ΣΠΟΡ

Αποκάλυψη στο NBA: Ο Μανούτε Μπολ ήταν 50 χρονών όταν αγωνίστηκε (vids)

Αποκάλυψη στο NBA: Ο Μανούτε Μπολ ήταν 50 χρονών όταν αγωνίστηκε (vids)
Αποκάλυψη σοκ για την πραγματική ηλικία του σταρ του NBA Μανούτε Μπολ GETTY IMAGES / TIM DE FRISCO / ALLSPORT

Ο Σουδανός Μανούτε Μπολ έχει καταγραφεί στην ιστορία του NBA, μαζί με το Ρουμάνο Γκιόργκε Μουρεσάν, ως οι υψηλότεροι παίκτες στην ιστορία. Ο Σουδανός έκανε επαγγελματική καριέρα τη δεκαετία 1985-95. Την Τετάρτη, ο προπονητής που τον ανακάλυψε και τον έφερε στην Αμερική, αποκάλυψε ότι έδωσε ψεύτικη ημερομηνία γέννησης του, και είναι πιθανόν ο Μανούτε Μπολ να έπαιξε μπάσκετ σε ηλικία 50 ετών!. Ο Σουδανός μπασκετμπολίστας πέθανε το 2010. 

Ήταν το πρώτο θαύμα της φύσης, που εμφανίστηκε στον κόσμο του NBA. Ο Μανούτε Μπολ έβλεπε τον κόσμο από τα 2.31 (2.305 η επίσημη μέτρησή του από το βιβλίο Γκίνες) γεννήθηκε στο Σουδάν, στη φυλή Ντίνκα, που είναι από τις πιο ψηλές στον κόσμο. Ο ίδιος έλεγε ότι ο πατέρας του είχε ύψος 2.03, η μητέρα του 2.08, η αδελφή του 2.03 και η γιαγιά του 2.39. Το μικρό του όνομα σημαίνει "σπέσιαλ ευλογημένος". Και το Αμερικανικό μπάσκετ, του έδωσε τη δυνατότητα να φύγει από τα όρια της πατρίδας του και να "πολεμήσει" τα τελευταία χρόνια της ζωής του τη φτώχεια, το δουλεμπόριο και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην Αφρική.

GettyImages 57166592


(Ο Μανούτε Μπολ σε ομιλία του για τη γενοκτονία στο Σουδάν - Πηγή: GETTY IMAGES / WILLIAM THOMAS CAIN)

Το 1984 το Πανεπιστήμιο του Κλίβελαντ ήταν εκείνο που κατάφερε να τον φέρει στις ΗΠΑ (νωρίτερα είχαν προσπαθήσει και άλλα κολλέγια να τον αποκτήσουν), χωρίς να μπορεί να πει έστω μία λέξη αγγλικά και με σωματοδομή, που δε θα του επέτρεπε να παίξει μπάσκετ, αφού ζύγιζε μόλις 82 κιλά.

Ο κόουτς Κέβιν Μακέι ήταν εκείνος που του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει μπάσκετ στις ΗΠΑ και 2 χρόνια μετά (1985) έγινε draft στον β γύρο από τους Γουάσιγκτον Μπούλετς. Έπαιξε για 10 χρόνια (1985-1995) στον μαγικό κόσμο του NBA, φορώντας και τις φανέλες των Γουόριορς, των 76ερς και του Μαϊάμι.

GettyImages 1401338


(Ο Μπολ με τη φανέλα των Γουόριορς - Πηγή: GETTY IMAGES / TIM DE FRISCO / ALLSPORT)

Η μεγάλη αποκάλυψη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο Μπολ ήρθε στην Αμερική σε ηλικία 21 ετών, καθώς τα χαρτιά του έγραφαν έτος γέννησης 16 Οκτωβρίου 1962. Το 2010 ο Μανούτε Μπολ άφησε την τελευταία του πνοή, από νεφρική ανεπάρκεια, σε ηλικία 48 ετών... Όλα αυτά μέχρι σήμερα Πέμπτη.

GettyImages 73361283


(Το 2010 πέθανε ο Μανούτε Μπολ - Πηγή: GETTY IMAGES / ETHAN MILLER)

Ο κόουτς Μακέι, που είναι πλέον σκάουτερ των Ιντιάνα Πέισερς, αποκάλυψε μιλώντας σε αθλητικό blog, ότι εκείνος "εφτιαξε" τα χαρτιά του Μπολ, βάζοντας αυθαίρετα την ημερομηνια γέννησης. Σύμφωνα με τον Μακέι, δεν είχε ιδέα πότε γεννήθηκε και είναι πιθανόν αυτό να συνέβη γύρω στο 1935 (!) και να έπαιξε έτσι στο NBA, ακόμη και σε ηλικία 50 χρόνων.

"Ήθελα να βάλω ως ημερομηνία την πιο κοντινή μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος ο Μπολ δεν είχε ιδέα πόσο ετών ήταν, ούτε και το παιδί που τον συνόδευε. Στην ίδια πτήση που έφτασε στην Βοστώνη, ήταν και ο Ρικ Πιτίνο (από τους κορυφαίους κόουτς στην ιστορία του κολλεγιακού μπάσκετ), που μου είπε ότι στο αεροπλάνο ήταν μαζί του ένας πανύψηλος παίκτης. Δεν του είπα ότι εγώ τον περίμενα. Νομίζω ότι ήταν γύρω στα 40 τότε. Το NBA όμως σου δίνει ευκαιρία, όταν είσαι 19 χρόνων, όχι όμως όταν είσαι 35. Έτσι έχει η ιστορία".

GettyImages 243175


(Ο Μπολ σε αγώνα με τους Λέικερς - Πηγή: GETTY IMAGES / ALLEN STEELE / ALLSPORT)

Ο Μπολ ήθελε να παίξει μπάσκετ και να ενισχύσει την οικογένεια του και την αδελφή του. Στο Κλίβελαντ όμως δεν έπαιξε ούτε ένα ματς τελικά, καθώς δεν μπόρεσε να περάσει τις εξετάσεις στα μαθήματα. Ο Μακέι αποκάλυψε ακόμη ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας μετανάστευσης ήταν φανς της ομάδας και έτσι δεν έψαξαν πολύ. Μετά από 5 χρόνια το Πανεπιστήμιο τιμωρήθηκε, ότι είχε προσφέρει χρήματα και αυτοκίνητο στον Μπολ και άλλους Αφρικανούς, κάτι που ο Σουδανός είχε αρνηθεί. "Μας κατηγόρησαν, αλλά δεν έπαιξε τελικά ούτε έναν αγώνα μαζί μας. Τι έπρεπε να κάνω; η οικογένεια του λιμοκτονούσε. Ήθελε να τους βοηθήσει. Έπρεπε να τον ξαναβάλω στο αεροπλάνο και να του πω φύγε;" πρόσθεσε ο κόουτς Μακέι, που απολύθηκε τελικά από το Πανεπιστήμιο.

GettyImages 535941


(Ο ψηλότερος παίκτης στην ιστορία του NBA - Πηγή: GETTY IMAGES / MIKE POWELL)

Όταν ο Μπολ σταμάτησε το μπάσκετ, είχε έντονη κοινωνική και ακτιβιστική δράση. Ο γιος του, Μπολ-Μπολ, γεννήθηκε το 1999 (όταν θεωρητικά ο Μπολ ήταν 38 ετών) και είναι ένας από τους καλύτερους σέντερ του κολλεγιακού μπάσκετ (πανεπιστήμιο του Όρεγκον), έχοντας πολλά στοιχεία του πατέρα του, αλλά και εξαιρετικό "κορμί" με ύψος 2.21 και βάρος 100 κιλά.

Ο Μπολ μαζί με τον Μουρεσάν είναι οι υψηλότεροι παίκτες, που αγωνίστηκαν στο NBA. Εφόσον μάλιστα είναι αλήθεια οι ισχυρισμοί του Μακέι, πιθανότατα είναι και ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης, που πάτησε τα παρκέ (ο Νατ Χίκι έχει το σχετικό ρεκόρ, παίζοντας το 1948 σε ηλικία 45 ετών και 363 ημερών).

1ZAGSBLOG


(Το δημοσίευμα για τον Μανούτε Μπολ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ