ΠΡΟΣΩΠΑ

Φρανκ Χέις: Ο τζόκεϊ που πέθανε στη σέλα αλλά κέρδισε την κούρσα

Φρανκ Χέις: Ο τζόκεϊ που πέθανε στη σέλα αλλά κέρδισε την κούρσα
CNNi/Keeneland Library

Στη συναρπαστική αλλά συνάμα περίεργη ιστορία των ιπποδρομιών, ο Φρανκ Χέις κατέχει ένα αλλόκοτο ρεκόρ: στις 4 Ιουνίου στο Μπέλμοντ Παρκ της Νέας Υόρκης, ο 22χρονος τότε τζόκεϊ κέρδισε την πρώτη και τελευταία κούρσα της καριέρας του ιππεύοντας το άλογο Sweet Kiss (σ.σ. Γλυκό Φιλί). Και έκτοτε κατέχει το ρεκόρ του μοναδικού τζόκεϊ που κέρδισε ιπποδρομία ενώ είχεπεθάνει!

Ο Χέις, ιπποκόμος που κατάφερε να πείσει τον προπονητή ότι είναι ικανός να γίνει τζόκεϊ, κατάφερε να κερδίσει το άλογο-φαβορί της κούρσας, που ονομαζόταν Gimme. Μόλις πέρασε τη γραμμή του τερματισμού, ο Χέις γλίστρησε από τη σέλα του Sweet Kiss και έπεσε στο έδαφος…

Στις κερκίδες, ο κόσμος παραληρούσε, καθώς δεν θεωρείται περίεργο ένας τζόκεϊ να πέσει από το άλογο. Ωστόσο, αυτό που αποκαλύφθηκε μερικά μόλις δευτερόλεπτα αργότερα σόκαρε όχι μόνο τους θεατές αλλά ολόκληρη τη βιομηχανία του ιππόδρομου.

Σύμφωνα με το CNNi, το οποίο επικαλείται εφημερίδες της εποχής, ο γιατρός του ιππόδρομου Τζον Α. Βούρχες έσπευσε στο πλευρό του τζόκεϊ και αμέσως διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός. Είχε, όπως αποδείχτηκε, υποστεί καρδιακό επεισόδιο

«Η ένταση και ο ενθουσιασμός τον σκότωσαν…» έγραφε τότε η εφημερίδα New York Daily News, που περιγράφει τον Χέις ως έναν νεαρό ιδιαίτερα αγαπητό. Ο Sweet Kiss δεν ξαναέτρεξε ποτέ και ο Τύπος της εποχής του έδωσε το ψευδώνυμο «Sweet Kiss of Death», δηλαδή «Γλυκό Φιλί του Θανάτου».

Παρότι έχουν περάσει 95 χρόνια από τον δραματικό αυτό αγώνα, οι πληροφορίες για το πότε ακριβώς πέθανε ο Χέις παραμένουν συγκεχυμένες. «Δεν έχουμε στη διάθεσή μας πολλά στοιχεία» λέει στο CNNi η Ρόντα Φεράρο, υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Keeneland. Τα ρεκόρ Γκίνες, όμως, ισχυρίζονται ότι ο τζόκεϊ πέθανε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

«Παρά τον θάνατό του, με κάποιον τρόπο ο Χέις δεν έπεσε από τη σέλα μέχρι να τελειώσει ο αγώνας» γράφει χαρακτηριστικά. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έγιναν ποτέ γνωστά, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι πέθανε λόγω της έντασης και άλλοι επειδή είχε αναγκαστεί να χάσει πολλά κιλά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Έπρεπε να χάσει 4,5 κιλά μέσα σε 24 ώρες» έγραφε τότε η εφημερίδα Buffalo Morning Express, και συμπλήρωνε: «Εκείνο το πρωί έκανε αρκετές ώρες τζόγκινγκ στον δρόμο για να χάσει βάρος. Ίδρωσε πολύ και δεν επέτρεψε στον εαυτό του να πιει νερό. Όταν ανέβηκε στο άλογο την ώρα της κούρσας ήταν ήδη αδύναμος και κουρασμένος».

Μια εβδομάδα αργότερα, ο Χέις οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία φορώντας την ίδια στολή που φορούσε και στην κούρσα.

Frank Hayes: The jockey who won a race despite being dead
By Bianca Britton, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ