ΣΠΟΡ

Πρώτες σε Αγγλία και Ισπανία, με τη «σφραγίδα της Μπαρτσελόνα»

Πρώτες σε Αγγλία και Ισπανία, με τη «σφραγίδα της Μπαρτσελόνα»
Μάνστσεστερ Σίτυ και Μπαρτσελόνα οδηγούν την κούρσα σε Αγγλία και Ισπανία ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / PETER POWELL

Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτυ εμφανίζονται τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για την κατάκτηση των τίτλων στο ξεκίνημα των πρωταθλημάτων της Ισπανίας και της Αγγλίας. Ήδη μετά την παρέλευση 11 αγωνιστικών έχουν αποκτήσει σημαντική διαφορά. Κοινό τους στοιχείο: το «ποδόσφαιρο της Μπαρτσελόνα».

Έργο Γκουαρντιόλα στο Μάντσεστερ

Στο 2ο χρόνο του πλέον στην ομάδα ο Πεπ Γκουαρντιόλα καταφέρνει να εμφανίσει τον κλώνο της δικής του Μπαρτσελόνα για πρώτη φορά, μέσα από το ποδόσφαιρο που παίζει η Μάντσεστερ Σίτυ. Στην Μπάγερν θέλησε να αλλάξει πράγματα, αλλά το ειδικό βάρος του συλλόγου ήταν πολύ μεγάλο για να αντέξει δομικές αλλαγές στο στυλ και τη νοοτροπία. Στο Μάντσεστερ βρήκε το πρόσφορο έδαφος για να χτίσει την ομάδα όπως εκείνος ήθελε.

18681151


(Τη Σίτυ που σχεδίασε βλέπει πλέον στο γήπεδο ο Πεπ Γκουαρντιόλα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / NIGEL RODDIS)

Τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών της Σίτυ του παρείχαν τα υλικά και στη 2η σεζόν οι παίκτες του πλέον δείχνουν ότι κατανοούν πολύ καλά την φιλοσοφία του παιχνιδιού του Γκουαρντιόλα και το βγάζουν και στο χορτάρι. Το μόνο ζητούμενο είναι μέχρι πότε θα διατηρήσουν την ορμή τους.

18682102


(Ο Αγκουέρο και η παρέα του πανηγυρίζουν τα γκολ επί της Άρσεναλ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / NIGEL RODDIS)

Τα «εύκολα παιχνίδια» είναι show time για την Σίτυ, τα ντέρμπυ μέχρι τώρα, εύκολη δουλειά. Μόνον η Τσέλσι έχασε με 1-0, ενώ το 3-1 επί της Άρσεναλ ήρθε πολύ άνετα. Και αυτό που έχει πετύχει η Σίτυ, είναι να κάνει τους αντιπάλους της να αρχίζουν να νιώθουν πριν το ματς, ότι ο αντίπαλος τους έχει το πάνω χέρι: 1 ισοπαλία στο ξεκίνημα με την Έβερτον και σερί νικών στην συνέχεια.

18681115


(Σε κομβικό παίκτη έχει εξειχθεί ο Ντε Μπρόινε - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / NIGEL RODDIS)

Είναι κάτι, που είχε καταφέρει και η Μπαρτσελόνα, στα χρόνια της «δημιουργίας Γκουαρντιόλα» και πλέον το έχει και η Σίτυ. Η Γιουνάιτεντ που έμοιαζε στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος, είναι πλέον 8 βαθμούς πίσω (31-23).

18682368


(Ο Μοράτα σκοράρει στην εστία της Γιουνάιτεντ για τη νίκη της Τσέλσι με 1-0 - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA)

Και χάνοντας στο Λονδίνο από την Τσέλσι, οι «μπέμπηδες» του Μουρίνιο έδειξαν, ότι δεν έχουν ακριβώς τον «χαρακτήρα οδοστρωτήρα» της Σίτυ πάνω στο χορτάρι. Το «σφιχτό ποδοσφαιρικό μοντέλο» του Πορτογάλου δεν είναι αποτελεσματικό με τους υπόλοιπους.

18682362


(Με σκυμένο κεφάλι έφυγαν από το Λονδίνο οι παίκτες της Γιουνάιτεντ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA)

Μεγάλο τεστ θα είναι ασφαλώς το ντέρμπυ της πόλης, στις 10 Δεκεμβρίου στο Ολντ Τράφορντ. Θα θυμίσει λίγο από τις μάχες Ρεάλ Μ.-Μπαρτσελόνα, την εποχή της κόντρας Special One-Pep. Η «σφιχτή» Γιουνάιτεντ απέναντι στην «δημιουργική Σίτυ».

Η ήρεμη δύναμη του Βαλβέρδε

Η απώλεια του Super Cup με εμφατικό τρόπο το καλοκαίρι από τη Ρεάλ Μαδρίτης, προβλημάτισε τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα. Οι αμφιβολίες για την επιλογή του Ερνέστο Βαλβέρδε ανέκυψαν αυτόματα.

18680111


(Οι φίλαθλοι αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη δουλειά του Βαλβέρδε - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ANDREU DALMAU)

Δυο μήνες μετά, η Μπαρτσελόνα είναι κυρίαρχος στην Primera. Αήττητη, με μια ισοπαλία μόνον στην Μαδρίτη με την Ατλέτικο, και κυρίως 8 βαθμούς μακριά από τη Ρεάλ Μ. Η 2η Βαλένθια είναι ανάμεσα τους (31-27-23 βαθμοί αντίστοιχα των τριών) με το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας της.

18680140


(Αήττητη η Μπαρτσελόνα στην Ισπανία - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ANDREU DALMAU)

Άπαντες όμως γνωρίζουν, ότι δε θα μπορέσει ασφαλώς να κυνηγήσει μέχρι τέλους αυτή την Μπαρτσελόνα. Μπορεί το ρόστερ των μπλαουγκράνα να μην είναι τόσο πλήρες, όσο της Σίτυ (2 παίκτες σε κάθε θέση), αφού το καλοκαίρι η «περιπέτεια Νεϊμάρ» άφησε «πληγές». Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα μέχρι τώρα.

18680258


(Ο Αλκάθερ με 2 δικά του γκολ έκρινε το ντέρμπυ με τη Σεβίλλη 2-1 - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ANDREU DALMAU)

Ο Βαλβέρδε δεν διαμαρτυρήθηκε, ακόμη και όταν έχασε τον Ντεμπελέ, έβαλε το κεφάλι κάτω και εκμεταλλεύτηκε το υλικό του, δίπλα στο πυρηνικό υπερόπλο του, το Λίονελ Μέσι. Αλλαγή συστήματος πολλές φορές σε 4-4-2, «προστασία» της ομάδας σε Μέσι-Σουάρες και νίκες. Όχι ίσως εντυπωσιακές όσο της Σίτυ, αλλά πάντως πειστικές. Ο αντίπαλος νιώθει μετά από καιρό μπαίνοντας στο γήπεδο, ότι μάλλον θα χάσει.

18680134


(Σε εξαιρετική κατάσταση στο ξεκίνημα της σεζόν ο Λίονελ Μέσι - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ANDREU DALMAU)

Μένει να δούμε εάν η Ρεάλ Μαδρίτης θα βρει το κουράγιο και τις δυνάμεις να ανακάμψει. Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να ψάχνει την φόρμα του και το ροτέισον του Ζιντάν να μην έχει τα περυσινά αποτελέσματα, η «βασίλισσα» έχει θέμα.

18681607


(Η νίκη με 3-0 επί της Λας Πάλμας, η αρχή της ανάκμψης για την Ρεάλ Μαδρίτης; - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / RODRIGO JIMENEZ)

Το ντέρμπυ της Μαδρίτης με την ισόβαθμη Ατλέτικο σε 2 εβδομάδες, θα είναι ένα καλό τεστ για αν δούμε, εάν η Ρεάλ θα μπορέσει να κυνηγήσει την Μπαρτσελόνα, ή θα επικεντρωθεί στην 3η διαδοχική κατάκτηση του Champions League, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την επιστροφή της Μπαρτσελόνα στον Ισπανικό θρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ