ΠΡΟΣΩΠΑ

Ταχίρα Αμάτουλ-Ουαντούντ: Η 44χρονη που διεκδικεί μια θέση στο αμερικανικό Κογκρέσο

Ταχίρα Αμάτουλ-Ουαντούντ: Η 44χρονη που διεκδικεί μια θέση στο αμερικανικό Κογκρέσο
Facebook

Είναι ένα παράξενο θέαμα: μια γυναίκα που φορά χιτζάμπ σε έντονο ροζ χρώμα στέκεται σε διασταύρωση της Μασαχουσέτης χαιρετώντας τα διερχόμενα αυτοκίνητα και ζητώντας από εντελώς άγνωστους ανθρώπους να την ψηφίσουν για να μπει στο Κογκρέσο.

«Γεια σας, τι κάνετε; Χαίρομαι που σας βλέπω», φωνάζει η Ταχίρα Αμάτουλ- Ουαντούντ σε έναν πεζό. Κάποια αυτοκίνητα της κορνάρουν, ένας οδηγός κατεβάζει το παράθυρό του και την χαιρετά. Πολλοί περνούν χωρίς να την προσέχουν.

Η Αμάτουλ- Ουαντούντ είναι μητέρα επτά παιδιών, δικηγόρος, ακτιβίστρια στην κοινότητά της και πιστή μουσουλμάνα. Ξυπνά πριν ξημερώσει και προσεύχεται πέντε φορές την ημέρα, ενώ νηστεύει στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Σε ηλικία 44 ετών είναι αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση: ζητά από τους συμπολίτες της να την ψηφίσουν ώστε να γίνει η πρώτη μουσουλμάνα που εκλέγεται στο Κογκρέσο σε μια εκλογική περιφέρεια όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι λευκοί και καθολικοί.

Όμως το ζήτημα για εκείνη είναι πολιτικό και όχι θρησκευτικό. Θέλει να εκπροσωπήσει και να βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων της δυτικής Μασαχουσέτης, μιας περιοχής με υψηλότερη από τον μέσο όρο ανεργία, όπου πολλοί χρειάζεται να δουλεύουν σε δύο δουλειές για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

«Δεν μιλώ πάντα για τη θρησκεία διότι δεν επιθυμώ να ηγηθώ ή να υπηρετήσω από ένα θρησκευτικό πόστο», δήλωσε η Αμάτουλ- Ουαντούντ στο AFP από τα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής της εκστρατείας στο Σπρίνγκφιλντ.

Ωστόσο τονίζει ότι βρίσκει «τη δύναμή της» στην πίστη.

Συνολικά πέντε μουσουλμάνες έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για το Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ελπίζοντας να βρεθούν στο πλευρό του Κιθ Έλισον, ο οποίος το 2007 έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο δρόμος για την Αμάτουλ- Ουαντούντ είναι μακρύς, καθώς πρώτα θα πρέπει να κερδίσει στις προκριματικές εκλογές της 4ης Σεπτεμβρίου για να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Αντίπαλός της θα είναι ο Ρίτσαρντ Νιλ που εκπροσωπεί αυτή την εκλογική περιφέρεια από το 1989.

Όταν η Αμάτουλ- Ουαντούντ μετακόμισε στο Σπρίνγκφιλντ σε ηλικία 9 ετών, ο Νιλ ήταν δήμαρχος της πόλης.

Μέχρι στιγμής ο αντίπαλός της έχει συγκεντρώσει 3 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία, ένα ποσό σχεδόν σαρανταπλάσιο από το δικό της, που ανέρχεται στα 72.000 δολάρια.

Καθώς η Αμάτουλ- Ουαντούντ δεν δέχεται δωρεές από επιχειρήσεις και λόμπι αυξάνει τη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων. Ωστόσο τονίζει ότι μπορεί να βασιστεί στους 300 εθελοντές που είναι έτοιμοι να χτυπήσουν πόρτες για λογαριασμό της και να την στηρίξουν.

Έθεσε υποψηφιότητα με σκοπό την αλλαγή κυρίως σε κοινωνικά θέματα, ενώ παραδέχεται ότι η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ «άλλαξε τα πάντα». «Κάποιες από τις αποφάσεις του, κάποιες εκφάνσεις της προσωπικότητάς του είναι ανησυχητικές για τους ανθρώπους», τονίζει.

Η αναπάντεχη επιτυχία της Αλεξάντρια Οκάζιο- Κορτές, μιας Λατινοαμερικάνας ακτιβίστριας που κέρδισε στις προκριματικές εκλογές της Νέας Υόρκης, εδραίωσε την επιθυμία ανανέωσης της πολιτικής τάξης,

«Αν κατάφερε να κερδίσει, τότε η ελπίδα είναι πιθανή, εδώ, σε εμάς», σχολιάζει ενθουσιωδώς Αμάτουλ- Ουαντούντ, η οποία επισημαίνει ότι μετά τη νίκη της Οκάζιο-Κορτές αυξήθηκαν οι δωρεές που λαμβάνει.

«Έχει έρθει η ώρα της αλλαγής», τονίζει η Ντίνα Ουίλιαμς, η οποία εντάχθηκε στην προεκλογική ομάδα της μετά την απόλυσή της στις αρχές της χρονιάς.

«Η δυτική Μασαχουσέτη υποφέρει», επισημαίνει, «πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται και δεν υπάρχουν δουλειές».

Για να πείσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ψηφοφόρων η υποψήφια περιδιαβαίνει στον δρόμο ακατάπαυστα, μερικές φορές με θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών φορώντας πάντα μακρύ παντελόνι και μπλούζες με μακριά μανίκια.

«Βλέπω ότι μερικές φορές οι άνθρωποι εκπλήσσονται από την εμφάνισή μου», παρατηρεί. «Όμως έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσω ρατσιστικά φαινόμενα; Όχι και χαίρομαι για αυτό. Ελπίζω να μην γίνει ποτέ».

Τρεις μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου η δικηγόρος που ειδικεύεται στο οικογενειακό δίκαιο βλέπει ήδη τον εαυτό της στην Ουάσινγκτον. Αν όμως αποτύχει; «Δεν θα πάω πουθενά», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ