ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο «μετριοπαθής Βαυαρός»: Η ατζέντα του υποψήφιου για την προεδρία Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ

Ο «μετριοπαθής Βαυαρός»: Η ατζέντα του υποψήφιου για την προεδρία Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ
Lehtikuva/Heikki Saukkomaa/via REUTERS

Χωρίς εκπλήξεις και με τη στήριξη των ισχυρών Ευρωπαίων ηγετών, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο ευρωκοινοβούλιο πήρε το χρίσμα τού υποψήφιου διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο 46χρονος Βαυαρός με τις «ευλογίες», μεταξύ άλλων, της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του Αυστριακού ομολόγου της, Σεμπάστιαν Κουρτς επικράτησε του αντιπάλου του, Φινλανδού Αλεξάντερ Στουμπ, εξασφαλίζοντας 492 από τις 619 ψήφους των αντιπροσώπων του ΕΛΚ.

«Βρίσκομαι εδώ για να ζητήσω όχι μόνο την στήριξή σας ως υποψήφιος, αλλά και την εντολή σας, την εντολή να αλλάξω την Ευρώπη!» τόνισε ο ίδιος κερδίζοντας το ευρύ χειροκρότημα των παριστάμενων.

Στη διεκδίκηση της προεδρίας της Κομισιόν, ο Βέμπερ είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με τον αντιπρόεδρο, Φρανς Τίμερμανς – ο οποίος, ως υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιαλδημοκρατών, παραμένει προς το παρόν χωρίς αντίπαλο.

Yποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν o Φρανς Τίμερμανς

Τον προσεχή Μάιο, οι πολίτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να εκλέξουν τα 705 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ αναμένεται αλλαγή φρουράς σε όλες της κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης – στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο «μετριοπαθής» Βαυαρός

46 Μαΐων, μέλος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) εκπροσωπεί τη Γερμανία στο ευρωκοινοβούλιο από το 2004 και είναι ο πρόεδρος του ΕΛΚ. Θεωρείται μετριοπαθής που έχει τη δυναμική να γεφυρώσει τη διαιρεμένη, αποδυναμωμένη από την ενίσχυση των άκρων, συντηρητική παράταξη.

«Είναι ισχυρός κι έχει γνώση του ευρωκοινοβουλίου εκ των έσω», σημειώνει το Bloomberg, υπογραμμίζοντας: «Ο Βέμπερ θα μπορούσε να γίνει ο ‘γεφυροποιός’ με την επαναστατημένη περιφέρεια της Ευρώπης: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ‘ηγέτης’ των εθνικιστών της ανατολικής Ευρώπης, του οποίου το κόμμα είναι μέλος του ΕΛΚ, τον θεωρεί ως έναν άνετο συνομιλητή».

Το μεταναστευτικό θα είναι υψηλά στην ατζέντα του Βέμπερ. «Είναι ένα θέμα που μπορεί να γκρεμίσει την Ευρώπη», άλλωστε, όπως εύγλωττα τονίζει αξιωματούχος του ΕΛΚ.

Επιπλέον και σε αντίθεση με τον νυν πρόεδρο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο ίδιος έχει προαναγγείλει, σε συνέντευξή του στην αυστριακή Der Standard, τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Αν οι πολίτες της ΕΕ εκλέξουν το ΕΛΚ και εμένα, θα ταχθούμε υπέρ της λήξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και υπέρ της μετάβασης σε διαπραγματεύσεις για μία εταιρική σχέση».

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο διεμήνυσε πως θα μείνει προσηλωμένος στις αρχές της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και, αναφερόμενος στον Ούγγρο πρωθυπουργό που έχει επικριθεί πλείστες φορές για την παραβίαση αυτών των αρχών, ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση, καμία ειδική μεταχείριση μόνον επειδή αυτός είναι μέλος του ΕΛΚ».

«Οι πρόσφατες ομιλίες του αποκαλύπτουν έναν μετριοπαθή, συμβατικό πολιτικό που στοχεύει σε περισσότερη συνοχή και αποτελεσματικότητα αντί για όποιου είδους ανταρσία στις υποθέσεις της Ε.Ε. Είναι, για παράδειγμα, υπέρ της κατάργησης του τρέχοντος νόμου για τη λήψη ομόφωνων αποφάσεων επί της εξωτερικής πολιτικής και θα ήθελε να μειώσει τον αριθμό των επιτρόπων. Ο Βέμπερ στηρίζει την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού έως το 2030, τη θέσπιση συστήματος προστασίας των εξωτερικών συνόρων και επένδυση στην καινοτομία και την ανάπτυξη υποδομών», συνοψίζει το Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ