ΠΡΟΣΩΠΑ

Κ. Παπαχρήστου: Ο 17χρονος Θεσσαλονικιός που εκπροσωπεί τους νέους στον ΟΗΕ

Κ. Παπαχρήστου: Ο 17χρονος Θεσσαλονικιός που εκπροσωπεί τους νέους στον ΟΗΕ
Elma Okic and Violaine Martin

Ξεκίνησε ως η φωνή των νέων στην Ελλάδα, δίνοντας βήμα στους έφηβους για να εκφράσουν όλα όσα τους απασχολούν και τους προβληματίζουν αλλά κυρίως, για να προτείνουν λύσεις και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Στα 15 του χρόνια ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου δημιούργησε το πρώτο think tank εφήβων στην Ελλάδα και σήμερα, δυο χρόνια μετά, είναι μια από τις "φωνές" των νέων που εκπροσωπούν τους συνομήλικούς τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Ο 17χρονος Έλληνας από τη Θεσσαλονίκη μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα επόμενα βήματα του think tank "teens4greece" και την επιθυμία του να εμπλακούν ακόμη περισσότεροι νέοι στη διαδικασία να γίνουν ενεργοί πολίτες και να αλλάξουν τα κακώς κείμενα.

-Στα 15 σου αποφάσισες να δημιουργήσεις το Τeens4greece. Τι σε οδήγησε να το πράξεις και τι ακριβώς είναι αυτό το forum;

Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε στα χρόνια της κρίσης. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μας επηρέασε όλους. Στις συζητήσεις των μεγάλων και στα Μέσα άκουγα συνεχώς να περιγράφουν το πρόβλημα και όχι τη λύση. Ταυτόχρονα, συζητώντας με γνωστούς και φίλους, είχα αντιληφθεί την ανάγκη τους να εκφράσουν τις απόψεις τους, αλλά λόγω της έντονης κριτικής στα Social Media δεν ήθελαν να εκφράσουν εκεί τους προβληματισμούς τους. Το Teens4greece λοιπόν είναι το πρώτο think tank για Έλληνες εφήβους, στο οποίο μπορούν να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα της χώρας μας σε τομείς όπως η παιδεία, η επαγγελματική αποκατάσταση, η κοινωνία, η προσφυγική κρίση κλπ.

-Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε και στο μεταξύ εσύ για οικογενειακούς λόγους μετακόμισες στο Λονδίνο. Σήμερα σε τι φάση βρίσκεται το Teens4Greece;

Η αλήθεια είναι ότι όταν ξεκίνησα το Teens4greece δεν φανταζόμουν τις διαστάσεις που είχε. Κατάλαβα όμως, ότι το αρχικό site δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες και τις δράσεις που ήθελα να υλοποιήσω.

Στη πορεία, λοιπόν, βρέθηκε η Ελληνική Εταιρία Διαδικτύου – ΕΛΕΔ που προσφέρθηκε να ανακατασκευάσει την ιστοσελίδα. Χάρη στην πολύτιμη βοήθεια τους, η νέα σελίδα είναι ήδη online και είναι ήδη έτοιμες να ξεκινήσουν οι επόμενες δράσεις τους Teens4greece στις επόμενες μέρες.

Η πρώτη αφορά τους Ambassadors (πρεσβευτές), οι οποίοι θα είναι άλλοι νέοι έως 18 ετών, που κυρίως θα αναλάβουν να διαδώσουν την ιδέα του Teens4greece στην κοινότητά τους αλλά θα συμμετέχουν και στη λήψη των αποφάσεων.

Η δεύτερη αφορά τους Mentors (μέντορες). Οι Mentors είναι διακεκριμένοι Έλληνες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και ο ρόλος τους αρχικά θα είναι να λειτουργήσουν ως πρότυπα, να εμπνεύσουν τους νέους και να τους προσφέρουν ελπίδα. Το Teens4greece λοιπόν μεγαλώνει.

-Πώς έφτασες να εκπροσωπείς τους νέους στον ΟΗΕ;

Όλα ξεκίνησαν από το γεγονός ότι το Teens4greece βραβεύτηκε από το Χαμόγελο του Παιδιού. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη για το πώς μπορούν τα παιδιά να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων. Έτσι λοιπόν, ένας ευρωπαϊκός οργανισμός που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurochild, δημιούργησε το πρώτο Συμβούλιο Παιδιών με 13 παιδιά από την Ευρώπη και διετή θητεία, όπου επιλέχτηκα να είμαι μέλος, εκπροσωπώντας το Χαμόγελο του Παιδιού.

Μετά από τη δουλειά που κάναμε με αυτό το συμβούλιο, ένας άλλος οργανισμός, το Child Rights Connect, που συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, με επέλεξε ως σύμβουλο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Σεπτέμβριο, με κάλεσαν να παρουσιάσω στον ΟΗΕ το Teens4greece.

Μόλις πριν ένα μήνα βρέθηκα ξανά στον ΟΗΕ στην Γενεύη, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για την επέτειο των 70 χρόνων της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να μοιραστώ την εμπειρία μου.

-Πώς διαχειρίζεσαι την καθημερινότητά και τις υποχρεώσεις σου στο σχολείο με τόσο επιβαρυμένο πρόγραμμα;

Αυτή τη στιγμή ακολουθώ το Αγγλικό σύστημα εκπαίδευσης που έχει βασικές διαφορές με το Ελληνικό και έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να έχω περισσότερο χρόνο. Υπάρχουν, όμως, φορές που δεν προλαβαίνω τα πάντα, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να θυσιάζω χρόνο από την ξεκούραση ή την ψυχαγωγία μου.

-Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα;

Να μην τα παρατάνε ποτέ και να μην βάζουν ποτέ όριο στα όνειρα τους. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει κρίση, ή ότι δεν έχεις χρόνο λόγω του σχολείου, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να δράσεις. Στον ΟΗΕ, γνώρισα παιδιά που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους όπως τροφή – στέγη – εκπαίδευση και παρόλα όσα έχουν περάσει, ήταν εκεί, να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, να μεταφέρουν την εμπειρία τους. Το μήνυμα λοιπόν είναι απλό. Όταν υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει, άλλαξε το!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ