ΠΡΟΣΩΠΑ

Δύο Έλληνες ερευνητές θα βραβεύσει ο Μπαράκ Ομπάμα

Δύο Έλληνες ερευνητές θα βραβεύσει ο Μπαράκ Ομπάμα

Δύο Έλληνες ερευνητές πρόκειται να βραβεύσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων για νέους Επιστήμονες και Μηχανικούς.

Πρόκειται για τη Λένα Κουρκούτη από το Πανεπιστήμιο Cornell και τον Παναγιώτη Ρούσσο από το Ιατρικό Κέντρο James J. Peters VA.

Είναι η μεγαλύτερη τιμή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς τους επιστήμονες που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανεξάρτητης ερευνητικής τους πορείας. Συνολικά ο αμερικανός πρόεδρος θα βραβεύσει 105 επιστήμονες, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι δύο Έλληνες. Η βράβευση θα γίνει την άνοιξη στην Ουάσιγκτον.

“Αυτοί οι νέοι επιστήμονες έχουν ηγετικό ρόλο στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής ή προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία και την ευεξία των πολιτών”, ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Lena Kourkoutis

Η Λένα Κουρκούτη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Μηχανικής και Φυσικής στο Cornell. Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Rostock στη Γερμανία το 2003, και στη συνέχεια το διδακτορικό το 2009. Από το 2011 έως το 2012 εργάστηκε στην εξέταση μέσω μικροσκοπίου κρυο-ηλεκτρονίων στο τμήμα Μοριακής Δομικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Max Planck της Βιοχημείας στο Martinsried. Επέστρεψε στο Cornell ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης το 2012.

Το 2013 έλαβε το βραβείο Albert Crewe. Η ομάδα της «Kourkoutis Εlectron Μicroscopy Group» επικεντρώνεται στην κατανόηση και τον έλεγχο των νανοδομημένων υλικών.

Ο Παναγιώτης Ρούσσος είναι Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής και Γενετικών – Γενομικών Επιστημών στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, όπου και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή. Επιπλέον, διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νευροεπιστημών της Ιατρικής Κρήτης.

panagiotis roussos 650

Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανακάλυψη των βιολογικών μηχανισμών μέσω των οποίων ενεργοποιούνται επικίνδυνοι γενετικοί παράγοντες για νευροψυχιατρικές νόσους, όπως η σχιζοφρένεια, το Αλτσχάιμερ και η διπολική διαταραχή.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου έκανε και το διδακτορικό του στην ψυχιατρική γενετική. Έχει βραβευθεί με το Outstanding Resident Award του National Institute of Mental Health το 2010, το Early Academic Career Award της American Psychiatric Association το 2012, με το NARSAD Young Investigator Award το 2013. Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει 3 μεγάλες χρηματοδοτήσεις για έρευνα από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ.

Τα βραβεία καθιερώθηκαν το 1996 από τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Οι βραβευθέντες επιλέγονται για την άσκηση καινοτόμου έρευνας στα σύνορα της επιστήμης και της τεχνολογίας και τη δέσμευσή τους για την υπηρεσία της κοινότητας, όπως καταδεικνύεται μέσα από την επιστημονική δράση τους, τη δημόσια εκπαίδευση ή την απήχηση τους στην κοινότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ