ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Μagic Johnson δεν φοβήθηκε ποτέ τον HIV

Ο Μagic Johnson δεν φοβήθηκε ποτέ τον HIV
Harry How/Getty Images/ IDEAL IMAGES

O Tσάρλι Σιν πλήρωνε για να εξαγοράσει τη σιωπή, ο Μagic Johnson μίλησε για να αποταμιεύσει θριάμβους. Με διαφορά περίπου 24 χρόνων οι δύο διάσημοι οροθετικοί μοιράστηκαν με το κοινό την αλήθεια του αίματος τους. 

Ο ένας ήταν φοβισμένος, ο άλλος θαρραλέος. Γιατί για τον Magic Johnson ο μόνος αντίπαλος φοράει φανέλα που γράφει για άγνοια, για φόβο. Αυτόν ακριβώς τον αντίπαλο που κατατροπώνει στα παρκέ της προκατάληψης 56 χρόνια τώρα.

Ήταν 7 Νοέμβρη του 1991

όταν εκείνος που στα 15 του σημείωσε το πρώτο του τριπλ νταμπλ με 36 πόντους, 18 ριμπάουντ και 16 ασίστ κερδίζοντας -δυσαρεστώντας την βαθειά θρησκευόμενη μητέρα Κριστίν- το προσωνύμιο Magic ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ενεργό δράση, καθώς βρέθηκε θετικός στον ιό HIV. Ήταν 7 Νοέμβρη του 1991 όταν το παρκέ έχασε έναν ημίθεο και ο δημόσιος λόγος έναν ήρωα που αποδαιμονοποιεί ένα κοινωνικό στίγμα που κοστίζει σε ανώνυμους και επώνυμους το δικαίωμα σε μια κανονικότητα που θα έπρεπε να είναι η ζωή. Από τότε αυτός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Lansing του Michigan περπατώντας πάντα με μια μπάλα καλαθοσφαίρισης στα χέρια του αφιέρωσε τη ζωή του στην καταπολέμηση μιας προκατάληψης που αποδείχθηκε μόνιμος αντίπαλος για πολλούς αλλά για τον άντρα που αγαπάει τον Ότις Ρέντινγκ τίποτα δεν είναι δύσκολο. Άλλωστε ήταν ο πρώτος rookie που κέρδισε τον τίτλο του MVP των τελικών απέναντι στους 76ers του Julius Erving το 1980.

Αν και μέλος μιας επίλεκτης κλειστής λέσχης ηρώων του μπάσκετ που μετράνε τουλάχιστον έναν τίτλο σε NCAA, NBA και Ολυμπιακό επίπεδο (ανάμεσα τους οι Michael Jordan, Jerry Lucas κα) δεν μπόρεσε να αποφύγει τις αντιδράσεις μιας ημιμάθειας που ακόμη συναντάται. Ο Karl Malone φοβόταν την περίπτωση που ο Johnson υπέφερε από κάποια ανοιχτή πληγή στο γήπεδο και μετέδιδε τον ιό οι φήμες για τη σεξουαλικότητα του πλήθυναν, βλέπεις τότε ο HIV ταλαιπωρούσε σύμφωνα με τα media και τον Ρίγκαν μόνο πόρνες και ομοφυλόφιλους.

"Θα πεθάνει;"

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που βγήκαν από το στόμα του Μαικλ Τζόρνταν όταν του ανακοινώθηκε από τηλεφώνου ότι ο φίλος και αντίπαλος του, ΜJ ήταν οροθετικός. Τα ίδια λόγια που πολλοί σκέφτηκαν εκείνη τη μέρα που ο άνθρωπος που κουβάλησε τη μαγεία και το χαμόγελο στο ΝΒΑ αποφάσισε να βάλει τρίποντο στην φοβία.

"Εξαιτίας του ιού HIV που προσβλήθηκα θα πρέπει να ανακοινώσω την απόσυρσή μου από την ενεργό δράση σήμερα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω AIDS, αλλά τον ιό HIV. Η γυναίκα μου είναι καλά. Σκοπεύω να ζήσω για πολύ καιρό, να σας ενοχλώ και να συνεχίσω με τη ζωή μου. Σίγουρα πλέον χωρίς την πίεση του πρωταθλητισμού θα μπορέσω να απολαύσω άλλες χαρές της ζωής. Θα μου λείψει το παιχνίδι, αλλά σκοπεύω να γίνω ομιλητής για τον ιό HIV για να πω σε όλα τα νεαρά παιδιά πόσο σημαντικό είναι να κάνεις ασφαλές σεξ. Νομίζεις ότι δεν θα σου συμβεί, αλλά συνέβη σε εμένα και θα το αντιμετωπίσω".

Σιωπή, αμηχανία, εκείνος όμως συνέχισε. "Δεν φοβάμαι. Το βλέπω σαν άλλη μία πρόκληση στη ζωή μου. Βρίσκομαι με την πλάτη στον τοίχο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να δω την θετική πλευρά. Πάντα αυτό έκανα. Και για αυτό είμαι εδώ και σας μιλάω. Γιατί θέλω να ενημερώσω τον κόσμο, όλο τον κόσμο, πόσο σημαντικό είναι να κάνουν εξετάσεις. Εγώ θα συνεχίσω, θα το νικήσω και θα περάσω καλά".

Μετά από την ανακοίνωση ο κόσμος άλλαξε τις ερωτικές του συνήθειες, οι ετεροφυλόφιλοι ένοιωσαν το ίδιο εκτεθειμένοι με τους ομοφυλόφιλους, τα προφυλακτικά έγιναν πλέον αξεσουάρ και προϋπόθεση. “Ξέρω ότι πολύς κόσμος άλλαξε τη σεξουαλική του ζωή, μόλις έμαθε πως ήμουν θετικός στον ιό HIV. Πολλοί ζούσαν όπως εγώ. Επιπόλαια. Πλέον παίρνουν μέτρα προφύλαξης. Είμαι χαρούμενος που μπορώ να στέλνω το μήνυμα και να γίνομαι το πρότυπο και η ελπίδα. Δεν είχα ούτε μία κακή μέρα από τότε. Δεν σκέφτηκα ποτέ τον θάνατο. Δεν ονειρεύομαι πως ξυπνάω κι έχω AIDS. To μόνο που βλέπω στα όνειρά μου είναι πως ξαναπαίζω μπάσκετ. Δυστυχώς ξυπνάω και ξέρω ότι δεν θα ξαναφορέσω τη φανέλλα των Lakers, γιατί είμαι πια πολύ μεγάλος για το ΝΒΑ”. Mηνύματα που αποδείχθηκαν σημαντικότερα από όποιο πρωτάθλημα και αν είχε κατακτήσει.

Ένας καθόλου φοβισμένος άντρας

Το 1992 τον βρίσκει στην Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ για το AIDS από όπου και αργότερα θα παραιτηθεί γιατί “ δεν κάνει απολύτως τίποτα”. O Magic Johnson ήξερε να νικάει και να παλεύει, ιδρύει το "Magic Johnson Foundation" για να βοηθήσει όσο μπορεί στην καταπολέμηση του HIV και του AIDS, να ενημερώσει για τις προφυλάξεις, την αγωγή, να κάνει σαφές ότι ο ΗΙV δεν στοχοποιεί μόνο τους χρήστες ναρκωτικών ή τους διαφορετικούς στις σεξουαλικές τους προτιμήσεις ενήλικες.

Βέβαια αυτός ο άντρας ζητάει περισσότερα από όλους για έναν και μόνο λόγο: “Εχουμε κάνει βήματα προόδου τις τελευταίες δύο δεκαετίες; Ασφαλώς. Μπορούμε όμως να κάνουμε περισσότερα; Ναι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τον ιό HIV και το AIDS. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Δεν θα τελειώσει ποτέ η μάχη, γιατί κάποιος την ώρα που μιλάμε έχεις διαγνωσθεί με AIDS και πρέπει να τον φροντίσουμε.”

Η στιγμή της ανακοίνωσης απόσυρσης του Magic Johnson ήταν από τις πιο ιστορικές στην ιστορία του αθλητισμού και το τηλεοπτικό δίκτυο ESPN την κατέταξε στην 17η θέση τα τελευταία 25 χρόνια. Oυσιαστικά ο Magic ανέλαβε να εκπαιδεύσει εκατομμύρια κόσμου συνεχίζοντας το ίδιο που κατάφερνε στο γήπεδο. Να μας χαρίζει ανάταση, να μας κάνει καλύτερους, να μας μαθαίνει ότι κάθε αγώνας νικιέται από ομάδες.

Αντί επιλόγου

Στην Ελλάδα δεν είχαμε κανένα δημόσιο πρόσωπο με ανάλογη μαγκιά ή μαγεία. “Eξακολουθούν να είναι διαδεδομένες οι δοξασίες για την επικινδυνότητα της οροθετικότητας και κυρίως, για την μετάδοσή της” σχολίασε ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος στην εκδήλωση “HIV Στίγμα: Η οροθετικότητα και η κοινωνική της αποδοχή” που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2015.

“Tο πιο βαρύ για έναν οροθετικό είναι το ‘μυστικό’, αν θα μιλήσει δηλαδή για τη νόσο στον περίγυρό του” τόνισε η συμβουλευτική ψυχολόγος Φανή Γκόμα. Σε παράλληλο χρόνο τα ΜΜΕ εξακολουθούν να πουλάνε το φόβο αφού ευθύνη τους δεν είναι να εκπαιδεύσουν το κοινό αλλά να ζητιανέψουν την επισκεψιμότητα με λίγα περισσότερα click baits τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ