ΠΡΟΣΩΠΑ

Δισεκατομμυριούχος και κομμουνιστής: Ο Τζακ Μα και επισήμως «κόκκινος»

Δισεκατομμυριούχος και κομμουνιστής: Ο Τζακ Μα και επισήμως «κόκκινος»

Εγγεγραμμένος στο κομμουνιστικό κόμμα της Kίνας είναι ο διασημότερος επιχειρηματίας και δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τον τεχνολογικό κολοσσό Alibaba.

Ο Τζακ Μα, με περιουσία που ξεπερνάει τα 30 δισ. δολάρια, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας και κατέχει την 20η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο πολιτικός προσανατολισμός του Μα προκάλεσε αίσθηση στην παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, καθώς οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι δεν είναι σχέση με το κομμουνιστικό κόμμα.

Όπως γράφει, όμως, η εφημερίδα People’s Daily, ο 54χρονος τιμήθηκε από την κινεζική κυβέρνηση ως ένας από τους 100 ανθρώπους που έκαναν «σημαντικές προσφορές» στην κινεζική οικονομία και βοήθησαν στην μεταμόρφωσή της τις περασμένες τέσσερις δεκαετίες.

Η αποκάλυψη αυτή, που γίνεται για πρώτη φορά από κρατικό ΜΜΕ, έρχεται ενώ υπάρχουν ανησυχίες για «ανάμειξη» του προέδρου της χώρας στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως γράφει το CNNi, ο Μα αναγκάστηκε να διαψεύσει δημόσια ότι το Πεκίνο τον αναγκάζει να εγκαταλείψει την επιχείρησή του μετά από την απόφασή του να αποχωρήσει από το τιμόνι του κολοσσού τον Σεπτέμβριο.

Δεδομένου ότι τα μέλη του κομμουνιστικού κόμματος οφείλουν να βάζουν πάνω από όλα το συμφέρον του κόμματος, αναλυτές αναφέρουν ότι η αποκάλυψη αυτή μπορεί να εντείνει την ανησυχία που κυριαρχεί στην Ουάσινγκτον για τις κινεζικές εταιρείες.

Εκπρόσωπος της Alibaba, εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και συνολικής αξίας άνω των 400 δισ. δολαρίων, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα για το πότε μπήκε στο κομμουνιστικό κόμμα ο Μα.

«Οι πολιτικές πεποιθήσεις ενός στελέχους εταιρείας δεν επηρεάζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της επιχείρησης» είπε η εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε: «Ακολουθούμε τη νομοθεσία και τους κανονισμούς των χωρών όπου λειτουργούμε, προκειμένου να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας για τη διευκόλυνση των πολιτών στο διαδικτυακό επιχειρείν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ