ΠΡΟΣΩΠΑ

Γνωρίστε τον «δικηγόρο των κακοποιών» που υπερασπίζεται τον Σαλά Αμπντεσλάμ

Γνωρίστε τον «δικηγόρο των κακοποιών» που υπερασπίζεται τον Σαλά Αμπντεσλάμ
Ο Βέλγος δικηγόρος Σβεν Μερί (Sven Mary) αποχωρεί από τα κεντρικά της αστυνομίας, έχοντας συναντηθεί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ (Salah Abdeslam), έναν από τους υπόποτους για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη ημέρα στις Βρυξέλλες. Το ημερολόγιο γράφει 19 Μαρτίου 2016 REUTERS/Eric Vidal

Ο Βέλγος δικηγόρος Σβεν Μερί (Sven Mary) έχει το παρωνύμιο «δικηγόρος των κακοποιών» και είναι αυτός που ανέλαβε και επισήμως την περασμένη εβδομαδα την υπεράσπιση του διαβόητου τρομοκράτη Σαλά Αμπντεσλάμ (Salah Abdeslam).

Εάν κάποιος στο Βέλγιο είναι έτοιμος να υπερασπιστεί έναν άνθρωπο που είναι τρομοκράτης και ύποπτος για θανατηφόρες επιθέσεις που απέδειξε τη δύναμη του Ισλαμικού κράτους να φτάσει μέχρι την Ευρώπη, ο καταλληλότερος για αυτή τη νομική θέση είναι κατά κοινή ομολογία ο Σβεν Μέρι, καθώς φαίνεται να είναι και ο μόνος που επιθυμεί να εκπροσωπεί τους λιγότερο επιθυμητούς πελάτες της Ευρώπης.

Τον προηγούμενο Δεκέμβρη, είχαν εξαπλωθεί φήμες, ότι ο Βέλγος δικηγόρος ήταν ο υπερασπιστής του Σαλά Αμπντεσλά. Ο Μέρι δήλωσε στη βελγική εφημερίδα Le Soir ότι αυτό που τον παρακινεί επαγγελματικά, είναι ο αγώνας κατά της «αυθαιρεσίας και την κατάχρηση της εξουσίας. Για αυτό το λόγο, εάν ο Σαλά Αμπνεσλάμ, μου ζητούσε να γίνω συνήγορος του, θα δεχόμουν».

Το κάποτε ανερχόμενο αστέρι του ποδοσφαίρου του οποίου η καριέρα κόπηκε απότομα από έναν τραυματισμό, έχει κερδίσει τη φήμη στο Βέλγιο για την υπεράσπιση των πιο δύσκολων πελατών της χώρας. Ο σταρ του γαλλικού κινηματογράφου Ζαν Πολ Μπελμοντό (Jean-Paul Belmondo), ο παιδεραστή Μισέλ Λελιέβρ (Michel Lelièvre), ο εκπρόσωπος της οργάνωσης σαλαφιστών Sharia4Belgium Φουάντ Μπελκασέμ (Fouad Belkacem) είναι κάποιοι από του πελάτες του. Ο Μπελκασέμ, μάλιστα, καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια φυλάκισης το περασμένο έτος, αφού βρέθηκε ένοχος για παροχή βοήθειας στο Ισλαμικό Κράτος, μέσω της αποστολής πολεμιστών στη Συρία.

Ο 43χρονος δικηγόρος έχει ήδη απειλήσει να προχωρήσει σε μήνυση κατά του Εισαγγελέα του Παρισίου Φρανσουά Μολέν (François Molins), για την αποκάλυψη που έκανε σε συνέντευξη τύπου το σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, Γάλλος λειτουργός δήλωσε ότι ο τρομοκράτης και οι συνεργάτες του παραδέχτηκαν ότι επρόκειτο να πυροδοτήσουν τα σώματά τους την 13η Νοέμβρη.

Αντιθέτως, ο Αμπνεσλάμ παραδέχτηκε ότι δεν ήταν προσχεδιασμένο, σύμφωνα με το Foreign Policy.

«Δεν μπορώ να επιτρέψω κάτι τέτοιο να περάσει», ανακοίνωσε στο RTB ((Radio-Télévision Belge), ο Βέλγος συνήγορος, υποστηρίζοντας ότι αυτές είναι ευαίσθητες πληροφορίες που πιθανώς να αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια ανάκρισης.

Μετά από τέσσερις μήνες φυγόδικος, ο Αμπντεσλάμ συνελήφθη την Παρασκευή σε μια δραματική καταδίωξη στο προάστιο των Βρυξελλών Μόλενμπεκ (Möllenbeck). Ακόμη ένας τρομοκράτης και συνεργός έχει συλληφθεί από τις αρχές, ο Μονίρ Αχμέτ Αλάαχ (Monir Ahmed Alaaj), γνωστός με το παρατσούκλι Αμινέ Τσουκρί (Amine Choukri). Και οι δύο άντρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις και δολοφονίες. Η Γαλλία κάνει αγώνα να εκδοθεί εκεί ο τρομοκράτης και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης, κάτι το οποίο ο Μερί δεν θέλει να συμβεί.

«Αρνούμαστε την έκδοση στη Γαλλία. Θα πρέπει πρώτα να δικαστεί εδώ στις Βρυξέλλες, πριν μεταβεί σε άλλη χώρα. Οι επιθέσεις στο Παρίσι με βοήθησαν να σχηματίσω συγκεκριμένη εικόνα για το ISIS, την οποία δεν πρόκειται να αλλάξω. Αλλά το επάγγελμά μου επιβάλλει να υπερασπίζομαι ανθρώπους που ζητάνε τη βοήθεια μου», δήλωσε ο συνήγορος του Αμπεσλάμ στους δημοσιογράφους το Σάββατο.

Ο Μερί, έχει μόνο μια απαίτηση από τον νέο του πελάτη. Να μην αρνηθεί τη συμμετοχή του στις επιθέσεις. Όπως εξήγησε: «Αυτό θα με εμπόδιζε από το να τον υπερασπιστώ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ