ΠΡΟΣΩΠΑ

Τζον Κόρνφορθ: Το Doodle της Google για τον Αυστραλό χημικό

Τζον Κόρνφορθ: Το Doodle της Google για τον Αυστραλό χημικό

Τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Αυστραλού χημικού Τζον Κόρνφορθ (John Conforth) τιμά η Google με το σημερινό της Doodle.

O Τζον Κόρνφορθ τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας το 1975 για την ανακάλυψη του τρόπου σύνθεσης της χοληστερίνης μέσα στο ζωντανό κύτταρο, καθώς και για την έρευνά του σχετικά με τη στερεοχημεία αντιδράσεων που έχουν καταλυθεί με ένζυμα.

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ο άρχισε να χάνει την ακοή του και ήταν εντελώς κωφός από την ηλικία των 20. Λόγω του προβλήματός του δεν μπορούσε να ακούσει τις διαλέξεις που πραγματοποιούνταν στις τάξεις του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και έφτιαξε μόνος του τα εγχειρίδια της χημείας.

Μια μοιραία ημέρα στο πανεπιστήμιο, συναντήθηκε με την συνάδελφο χημικό Ρίτα Χάραντενς (Rita Harradence). Είχε σπάσει μια φιάλη στο εργαστήριο και ζήτησε από τον Κόρνφορθ να την επισκευάσει. Έτσι άρχισε μια μακρά επαγγελματική και ρομαντική συνεργασία. Το 1939, οι δυο τους κέρδισαν υποτροφίες για σπουδές στην Οξφόρδη και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα. Μαζί έγραψαν περισσότερες από 40 επιστημονικές εργασίες.

Ο Κόρνφορθ έφυγε από τη ζωή στις 8 Δεκεμβρίου το 2013.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ