ΣΠΟΡ

Στην κορυφή του κόσμου ο Λευτέρης Πετρούνιας

Στην κορυφή του κόσμου ο Λευτέρης Πετρούνιας
Ο αήττητος Λευτέρης Πετρούνιας ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / CJ GUNTHER

Συνεχίζεται η αποθέωση του Λευτέρη Πετρούνια για την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου στους κρίκους στο Μόντρεαλ το βράδυ του Σαββάτου. Ο Τύπος αφιερώνει πρωτοσέλιδα στον Έλληνα Ολυμπιονίκη, ενώ ο Δημήτρης Ράφτης, ο προπονητής του Πετρούνια, αποκαλύπτει τα μυστικά του αθλητή του.

"Μεγάλος μάγκας ο Λευτέρης"

«Ο Λευτέρης είναι… ‘Simply the best’! Είναι μάγκας, αφού μπορεί και αντέχει τέτοια πίεση. Μπορεί ο κόσμος να μην το κατάλαβε, αλλά ήταν πολύ πιεσμένος. Είναι πολύ πιο δύσκολο το να διατηρηθείς στην κορυφή από το να την κατακτήσεις, όταν ξέρεις ότι όλοι οι άλλοι κυνηγούν να σε φτάσουν». Έτσι ξεκίνησε ο προπονητής του Λευτέρη Πετρούνια, Δημήτρης Ράφτης, τις δηλώσεις του για το χρυσό μετάλλιο (Πηγή: http://www.ego-gymnastics.gr).

18563770


(Ο πανηγυρισμός του Λευτέρη Πετρούνια - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / CJ GUNTHER)

«Ήταν δύσκολος αγώνας, ο Ρώσος πήρε υψηλή βαθμολογία, αλλά τέλος καλό, όλα καλά! Ο Αμπλιάζιν ήταν πολύ καλός, όμως ο Λευτέρης ήταν ψύχραιμος στην εκτέλεσή του και αυτό ήταν το στοιχείο – κλειδί. Πάνω στους κρίκους, ήταν εξαιρετικός. Αν είχε "κολλήσει" την έξοδό του, αποφεύγοντας αυτή την αναπήδηση, θα είχε πάρει 0,200 β. παραπάνω, αλλά ακόμα και έτσι ξέραμε ότι θα κερδίζαμε».

18563695


(Άψογη εκτέλεση και πάλι για το Λευτέρη Πετρούνια - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / CJ GUNTHER)

10 μετάλλια για την Ελληνική Γυμναστική

Ο 27χρονος πρωταθλητής, ο οποίος μετρά πλέον δύο χρυσά μετάλλια στον θεσμό, έγινε ο δεύτερος Έλληνας που φτάνει τους δύο παγκόσμιους τίτλους και μάλιστα συνεχόμενους, έπειτα από τον Βλάση Μάρα (δύο χρυσά και ένα χάλκινο στο μονόζυγο). Επίσης ισοφάρισε την συνολική συγκομιδή μεταλλίων του παιδικού του ινδάλματος, Δημοσθένη Ταμπάκου (ένα χρυσό και ένα χάλκινο στους κρίκους). Από μία φορά έχουν ανέβει στο βάθρο των νικητών με τη «γαλανόλευκη» ο Λευτέρης Κοσμίδης (ένα χρυσό στο έδαφος), ο Ιωάννης Μελισσανίδης (ένα ασημένιο στο έδαφος) και ο Βασίλης Τσολακίδης (ένα ασημένιο στο δίζυγο). Αυτά είναι τα 10 μετάλλια της Ελλάδας σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

18563611


(Ο Πετρούνιας στο βάθρο με τους Αμπλιάζιν (αρ.) και Λιού (δ.) - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / CJ GUNTHER)

Ο Δημήτρης Ράφτης έχει οδηγήσει τους αθλητές του στην κατάκτηση 5 μεταλλίων (με τους Μάρα και Πετρούνια), ο Αλέκος Ιωακειμίδης έχει τρία μετάλλια (με τους Ταμπάκο και Τσολακίδη), και οι Θανάσης Καπνίδης (με τον Μελισσανίδη), Γιώργος Αγγέλου (με τον Κοσμίδη) από ένα. Ο Έλληνας προπονητής αποκάλυψε το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς.

18563715 copy


(10 μετάλλια για την Ελλάδα σε παγκόσμια πρωταθλήματα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / CJ GUNTHER)

«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει λίγη ξεκούραση, κατόπιν ένα διάστημα συντήρησης και από τον Νοέμβριο θα μπούμε δυνατά στην προετοιμασία για το 2018. Η επόμενη χρονιά έχει μια πολύ μεγάλη περίοδο αναμονής, μέχρι τους Μεσογειακούς Αγώνες τον Ιούνιο και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Αύγουστο, το οποίο θα έχει διαφορετικές απαιτήσεις από ό,τι φέτος, αφού περιλαμβάνει ομαδικό αγώνισμα, όπως και το παγκόσμιο που θα ακολουθήσει». Επίσης ζήτησε να υπάρξει οικονομική ενίσχυση για όλους τους Έλληνες γυμναστές, ώστε να αναδείξουν το ταλέντο τους.

Διθύραμβοι για το Λευτέρη Πετρούνια

Διθυραμβικά σχόλια αφιέρωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) στο Λευτέρη Πετρούνια, για τη νέα μεγάλη επιτυχία του, χαρακτηρίζοντάς τον «ατσάλινο» και αναγνωρίζοντας ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο αγώνισμα!

1FIGPetrounias


(Πηγή: FIG)

«Ο "ατσάλινος" Λευτέρης Πετρούνιας, ο Έλληνας "άρχοντας των κρίκων" από το 2015, είναι ξανά παγκόσμιος πρωταθλητής. Μία διαφορά 0,100 β. χώρισε τον κάτοχο του Ολυμπιακού τίτλου από τον "χάλκινο" Ολυμπιονίκη Αμπλιάζιν».

Και βέβαια ο Ελληνικός Τύπος αφιέρωσε πρωτοσέλιδα στον Πετρούνια.

Ο "τέλειος" Λευτέρης Πετρούνιας

Και είναι δικαιολογημένα, καθώς ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι αήττητος σε όποιο αγώνα έχει λάβει μέρος τα τελευταία δύο χρόνια και μοναδική του ήττα ήταν στο test event των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο από τον Αρτούρ Ζανέτι. Επίσης η εκτέλεση του προγράμματος του αγγίζει πάντα σχεδόν το τέλειο (10).

18563776


(Τέλειος πάντα πάνω στους κρίκους ο Πετρούνιας - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / CJ GUNTHER)

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, από το ευρωπαϊκό της Βέρνης και έπειτα, ο χαμηλότερος βαθμός που έχει πάρει για την εκτέλεση του είναι 9.066 (!). Ακόμη και στο Μόντρεαλ, που ο Αμπλιάζιν ξεπέρασε τους 9.000 - συνήθως οι περισσότεροι κυμαίνονται γύρω στο 8.800 - ο πετρούνιας είχε απάντηση με 9.133. Σε συνδυασμό και με τη δυσκολία του προγράμματος (στα 6.300 το τωρινό) βγαίνει ο συνολικός βαθμός, που τον φέρνει πάντα στην κορυφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ