ΠΡΟΣΩΠΑ

Ζι Τζινπίνγκ: Ο μεταρρυθμιστής που δεν είναι

Ζι Τζινπίνγκ: Ο μεταρρυθμιστής που δεν είναι
REUTERS/ DAVID W CERNY

Κανείς άλλος ηγέτης στην Κίνα δεν έχει τραβήξει περισσότερο την προσοχή των μέσων, εθνικών και δυτικών, από την εποχή του Μάο, όσο ο Κινέζος πρόεδρος Ζι Τζινπίνγκ.

Τρία χρόνια στην εξουσία και ο Τζινπίνγκ έχει κοσμήσει τα εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών τόσο της Κίνας, όσο και της Δύσης.

Όταν, ωστόσο, εμφανίστηκε στα πρόσφατα εξώφυλλα των περιοδικών The Economist και Time, οι κινεζικές αρχές μπλόκαραν τις ιστοσελίδες τους στην Κίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι και τα δύο εξώφυλλα –καθώς και τα συνοδευόμενα άρθρα- παρουσίαζαν τον Τζινπίνγκ ως το νέο Μάο Τσε Τουνγκ, τον ιδρυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα, αλλά και ενός από τους πιο αδίστακτους ηγέτες της σύγχρονης ιστορίας.

Στην αρχή της θητείας του ο Τζινπίνγκ εμφανίστηκε προασπιστής της μάχης κατά της διαφθοράς, ένα ζήτημα που είχε χαρακτηρίσει ζωτικής σημασίας για το Κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό τιμώρησε χιλιάδες αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του πρώην τσάρου εθνικής ασφάλειας και δύο συνταξιούχων κορυφαίων στρατηγών.

Η εκστρατεία του, ωστόσο, φαίνεται να χάνει τη δυναμική της – και να προκαλεί κριτική για τις άνομες και συχνά βίαιες μεθόδους που χρησιμοποιεί.

Είναι ο Τζινπίνγκ ο νέος Μάο;

Ο Τζινπίνγκ, αρχηγός του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία για μια δεκαετία, έχει συσσωρεύσει πάνω του περισσότερη εξουσία από οποιονδήποτε άλλο Κινέζο ηγέτη, μετά τον Μάο.

Από την εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο –του ταραχώδους πολιτικού κινήματος που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ιδεολογική θέρμη- έχουν να δουν οι Κινέζοι πολίτες τέτοια ηγετική λατρεία στα κρατικά μέσα. Καθημερινά υπάρχουν άρθρα που εκθειάζουν την σοφία και τα κατορθώματα του Κινέζου ηγέτη, μέχρι και περίτεχνα τραγούδια και χοροί αφιερωμένα σε εκείνον στην εθνική τηλεόραση.

Είναι επικεφαλής ισχυρών επιτροπών, αρμόδιων για ένα εύρος κρίσιμων ζητημάτων, από την εθνική ασφάλεια και την οικονομική μεταρρύθμιση, μέχρι τον έλεγχο του διαδικτύου, ενώ έχει καταφέρει να ανατρέψει ένα σύστημα δεκαετιών, αυτό της ομοφωνίας μεταξύ των πρεσβύτερων ηγετών.

Την περασμένη εβδομάδα έλαβε έναν ακόμα τίτλο, αυτό του αρχιστράτηγου, εδραιώνοντας έτσι την κυριαρχία του στον έλεγχο του στρατού. Η κυβέρνησή του φιμώνει συστηματικά τους επικριτές του τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, ενισχύοντας τη λογοκρισία στο διαδίκτυο, συλλαμβάνοντας ανθρώπους για τα σχόλιά τους, ενώ φέρεται να στέλνει μέχρι και πράκτορες προκειμένου να απαγάγει τους επικριτές του.

Πολλοί δικηγόροι, διανοούμενοι και επιχειρηματίες –γνωστοί για τις επικριτικές απόψεις τους στην κρατική πολιτική, οι οποίες ωστόσο ήταν ανεκτές από τους προκατόχους του- έχουν πέσει θύματα τέτοιου είδους καταστολής.

Φαίνεται πως κάποιες ρωγμές έχουν εμφανιστεί στον τοίχο της ιδεολογικής ομοιομορφίας του Τζινπίνγκ, με ορισμένους επικριτές του να ζητούν μέχρι και την παραίτησή του.

“Η εδραίωση της εξουσίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχει κάνει ο Τζινπίνγκ από τότε που ανέλαβε το αξίωμα –πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει αυτό εσφαλμένα ως σημάδι ότι ο Χι γίνεται ο επόμενος Μάο”, αναφέρει ο Χε Πιν, ιδρυτής του Mingjing News, μια ισχυρή εταιρεία μέσων ενημέρωσης στην κινεζική γλώσσα, που έχει τη βάση της στη Νέα Υόρκη.

“Εάν καταλήξει να γίνει ένας αληθινός δικτάτορας ή ένας μεταρρυθμιστής, η εδραίωση της εξουσίας παραμένει προαπαιτούμενο προκειμένου ο ηγέτης ενός Κόμματος να επιτύχει”, σημειώνει ο ίδιος .

“Το μεγαλύτερο λάθος του Ζι τα τελευταία χρόνια είναι ότι ακόμα επιχειρεί να κάνει αλλαγές μέσα στο σύστημα – το σύστημα είναι πέραν εξοικονόμησης”, καταλήγει ο ίδιος.

China's Xi Jinping: Reformer in disguise?

By Steven Jiang, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ