ΠΡΟΣΩΠΑ

Σπύρος Γιαννιώτης: Ο σύγχρονος «Ποσειδώνας» στοχεύει στο χρυσό στο Ρίο

Σπύρος Γιαννιώτης: Ο σύγχρονος «Ποσειδώνας» στοχεύει στο χρυσό στο Ρίο
Να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου θέλει ο Σπύρος Γιαννιώτης (φωτογραφία αρχείου) EPA/EFE/Andreu Dalmau

Έτοιμος να γράψει ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο είναι ο Σπύρος Γιαννιώτης, που στοχεύει να γυρίσει στην Ελλάδα έχοντας το ολυμπιακό μετάλλιο στις αποσκευές του, στην πέμπτη του συμμετοχή στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου.

Η Ελλάδα έχει να πανηγυρίσει την κατάκτηση ολυμπιακού μεταλλίου στην κολύμβηση, από τους Αγώνες της Αθήνας, το 1896 και ο Σπύρος Γιαννιώτης, ο μοναδικός Έλληνας με τριπλή παρουσία σε τελικούς Ολυμπιακών Αγώνων στο συγκεκριμένο άθλημα, είναι για πολλούς η μεγαλύτερη ελπίδα για να ακουστεί ο ελληνικός εθνικός ύμνος στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Στις 16 Αυγούστου ο Σπύρος Γιαννιώτης θα βουτήξει στη θάλασσα της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, με στόχο να κατακτήσει το μετάλλιο, αυτό που έχασε μόλις για 4 δευτερόλεπτα πριν από τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο, όπου είχε τερματίσει 4ος.

Η διαδρομή των μεταλλίων από τις πισίνες στην ανοιχτή θάλασσα

12931313

Πανηγυρίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ισπανίας, το 2013/Πηγή: EPA/DPA/FRISO GENTSCH

Ο Σπύρος Γιαννιώτης γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1980 το Λίβερπουλ της Αγγλίας και η επαφή του με το υγρό στοιχείο ξεκίνησε από μικρή ηλικία, αρχικά στις πισίνες κι αφού τις κατέκτησε στράφηκε στην ανοιχτή θάλασσα, ως σύγχρονος «Ποσειδώνας».

Η πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν το 2000 στο Σίδνεϊ, όπου τερμάτισε 20ος στα 400μ ελεύθερο, 21ος στα 1.500μ ελεύθερο και 15ος στη σκυταλοδρομία 4x200μ. ελεύθερο.

Ένα χρόνο αργότερα ήταν 7ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα στην Ιαπωνία, ενώ το 2003 κρέμασε στο στήθος του το χάλκινο μετάλλιο στα 4x200μ. ελεύθερο, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου.

Το 2004, στην Αθήνα ήταν η μία από τις 3 πρώτες ελληνικές παρουσίες σε ολυμπιακούς τελικούς, έπειτα από 108 χρόνια. Ο Γιαννιώτης έκανε πανελλήνια επίδοση το πρωί στα 400 μ. ελεύθερο με 3.48.77 (πέρασε έβδομος) και το βράδυ στον τελικό είχε τον ίδιο χρόνο, κατέλαβε την ίδια θέση κι αναδείχθηκε 7ος ολυμπιονίκης.

Το άστρο του έλαμψε στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Αλμερία το 2005, όπου κατέκτησε τρία μετάλλια: δύο αργυρά στα 400μ. ελεύθερο και στα 1.500μ. ελεύθερο, κι ένα χάλκινο στα 800μ. ελεύθερο.

Ένα χρόνο αργότερα, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Υγρού στίβου στη Βουδαπέστη, αν και ξεκίνησε δυναμικά σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ στα προκριματικά στα 400μ. ελεύθερο με 3:48:67, στον τελικό έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό και τερμάτισε 8ος.

12932081

Με στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου θα βουτήξει στα νερά του Ρίο ο Σπύρος Γιαννιώτης (φωτογραφία αρχείου)/Πηγή: EPA/EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Ο Σπύρος Γιαννιώτης επέστρεψε δριμύτερος στο βάθρο, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου το 2007 στη Μελβούρνη, στον πρώτο αγώνα της καριέρας του στην ανοιχτή θάλασσα. Τερμάτισε 3ος στα 5 χλμ και χάρισε στην Ελλάδα το τρίτο μετάλλιο στην ιστορία του θεσμού, μετά το χρυσό του Άρη Γρηγοριάδη και το χάλκινο της εθνικής ανδρών υδατοσφαίρισης στο Μόντρεαλ.

Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανοιχτής θάλασσας, στην Κίνα, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο, ενώ την ίδια χρονιά ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στους Διεθνείς Στρατιωτικούς Αγώνες στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, στα 1.500μ.ελεύθερο και μάλιστα με ρεκόρ αγώνων, αφού τερμάτισε σε 15:16:50. Από την ίδια διοργάνωση έφυγε με ακόμη δύο μετάλλια στις αποσκευές του, ασημένια στα 4Χ200 και στα 400μ. ελεύθερο.

Αναμφίβολα το 2007 ήταν η χρονιά του, γι αυτό και βρέθηκε στον κατάλογο με τους υποψήφιους για τον τίτλο του καλύτερου Ευρωπαίου κολυμβητή ανοιχτής θαλάσσης.

Το 2008, τερμάτισε 9ος στα 10χλμ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, που διεξήχθη στη Σεβίλλη, σφραγίζοντας έτσι το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, όπου τερμάτισε 17ος.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης πρόσθεσε ακόμη ένα μετάλλιο στη συλλογή του, το ασημένιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης, στα 5χλμ ανοιχτής θάλασσας, ενώ το 2011 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σετούμπαλ, πήρε το χρυσό στα 10 χλμ. Διψασμένος για διακρίσεις ο σύγχρονος «Ποσειδώνας» αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 10 χλμ. ανοιχτής θαλάσσης στη Σαγκάη, ενώ κατέκτησε και το αργυρό μετάλλιο στα 5 χλμ. ανοικτής θάλασσας στην ίδια διοργάνωση.

12932091

Στο πρώτο σκαλί του βάθρου, στη Βαρκελώνη το 2013/ Πηγή: EPA/EFE/ALBERTO ESTEVEZ

Το 2013, ο έλληνας κολυμβητής κατέκτησε ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο, στα 10χλμ. ανοιχτής θαλάσσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, ενώ το 2015 εμπλούτισε τη συλλογή του με το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν.

Ο ίδιος πάντως φαίνεται να ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπως φαίνεται κι από τις αναρτήσεις του στα social media.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ