ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο σύγχρονος «Τζεπέτο» που επιδιορθώνει παιχνίδια για φτωχά παιδιά

Ο σύγχρονος «Τζεπέτο» που επιδιορθώνει παιχνίδια για φτωχά παιδιά
Guido Aggiustagiocattoli/Facebook

Οι φίλοι του τον αποκαλούν «Τζεπέτο» και υπό μια έννοια είναι, αφού ο Ιταλός επιδιορθωτής παιχνιδιών Γκουίντο Πατσέλι συντηρεί το γιορτινό πνεύμα φροντίζοντας ώστε κανένα φτωχό ή άρρωστο παιδί να μην ξυπνήσει την ημέρα των Χριστουγέννων χωρίς κάποιο δώρο.

Κρατώντας πάντα στο χέρι ένα κατσαβίδι, ένα μικροσκόπιο και έναν συγκολλητή, ο «Guido Aggiustagiocattoli», δηλαδή ο Γκουίντο ο Επιδιορθωτής των Παιχνιδιών, τους τελευταίους δύο μήνες εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς: επισκευάζει 50 με 70 παιχνίδια την ημέρα, ενόψει της εορταστικής περιόδου.

«Το καλύτερο δώρο για μένα είναι η στιγμή που βλέπω το χαμόγελο των παιδιών», λέει ο Πατσέλι, ο 68χρονος συνταξιούχος τεχνικός της πολιτικής αεροπορίας.

Όταν τα παιχνίδια επισκευαστούν, ο σύγχρονος Τζεπέτο τα τυλίγει προσεκτικά σε γιορτινή συσκευασία και γράφει επάνω το όνομα της οικογένειας για την οποία προορίζονται.

Στη συνέχεια η οργάνωση Salvamamme, η οποία φιλοξενεί το εργαστήρι του Πατσέλι με τη στήριξη του Ερυθρού Σταυρού της Ιταλίας, διανέμει τα δώρα σε φτωχά παιδιά, σε παιδιά μεταναστών ή σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Ο Τζεπέτο της Ρώμης, χαρακτηρισμός που οφείλεται προφανώς στο καλοσυνάτο πρόσωπό του και στα γυαλιά που φτάνουν ως την άκρη της μύτης του, θυμάται την περίπτωση ενός παιδιού, το οποίο του τηλεφωνούσε κάθε μέρα μέχρι να του επιδιορθώσει το τρακτέρ του, αλλά και ένα ελαττωματικό παιχνίδι που του είχε στείλει η ίδια κατασκευάστρια εταιρεία. «Το επιδιόρθωσα και τώρα θα πάει σε ένα παιδί που βρίσκεται στο νοσοκομείο», λέει ο Πατσέλι.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της οργάνωσης Salvamamme, Μαρία Γκράσια Πατσέρι, με τη βοήθεια του Γκουίντο Πατσέλι, κάθε χρόνο διανέμονται περισσότερα από 20.000 παιχνίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ