ΣΠΟΡ

ΠΚ 2018: «Αντίο» με ψηλά το κεφάλι η εθνική, ισοπαλία 0-0 με Κροατία

ΠΚ 2018: «Αντίο» με ψηλά το κεφάλι η εθνική, ισοπαλία 0-0 με Κροατία
Με ισοπαλία 0-0 με την Κροατία αποκλείστηκε η εθνική από το μουντιάλ 2018 ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ

Η εθνική ομάδα αποκλείστηκε από το μουντιάλ της Ρωσίας μετά το 0-0 με την Κροατία στο Καραϊσκάκης. Η ήττα στο Ζάγκρεμπ και η ποιοτότητα των Κροατών δεν άφηναν πολλά περιθώρια στους διεθνείς, που πάντως έδειξαν πάθος, διάθεση και μαχητικότητα, που έλειψαν σε μεγάλο βαθμό στο πρώτο ματς. Περίπου 25 χιλιάδες φίλαθλοι χειροκρότησαν για την προσπάθεια την εθνική (με κορυφαίους τους Μανωλά - αναδείχθηκε MVP- και Ζέκα), που έφτασε μέχρι τα μπαράζ και δείχνει ότι μπορεί να επιστρέψει στις επιτυχίες, βελτιώνοντας το επιθετικό της κομμάτι. Με πλήρη σύνθεση ίσως η άμυνα μας ήταν διαφορετική στον 1ο αγώνα, αλλά στη δημιουργία πήραμε και στο Καραϊσκάκης χαμηλό βαθμό.

Αυτή τη φορά η εθνική είχε και πάθος και ένταση στο παιχνίδι της σε όλες τις προσωπικές μονομαχίες, αλλά το πρόβλημα της ανάπτυξης ήταν εκ νέου ορατό.

18709753


(Με πολλές αλλαγές από τον Σκίμπε ξεκίνησε η εθνική ομάδα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Με 6 νέα πρόσωπα και σχηματισμό, ο Σκίμπε επιχείρησε να κόψει το παιχνίδι από τα άκρα των Κροατών (που έτσι κι αλλιώς δε ρίσκαραν με το 4-1 από το Ζάγκρεμπ). Ο Ρέτσος πήγε αριστερό μπακ για να ταιριάζει στο μαρκάρισμα του Μάντζουκιτς (έπαιξε δεξί χαφ), αλλά επιθετικά δεν μπορούσε να βοηθήσει.

18709768


(Ρέτσος και Μπακασέτας καλόι ανασταλτικά, μέτριοι επιθετικά στην αριστερή πλευρά - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Με τον Μπακασέτα μπροστά του να απειλεί όταν γινόταν κεντρικός χαφ, όλο το παιχνίδι έγειρε στα δεξιά με Τοροσίδη-Χριστοδουλόπουλο και αρκετές σέντρες. Μέσα όμως στην περιοχή συνήθως υπήρχε μόνο ο Μήτρογλου.

18711119


(Προσπάθεια του Χριστοδουλόπουλου με τον Μάντζουκιτς - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Έμεναν τα τρεξίματα του Ζέκα, που προσπαθούσε να μπει και σαν φορ και δημιούργησε την καλύτερη φάση της εθνικής σε γύρισμα του Μήτρογλου και κεφαλιά πάσα στο πίσω δοκάρι, όπου ο Σούμπασιτς πρόλαβε την μπάλα πάνω από το Ρέτσο (41).

18711125


(Ο Σούμπασιτς μαζεύει την μπάλα πάνω από τον Ζέκα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Οι Κροάτες δεν έδωσαν και πολλά στημένα στην εθνική (βοηθούντος και του Κάιπερς σε κάποιες φάσεις), ενώ απόντος του Φορτούνη, τα περισσότερα χτυπήματα δεν ήταν καλά και μόνον ο Παπασταθόπουλος στο 17 απείλησε με σουτ από το ημικύκλιο ελάχιστα δίπλα από το κάθετο δοκάρι.

18711145


(Μονομαχία Μόντριτς-Παπασταθόπουλου - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Ο Μανωλάς με την ταχύτητα του έκοψε όλες τις κάθετες προς τον Κάλινιτς (κάτι που έλειψε στο Ζάγκρεμπ) και μοναδική απειλή έμεινε ο Πέρισιτς, που και πάλι βρήκε χώρους, και απείλησε με δύο σουτ και στο 42 μάλιστα το δοκάρι τον σταμάτησε.

18711185


(MVP ο Μανωλάς, που "έσβησε" τον Κάλινιτς - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Με ορμή ξεκίνησε η εθνική και στο β μέρος και ένα σουτ του Μήτρογλου άουτ, ενώ ο Σκίμπε δε θέλησε να αλλάξει κάτι στο σχήμα του, παρά μόνον σε πρόσωπα βάζοντας στο 58 τον Φορτούνη αριστερό χαφ και το Γιαννιώτα δεξί εξτρέμ).

18711133


(Ο Τοροσίδης πρόσθεσε προσωπικότητα στην εθνική ομάδα με την επιστροφή του - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Επί της ουσίας δεν άλλαξαν πολλά, με το χρόνο να περνά και απλά το διακύβευμα να είναι η νίκη, αφού η Κροατία δεν θα μπορούσε να χάσει την πρόκριση. Στο 77 βγήκε με ενοχλήσεις στη μέση (και μεγάλη κούραση ο Μήτρογλου) και τη θέση του πήρε ο Πέλκας (με φορ πλέον τον Τοροσίδη και μπακ τον Ζέκα).

18711117


(Ο Ταχτσίδης είχε το καλύτερο σουτ στην εστία του Σούμπασιτς - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Οι διεθνείς συνέχισαν να βγάζουν πάθος και διάθεση, κερδίζοντας τα χειροκροτήματα του κόσμου, και έβαλαν ένα γκολ με τον Πέλκα, που σωστά ακυρώθηκε για οφσάιντ του Τοροσίδη. Ένα ακόμη σουτ του Ταχτσίδη εντός περιοχής στο 86 σταμάτησε ο Σούμπασιτς (η πρώτη τελική στο παιχνίδι εντός εστίας για οποιαδήποτε από τις δύο ομάδες).

18711211


(Οι Κροάτες πανηγυρίζουν την πρόκριση - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Η 11άδα της εθνικής (4-1-4-1): Καρνέζης / Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Ρέτσος / Τζιόλης / Χριστοδουλόπουλος (58 Γιαννιώτας), Ταχτσίδης, Ζέκα, Μπακασέτας (58 Φορτούνης) / Μήτρογλου (77 Πέλκας).

18711037


(Η αρχική 11άδα της εθνικής - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

18711210


("Ζεστό" χειροκρότημα για τους διεθνείς - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ)

Στο άλλο ματς της ημέρας η Ελβετία πανηγύρισε την 4η συνεχόμενη παρουσία της σε μουντιάλ, μετά το 0-0 με τη Β. Ιρλανδία και την εκτός έδρας νίκη της με 1-0 στον πρώτο αγώνα στο Μπέλφαστ.

18710937


(Στα τελικά της Ρωσίας η Ελβετία - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Πρόσωπο της πρόκρισης είναι ο Ρικάρντο Ροντρίγκεζ, που σκόραρε με πέναλτυ την Πέμπτη και στο 92 έσωσε την ομάδα του από την παράταση, διώχνοντας πάνω στη γραμμή την κεφαλιά του Έβανς. Οι Ελβετοί πάτησαν στην εκτός έδρας νίκη τους, χάνοντας λίγες ευκαιρίες, ενώ οι Β. Ιρλανδοί θα μείνουν με τη χαρά της παρουσίας στο EURO του 2016.

18710987


(Ο Ροντρίγκεζ αποκρούει στη γραμμή και στέλνει την Ελβετία στη Ρωσία - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / PETER KLAUNZER)

ΠΚ 2018-Μπαράζ Ευρώπης

Α αγώνες

Κροατία-Ελλάδα 3-1
Β.Ιρλανδία-Ελβετία 0-1
Σουηδία-Ιταλία 1-0
Δανία-ΕΪΡΕ 0-0

Β αγώνες

Ελβετία-Β.Ιρλανδία 0-0
Ελλάδα-Κροατία 0-0
Ιταλία-Σουηδία (13/11, 21.45)
ΕΪΡΕ-Δανία (14/11, 21.45)

ΠΚ 2018-Διηπειρωτικά Μπαράζ

Α αγώνες

Ονδούρες-Αυστραλία 0-0
Νέα Ζηλανδία-Περού 0-0

Β αγώνες

Αυστραλία-Ονδούρες (15/11, 11.00)
Περού-Ν. Ζηλανδία (16/11, 04.15)

Οι 28 ομάδες του μουντιάλ

Ρωσία (διοργανώτρια). Από την Ευρώπη: Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Σερβία, Πολωνία, Αγγλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ισλανδία, Ελβετία, Κροατία. Από την Ασία: Ιράν, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Σαουδική Αραβία. Από τη Ν. Αμερική: Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή και Κολομβία. Από Β.Κ. Αμερική και Καραϊβική: Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Παναμάς. Και από Αφρική: Τυνησία, Νιγηρία, Μαρόκο, Σενεγάλη και Αίγυπτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ