ΣΠΟΡ

Από την Μπόκα Ζούνιορς στο Προεδρικό Μέγαρο της Αργεντινής

Από την Μπόκα Ζούνιορς στο Προεδρικό Μέγαρο της Αργεντινής
Reuters/Ivan Alvarado

Εδώ και λίγα 24ωρα ο 56χρονος επιχειρηματίας είναι ο νέος Πρόεδρος της χώρας του τανγκό. Λίγοι όμως γνωρίζουν, ότι ξεκίνησε τα πρώτα του «βήματα στα κοινά» οδηγώντας σε επιτυχίες την Μπόκα Ζούνιορς.

Η οικογένεια του πάμπλουτη. Ο πατέρας του Φρανσίσκο, γεννημένος στην Ιταλία και με καταγωγή από την Σμύρνη, μεταναστεύει στην Αργεντινή το 1949 και δημιουργεί μια αυτοκρατορία με εταιρίες στον κατασκευαστικό κλάδο, την αεροπλοΐα, τα αυτοκίνητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Μαουρίτσιο είναι ο πρωτότοκος από τα 6 παιδιά της οικογένειας. Θα λάβει την καλύτερη εκπαίδευση και θα ασχοληθεί με τις οικογενειακές επιχειρήσεις. Όταν αποφασίσει να ασχοληθεί με τα κοινά, ποιος καλύτερος τρόπος από το να αναλάβει την δημοφιλέστερη ομάδα της χώρας, μαζί με την Ρίβερ: την Μπόκα Ζούνιορς.

Δημοσιεύτηκε από Mauricio Macri στις Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012


Οι τίτλοι με την Μπόκα και η κόντρα με τον Μαραντόνα

Το 1995 ανεβαίνει στον θώκο, ο 30ος πρόεδρος του συλλόγου και για 12 χρόνια θα αναδειχθεί στον πλέον πετυχημένο. 17 τίτλοι και κυριαρχία της Μπόκα εντός και εκτός συνόρων. 7 πρωταθλήματα και 11 διεθνείς τίτλοι, ανάμεσα τους και 2 Διηπειρωτικά Κύπελλα (από τα 3 συνολικά της ιστορίας της ομάδας) νικώντας την Ρεάλ Μαδρίτης (2000) και την Μίλαν (2003). Θα κερδίσει δόξα και αναγνώριση, που το ποδόσφαιρο προσφέρει απλόχερα.

Δημοσιεύτηκε από Mauricio Macri στις Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012


Και όμως θα έρθει σε τεράστια κόντρα με το τοτέμ της ομάδας Ντιέγκο Μαραντόνα. Είναι η επιλογή του Κάρλος Μπιάνκι το 1998 στον πάγκο, που θα κάνει τον πίμπο ντ όρο να ξεσπάσει, λίγους μήνες αφότου έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση λόγω της προσωπική ς κόντρας με τον Αργεντινό προπονητή). Θα παρομοιάσει τον Μάκρι με τον πιο διάσημο «ρακοσυλέκτη» της Αργεντινής. Τον Ραφαέλ Μπαέζ, τον μοναδικό μάρτυρα, που κατέθεσε, ότι είδε τον θρύλο της πυγμαχίας Κάρλος Μονζόν να δολοφονεί την σύντροφό του το 1988. Τα πρωτοσέλιδα της εποχής κάνουν λόγο για «μίσος» ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Δημοσιεύτηκε από Mauricio Macri στις Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012


Ο ίδιος δεν θα απαντήσει στις επιθέσεις. «Το αντιμετωπίζω με χιούμορ. Δεν είναι κάτι προσωπικό. Κάνω το καλύτερο δυνατό για τον σύλλογο και οι φίλαθλοι το καταλαβαίνουν. Άλλωστε εγώ είμαι θαυμαστής του, τα όσα έκανε το 1986 δεν θα ξεπεραστούν από κανέναν. Δεν νευριάζω μαζί του. Κατανοώ πόσο δύσκολο είναι να είσαι ο Μαραντόνα...»

Το «νέο αίμα» και η λατρεία με τον Ρικέλμε

Αντίθετα με τον Μαραντόνα, τα νέα αστέρια που προωθεί ο Μάκρι, μέσα από τις Ακαδημίες της Μπόκα, θα έχουν εξαιρετική σχέση μαζί του. Ιδιαίτερα ο Ρικέλμε, τον οποίο έχει σε φωτογραφία μαζί με τον Κάρλος Τέβες στον λογαριασμό του στο Facebook, είναι η «αδυναμία» του προέδρου. Μέχρι σήμερα το στόμα του στάζει μέλι για τον «χορευτή των γηπέδων», όπως τον αποκαλεί.

Δημοσιεύτηκε από Mauricio Macri στις Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012


Πρώτα Δήμαρχος και μετά Πρόεδρος

Ήδη από το 2003 όμως οι βλέψεις του πολύ μεγαλύτερες, από να είναι ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος της ιστορίας της Μπόκα. Ιδρύει το φιλελεύθερο κόμμα «Δέσμευση για αλλαγή» (Compromiso para el Cambio). Αργότερα θα προσχωρήσει στο κόμμα της «Ρεπουμπλικανικής πρότασης» με το οποίο τελικά θα κατεβεί στις δημοτικές εκλογές του 2007, αφήνοντας το ποδόσφαιρο. Θα παραμείνει στην θέση για δύο θητείες, πριν αποφασίσει να κατεβεί στις Προεδρικές εκλογές και στις 22 Νοεμβρίου θα κερδίσει με το σύνθημα της «αλλαγής». Στις 10 Δεκεμβρίου θα ορκιστεί και επίσημα.

Δημοσιεύτηκε από Mauricio Macri στις Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012


Ο Μαραντόνα όλο αυτό το διάστημα δημόσια βρίσκεται απέναντι του, τονίζοντας τις «δεξιές ιδέες» του πρώην προέδρου του, σε σχέση με τις αριστερές καταβολές του Ντιέγκο. Συχνά τον ρωτάνε τι θα κάνει αν η Ρίβερ Πλέιτ κερδίσει κάποιον τίτλο επί προεδρίας του και πρέπει να καλέσει τους «μιλιονάριος» στο Προεδρικό Μέγαρο. Απαντά λακωνικά: το καθήκον μου είναι να τους βραβεύσω...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ