Αλεξάνδρα Σταματοπούλου: Πρωταθλήτρια στη ζωή και την κολύμβηση
ΠΡΟΣΩΠΑ

Αλεξάνδρα Σταματοπούλου: Πρωταθλήτρια στη ζωή και την κολύμβηση

 «Τίποτα δεν είναι πρόβλημα, αν εμείς οι ίδιοι δεν το βλέπουμε ως πρόβλημα».

Για την πρωταθλήτρια κολύμβησης ΑΜεΑ Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, τα παραπάνω λόγια αποτελούν πηγή δύναμης και την ωθούν να παλεύει και να κατακτά έναν προς έναν τους προσωπικούς της στόχους, εμπνέοντας όλους όσοι τη συναντούν.

Ήταν μόλις 14 ετών όταν οι γιατροί της ανακοίνωσαν τη διάγνωση που έμελλε να αλλάξει όλα όσα μέχρι τότε θεωρούσε δεδομένα. Στην τρυφερή αυτή ηλικία, η Αλεξάνδρα έμαθε ότι πάσχει από μια αυτοάνοση μορφή μυασθένειας, το Stiff Person Syndrome. Όπως, όμως, η ίδια αποκάλυψε, μιλώντας στο CNN Greece, η διάγνωση αυτή ήταν για εκείνη ένα είδος «λύτρωσης». Και αυτό διότι επί σειρά ετών υπέφερε, δίχως να γνωρίζει το γιατί, χωρίς να μπορεί να δώσει εξηγήσεις για όλα όσα της συνέβαιναν. Από τη στιγμή, όμως, που το πρόβλημά της απέκτησε όνομα, ήξερε πως θα προσπαθούσε να το αντιμετωπίσει «με τον σωστό τρόπο». Έτσι, λοιπόν, η αλήθεια -αν και επίπονη- δεν την απογοήτευσε και δεν την κράτησε μακριά από τη ζωή. Αντιθέτως, τη γέμισε με πείσμα και δύναμη να παλέψει σκληρά, για όλα όσα η ίδια θεωρούσε σημαντικά.

«Το να μου δοθεί μια διάγνωση ήταν εντέλει λυτρωτικό, γιατί είχα πολλά άσχημα συμπτώματα τα οποία δεν γνωρίζαμε σε τι πάθηση οφείλονταν. Ενώ έβλεπα, δηλαδή, την πορεία της ασθένειάς μου να είναι καθοδική, δεν είχαμε κάποια διάγνωση οπότε, όταν έμαθα τι είχα, ένιωσα ανακούφιση», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν ένιωσα απογοήτευση, αισθάνθηκα πως τώρα που γνωρίζω τι πάθηση έχω, θα μπορέσω να την αντιμετωπίσω με τον σωστό τρόπο».

Οιδιακρίσεις, το χρυσό στο Δουβλίνο και ο χορός

Σήμερα, 18 χρόνια αργότερα, η Αλεξάνδρα είναι πρωταθλήτρια κολύμβησης ΑΜεΑ και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολλά μετάλλια και διακρίσεις. Μάλιστα, στην 65η Τελετή Απονομής των αθλητικών βραβείων του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία για το 2018.

Από το 2012, η 32χρονη, η οποία είναι αθλήτρια κολύμβησης του αθλητικού σωματείου ΑΜεΑ «ΤΥΡΤΑΙΟΣ», λαμβάνει μέρος στα πανελλήνια πρωταθλήματα κολύμβησης ΑΜεΑ και είναι κάτοχος των πανελληνίων ρεκόρ. Μεταξύ άλλων, όμως, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα θέλησης -και φυσικά μίμησης- που αποδεικνύει πως σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμπόδια που εμφανίζονται στο διάβα μας, όταν υπάρχει δύναμη ψυχής, ακόμη και οι μεγαλύτερες δυσκολίες μπορούν να υπερκεραστούν.

Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκίνησε να ασχολείται με τη θεραπευτική κολύμβηση προκειμένου -όπως μας είπε- να ενδυναμώσει τους εξασθενημένους μύες του σώματός της, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 θα έκανε πανελλήνιο ρεκόρ ή ότι το 2018 θα κέρδιζε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης ΑμεΑ στο Δουβλίνο (στα 50μ. ύπτιο S3, με επίδοση 53.29, που αποτέλεσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ). Ούτε, όμως, πίστευε ότι θα έβρισκε τη δύναμη να λάβει μέρος -και μάλιστα αρκετές φορές- στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας (με τη στήριξη των δρομέων Finish Liners του MDΑ Ελλάς), να ασχοληθεί στον ελεύθερό της χρόνο με τον χορό και την ακροβατική στο αμαξίδιο ή να εκπαιδευτεί πάνω στη νοηματική γλώσσα.

Η δύναμηψυχής και η σκληρή καθημερινότητα

Για να τα καταφέρει όλα αυτά, βέβαια, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια χρειάστηκε τη στήριξη των δικών της ανθρώπων και των ατόμων εκείνων που είδαν τις δυνατότητές της και πίστεψαν σε εκείνη.

«Υπάρχουν δίπλα μου άνθρωποι που με εμπνέουν. Σίγουρα, όμως, δεν κάνω κάτι αν εγώ η ιδία δεν θεωρώ πως είναι σωστό», μας είπε η Αλεξάνδρα, υπογραμμίζοντας πως τα άτομα που έχει στο πλευρό της, την «έσπρωξαν» να βγει από το σπίτι. Το ίδιο, δυστυχώς, δεν ισχύει σε ό,τι αφορά στον τρόπο που η πολιτεία την αντιμετώπισε -και κυρίως, τη στήριξη που της παρείχε.

Παρά τις δυσκολίες που ένα άτομο με αναπηρία αντιμετωπίζει στην Ελλάδα του 2018, ωστόσο, η Αλεξάνδρα συνεχίζει να παλεύει και να αντιμετωπίζει τη ζωή με αισιοδοξία.

Το σίγουρο είναι πως στην πρώτη συνάντηση που το CNN Greece είχε μαζί της, οι εν λόγω δυσκολίες ήταν κάτι περισσότερο από εμφανείς. Οι ελάχιστες ράμπες στους δρόμους είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του αποδεικνύει το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η διαβίωση -και δη η καθημερινότητα- για τα Άτομα με Αναπηρία στη χώρα μας. Λίγα λεπτά αρκούσαν για να γίνουμε θεατές σε μια ομολογουμένως θλιβερή πραγματικότητα. Το «χρυσό» κορίτσι της κολύμβησης, βέβαια, αντιμετώπισε τα πάντα με χαμόγελο αφού, όπως χαρακτηριστικά μας μετέφερε, «προσπαθώ ως Ελληνίδα με αναπηρία να συμβιβάζομαι με κάθε συνθήκη…».

Ακόμη και τώρα που αδυνατεί να συνεχίσει τη θεραπεία της λόγω υψηλού κόστους -τα φίλτρα για τις πλασμαφαιρέσεις κοστίζουν ακριβά- η 32χρονη αθλήτρια συνεχίζει να παλεύει και να προσπερνά ένα προς ένα τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά της, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορεί για να μην αφήσει την ασθένειά της να την κρατήσει μακριά από τη ζωή.

«Δεν έχω κάνει τη θεραπεία εδώ και έναν χρόνο. Τα φίλτρα που χρειάζομαι για τις πλασμαφαιρέσεις κοστίζουν αρκετά και πλέον η θεραπεία έχει μείνει πίσω», αποκάλυψε η Αλεξάνδρα, σημειώνοντας πως «είναι λογικό» να δίνουν προτεραιότητα σε βαριά πάσχοντες από καρκίνο αφού και εκείνοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη θεραπεία. «Πιο σημαντικό είναι σίγουρα για τους ανθρώπους αυτούς. Το σέβομαι και περιμένω κι εγώ κάποια στιγμή να κάνω τη θεραπεία μου», είπε, δείχνοντας για μία ακόμη φορά το μεγαλείο της ψυχής της.

Ο επόμενοςστόχος και το μήνυμα στους νέους

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Αλεξάνδρα αποτελεί μια σύγχρονη ηρωίδα, μια γυναίκα που δίνει κάθε μέρα τη δική της μάχη, με μοναδικό της «όπλο» τη δύναμη ψυχής και το θετικό της πνεύμα. Διότι όχι μόνο αγωνίζεται για να καλυτερεύσει τη δική της ζωή αλλά την ίδια ώρα, κάνει και ό,τι μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των γύρω της. Το γεγονός ότι σπούδασε λογοθεραπεία σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στο CNN Greece, πάντα της άρεσαν τα επαγγέλματα στα οποία μπορούσε να προσφέρει και μέχρι σήμερα, αυτή είναι η στάση ζωής που ακολουθεί και αναμφίβολα την χαρακτηρίζει.

Άλλωστε, για την ίδια, «τίποτα δεν είναι πρόβλημα αν οι ίδιοι δεν το βλέπουμε ως πρόβλημα». Γι’ αυτό η Αλεξάνδρα θέλησε να δει τον εαυτό της ως έναν καθρέφτη που ωραιοποιεί -αντί να μεγεθύνει- τα εκάστοτε προβλήματα.

«Θέλησα να ωραιοποιήσω την κατάσταση και να προχωρήσω. Δεν επιθυμούσα με τίποτα να μείνω μέσα στο σπίτι. Δεν θέλω, λοιπόν πολλοί γονείς να δουν το πρόβλημα των παιδιών τους ως πρόβλημα. Καθετί που συμβαίνει δεν είναι τυχαίο και βγάζει σε κάτι καλύτερο αν οι ίδιοι το αξιοποιήσουμε με όμορφο τρόπο». Αυτό ήταν το μήνυμα που η πρωταθλήτρια κολύμβησης θέλησε να στείλει στους νέους σήμερα και ειδικότερα, στα άτομα με αναπηρία.

Όσον αφορά στα όνειρά της για το «αύριο», παραμένει αισιόδοξη αλλά, όπως πάντα, συγκρατημένη. Οι στόχοι που βάζει δεν είναι τεράστιοι για να μπορεί να τους υλοποιεί. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μαλαισία το 2019, όμως, θέλει σίγουρα να εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα.

«Θέλω να είμαι μέσα στην οκτάδα και να εκπροσωπήσω επάξια τη χώρα μου. Και θέλω να πιστεύω ότι θα πάει καλά», υπογράμμισε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια. Το σίγουρο είναι πως η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου έχει αποδείξει πως δεν φοβάται να κολυμπήσει -ακόμη και σε «άγνωστα» νερά.