ΠΡΟΣΩΠΑ

Μάριον Τζόουνς: Το μπάσκετ, η καριέρα στον στίβο και η «αποκαθήλωση» από την κορυφή

Μάριον Τζόουνς: Το μπάσκετ, η καριέρα στον στίβο και η «αποκαθήλωση» από την κορυφή
EPA/ANJA NIEDRINGHAUS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις 5 Οκτωβρίου 2007 η Μάριον Τζόουνς, η Αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου, «αποκαθηλώθηκε» από τον θρόνο της παραδεχόμενη ενώπιον δικαστηρίου ότι οι επιδόσεις που την έφεραν στην κορυφή, ήταν αποτέλεσμα χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου του 1975 στο Λος Άντζελες και σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Έκανε δύο γάμους και μία σοβαρή σχέση με αθλητές. Ο πρώτος γάμος ήταν με τον σφαιροβόλο Σι Τζέι Χάντερ, παγκόσμιο πρωταθλητή το 1999, που αργότερα βρέθηκε και αυτός να έχει κάνει χρήση αναβολικών ουσιών, ενώ προέβη και σε αποκαλύψεις εναντίον της για χρήση ντόπινγκ στο Σίδνεϊ. Μετά τον χωρισμό της με τον Χάντερ, το 2001 έκανε δεσμό με τον σπρίντερ Τιμ Μοντγκόμερι (επίσης είχε εμπλακεί σε υπόθεση ντόπινγκ) με τον οποίο το 2003 απέκτησε ένα παιδί. Τέλος, στις 24 Φεβρουαρίου 2007 παντρεύτηκε τον σπρίντερ Ομπαντέλε Τόμπσον (Μπαρμπέιντος).

Η πορεία της στον αθλητισμό πάντως, ξεκίνησε από το μπάσκετ, όπου το 1994 κατέκτησε το κολεγιακό πρωτάθλημα με το πανεπιστήμιό της. Ο στίβος όμως θα την κερδίσει οριστικά και το 1997 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας, ήταν νικήτρια στα 100μ, όπως και στην επόμενη διοργάνωση του 1999 στη Σεβίλλη. Ακολουθεί η μεγαλειώδης χρονιά του 2000 στο Σίδνεϊ, όπου η Τζόουνς κατέκτησε τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στα 100μ, 200μ και 4x400μ και δύο χάλκινα στο μήκος και στα 4x100μ.

Το 2001 στο παγκόσμιο του Έντμοντον, γνώρισε την πρώτη της ήττα στα 100μ έπειτα από έξι χρόνια. Νικήτρια στον τελικό ήταν η Ζάνα Πιντούσεβιτς Μπλοκ με δεύτερη την Τζόουνς, η οποία όμως πήρε δύο χρυσά μετάλλια, στα 200μ και στα 4χ100μ.

Ήδη όμως τα πρώτα σύννεφα με κατηγορίες ντόπινγκ είχαν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ μετά την γέννηση του παιδιού της προσπάθησε να επανέλθει στους αγώνες, αλλά χωρίς επιτυχία. Το 2004 στην Αθήνα απογοήτευσε, αφού το μόνο που κατάφερε ήταν η 5η θέση στο μήκος.

Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά, ήρθαν οι αποκαλύψεις του Χάντερ ότι έκανε ενέσεις με αναβολικά στο Ολυμπιακό Χωριό του Σίδνεϊ, αλλά και πληροφορίες για τον προπονητή της Τρέβορ Γκράχαμ και τις σχέσεις τους με το εργαστήριο BALCO και τον πρόεδρό του Βίκτορ Κόντε.

Μετά την παραδοχή της στις 5 Οκτωβρίου 2007 στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ότι είπε ψέματα στους ανακριτές για τη χρήση αναβολικών τη διετία 1999 - 2001, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τους στίβους. Προέβη επίσης στην αποκάλυψη ότι χρησιμοποιούσε την απαγορευμένη ουσία τετραϋδρογεστρινόνη (ΤΗG), από τον Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι τον Ιούλιο του 2001, αν και υποστήριξε πως τότε δεν γνώριζε ότι πρόκειται για αναβολικό, αλλά για ένα απλό θρεπτικό συμπλήρωμα. Η ΤΗG ήταν μη ανιχνεύσιμη μέχρι το 2003.

Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και στην υπόθεσή της είχαν στραφεί οι προβολείς του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Έτσι, τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου του 2007, η Τζόουνς παρέδωσε τα πέντε μετάλλια (3 χρυσά, 2 χάλκινα) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της ΔΟΕ και της IAAF. Η γενική εκτίμηση τότε ήταν, ότι προέβη σε αυτή την ενέργεια για να αντιμετωπιστεί με επιείκεια από την αμερικανική δικαιοσύνη, ενώ είχε εναντίον της κατηγορίες και για αδικήματα οικονομικής φύσεως.

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2007 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αφαίρεσε και επίσημα τα 5 ολυμπιακά μετάλλια της Τζόουνς, βάζοντας οριστικά τέλος στη λαμπρή καριέρα της, ενώ η περιπέτειά της δεν τελείωσε εκεί, αφού στις 11 Ιανουαρίου 2008 της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών για ψευδείς καταθέσεις στις Αρχές. Η Τζόουνς ξέσπασε σε κλάματα ακούγοντας την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο παράλληλα την υποχρέωσε να προσφέρει κοινωνική εργασία 800 ωρών και τέθηκε σε διετή επιτήρηση. «Ελπίζω πραγματικά, να μάθουν κάποιοι άλλοι από τα δικά μου λάθη. Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε η Τζόουνς μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Πάνω σε όλα αυτά ήρθε και η απόφαση της IAAF με την οποία ακύρωσε όλα τα αποτελέσματά της από την 1η Σεπτεμβρίου 2000 και μετά. Η 32χρονη τότε αθλήτρια, εξέτισε την ποινή φυλάκισης στο Ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα του Σαν Αντόνιο. Στις 10 Μαρτίου 2010 θέλησε να επανέλθει στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στο επαγγελματικό μπάσκετ υπογράφοντας συμβόλαιο με την ομάδα Τούλσα Σοκ, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Στο στίβο εξακολουθεί να κατέχει την 3η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στα 100μ με 10.65 από τον Σεπτέμβριο του 1998 στο Γιοχάνεσμπουργκ (καλύτερες επιδόσεις έχουν οι συμπατριώτισσές της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ με 10.49 και Καρμελίτα Τζέτερ με 10.64). Στα 200μ έχει την 2η καλύτερη με 21.62 επίσης από το 1998 στο Γιοχάνεσμπουργκ (κορυφαία η Γκρίφιθ Τζόινερ με 21.34).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ