθνούς στερεώματος...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ