ΠΡΟΣΩΠΑ

Η Ιστορία μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών

Η Ιστορία μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών
Η ιστορία μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών Nick Ut, AP

Οι πολλοί αγνοούν το όνομά της. Ακόμη και εκείνοι, όμως, είναι σχεδόν απίθανο να μην ξέρουν ποια είναι. Τόσο η, τότε εννιάχρονη, πρωταγωνίστρια μιας από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της ιστορίας όσο και ο άνθρωπος που τράβηξε το επίμαχο φωτογραφικό «καρέ» στη λαίλαπα του πολέμου, αποκαλύπτουν την ιστορία όπως εκείνοι τη βίωσαν.

Κάποιοι λένε πως η συγκεκριμένη φωτογραφία άλλαξε τη ροή του πολέμου, επισπεύδοντας το τέλος του. Το πρωτοσέλιδο με την, εννιάχρονη τότε, Κιμ να τρέχει γυμνή και έντρομη μετά τη ρίψη βόμβας ναπάλμ στο χωριό της Trang Bang, βορείως της Σαϊγκόν, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Επτά μήνες μετά από αυτό το εμβληματικό «κλικ» του Nick Ut, υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης του Παρισιού που προέβλεπε τη σταδιακή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Νότιο Βιετνάμ.

Κάτοικος Τορόντο πια, σύζυγος, μητέρα και πρέσβειρα για την ειρήνη των Ηνωμένων Εθνών, η Kim Phuc παραδέχεται πως στην αρχή, απεχθανόταν τη φωτογραφία που έδειχνε μία παραμορφωμένη πλευρά της από τον πόνο και την αγωνία, παλεύοντας να διαχειριστεί μέσα της όλη αυτή την ανεξέλεγκτη δημοσιότητα που είχε πάρει. Μετά από χρόνια εσωτερικής "πάλης" κατανόησε πως η φωτογραφία ήταν κάτι πολύ πιο συνολικό από τον δικό της προσωπικό πόνο. Ανήμπορη να ξεφύγει από όσα εκπροσωπούσε η εικόνα, κατόρθωσε να αξιοποιήσει τη φήμη της στέλνοντας οικουμενικό μήνυμα ειρήνης.

Επειδή κάθε ιστορία, όμως, έχει πολλαπλούς πρωταγωνιστές, η ιστορία γίνεται απείρως πιο ενδιαφέρουσα με τη μαρτυρία του Nick Ut, του έμπειρου φωτογράφου του Associated Press, ο οποίος με αυτοθυσία προέταξε το ανθρώπινο χρέος έναντι του επαγγελματικού, κατέβασε τη φωτογραφική μηχανή του και χρησιμοποίησε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα όχι μόνο για να σώσει την Κιμ και τα υπόλοιπα παιδιά που είχαν υποστεί τρομακτικά εγκαύματα αλλά και να κάνει παγκόσμια υπόθεση τις επιπτώσεις της χρήσης εμπρηστικών βομβών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ