ΠΡΟΣΩΠΑ

Son Heung-min: Πώς ένας τελικός μπορεί να αλλάξει τη ζωή του Νοτιοκορεάτη ποδοσφαιριστή

Son Heung-min: Πώς ένας τελικός μπορεί να αλλάξει τη ζωή του Νοτιοκορεάτη ποδοσφαιριστή
EPA/DIEGO AZUBEL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

90+ λεπτά μακριά από την απόλυτη ευτυχία ή την απελπισία είναι ο 26χρονος παίκτης της ΤότεναμSon Heung-min. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής θα κληθεί να εγκαταλείψει την επαγγελματική του καριέρα για να στρατευτεί, όπως ορίζουν οι αυστηροί νόμοι της Νότιας Κορέας, εκτός και αν η εθνική ομάδα της χώρας του επικρατήσει στον τελικό των Ασιατικών Αγώνων.

Η Νότια Κορέα προκρίθηκε στον τελικό νικώντας το Βιετνάμ και θα αντιμετωπίσει την Ιαπωνία, η οποία επικράτησε των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο νοτιοκορεατικός νόμος ορίζει πως όποιος αθλητής κερδίσει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο ή την κορυφή στους Ασιατικούς Αγώνες απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταταγεί στον στρατό.

Όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας 18 έως 35 ετών υποχρεούνται σε στράτευση τουλάχιστον 21 μηνών. Η διάρκεια της θητείας αναμένεται να μειωθεί στους 18 μήνες έως το 2020.

Η χαμένη ευκαιρία

Στους Ασιατικούς Αγώνες του 2014 η Νότια Κορέα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, αλλά ο Son Heung-min δεν συμμετείχε στην αποστολή, καθώς η Μπάγιερ Λεβερκούζεν, στην οποία αγωνιζόταν εκείνη την περίοδο, δεν του επέτρεψε να παίξει. Η διοργάνωση δεν είναι αναγνωρισμένη από την FIFA και το αν θα μπορέσουν οι Ασιάτες ποδοσφαιριστές να συμμετάσχουν, επαφίεται στην καλή θέληση των ομάδων τους.

Η Νότια Κορέα εντυπωσίασε και με την πορεία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, όμως - παρότι έβγαλε εκτός διοργάνωσης την κάτοχο του τίτλου, Γερμανία - τελικώς αποκλείστηκε από το Μεξικό.

Μία καλύτερη πορεία στο Μουντιάλ θα επέτρεπε στον Son Heung-min να αποφύγει την στράτευση. Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που ξέσπασε σε λυγμούς μετά τον αποκλεισμό, επίσημα, βέβαια, ο ίδιος είπε ότι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρια του λόγω της θλίψης για την ήττα.

Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 εμφανίσεις με την Τότεναμ και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει τα όνειρά του.

19697544

Πηγή: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ώρα του στρατού

Η αυστηρή νομοθεσία της Νότιας Κορέας έχει «εκτροχιάσει» πολλές καριέρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γκρουπ Big Bang, που διαλύθηκε γιατί τα μέλη του έπρεπε να καταταγούν.

Το προεδρικό γραφείο κατακλύστηκε από αιτήσεις πολιτών οι οποίοι ζητούσαν την απαλλαγή των διεθνών ποδοσφαιριστών από την στρατιωτική θητεία – δεδομένης της εξαιρετικής εμφάνισής τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ίδιο είχε γίνει με παίκτες της ομάδας του 2002, που είχε φτάσει στα ημιτελικά της τότε διοργάνωσης, διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανακοίνωση επί του ζητήματος.

Όσοι δεν μπορούν να λάβουν μία προεδρική χάρη καταφεύγουν σε πιο δραστικά μέτρα – χάνουν ή παίρνουν πολλά κιλά, υποκρίνονται ότι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, κάνουν ολόσωμα τατουάζ ή κακό στον εαυτό τους για να μπορέσουν να αποφύγουν την κατάταξη.

Ο δημοφιλής, τη δεκαετία του ’90, τραγουδιστής Yoo Seung-jun είχε πολιτογραφηθεί Αμερικανός και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την καριέρα του στη Νότια Κορέα, κατηγορούμενος πως το έκανε μόνο για να μην πάει στον στρατό.

Ο νόμος φαίνεται πως έχει «παραθυράκια», που, όλως τυχαίως, βρίσκουν τα παιδιά μελών των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Tottenham star Son Heung-min closes in on national service exemption, by Euan McKirdy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ