ΣΠΟΡ

Εκτός ΔΟΕ ο Φράνκι Φρέντερικς για το σκάνδαλο των Ο.Α. του Ρίο

Εκτός ΔΟΕ ο Φράνκι Φρέντερικς για το σκάνδαλο των Ο.Α. του Ρίο
Η ΔΟΕ καθαίρεσε τον Ολυμπιονίκη Φράνκι Φρέντερικς ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KELD NAVNTOFT

Λϊγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι οι Γαλλικές Αρχές ερευνούν τη συμμετοχή του Ολυμπιονική των 100 και 200 μ. Φράνκι Φρέντερικς στο σκάνδαλο δωροδοκίας για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο, η ΔΟΕ αποφάσιε να θέσει εκτός του αθλητικού κινήματος τον Αφρικανό θρύλο του στίβου.

Ήδη ο Φρέντερικς είχε αυτοβούλως αποσυρθεί από τις Επιτροπές της ΔΟΕ στις οποίες συμμετείχε, αμέσως μόλις άρχισε η διερεύνηση του σκανδάλου και το όνομα του ενεπλάκη. Θυμίζουμε ότι ο Φρέντερικς κατηγορείται για δωροληψία από το γιο του πρώην προέδρου της IAAF, Λαμίν Ντιάκ, την ημέρα της ψηφοφορίας ανάθεσης των Αγώνων στο Ρίο.

8025433


(Εκτός ΔΟΕ τέθηκε ο Φράνκι Φρέντερικς (αρ) από την Επιτροπή Ηθικής - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KELD NAVNTOFT)

Η επιτροπή Ηθικής της ΔΟΕ και ο νέος πρόεδρος της, Κορεάτης Μπαν Κι Μουν (Γ.Γ. του ΟΗΕ από το 2007 έως το 2016) αποφάσισαν να "καρατομήσουν" τον Φρέντερικς και να τον θέσουν εκτός του Ολυμπιακού Κινήματος, σε μία πράξη της ΔΟΕ για να τονίσει την αποφασιστικότητα της για το ξεκαθάρισμα ενός ακόμη σκανδάλου στους κόλπους της.

Η ΔΟΕ έκανε άμεσα δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής και καθαίρεσε τον Φρέντερικς από το πόστο του στην Επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων των Αγώνων του 2024, από την Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων του 2018 στο Μπουένος Άϊρες και έκανε δεκτή την παραίτησή του από τη ΔΟΕ. Ο Φρέντερικς μέχρι σήμερα αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για νόμιμη αμοιβή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ