ΣΠΟΡ

KPMG: Πρωταθλήτρια και στα έσοδα η Ρεάλ Μαδρίτης (pics)

KPMG: Πρωταθλήτρια και στα έσοδα η Ρεάλ Μαδρίτης (pics)
Τεράστια έκθεση της KPMG για τα έσοδα των κορυφαίων ομάδων στην Ευρώπη. KPMG

Η «Έκθεση Πρωταθλητών Ευρώπης 2018» ανέδειξε κορυφαία και στα λειτουργικά έσοδα τη Ρεάλ Μαδρίτης για τη σεζόν 2016-2017 ενώ τεράστια αύξηση παρουσίασε και η Μονακό που άγγιξε το 86%!

Μια τεράστια έρευνα έκανε η KPMG, την οποία ονομάζει «Έκθεση Πρωταθλητών Ευρώπης 2018», στην οποία συνέκρινε τις οικονομικές επιδόσεις των νικητών 12 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Στην έρευνα αναλύθηκαν οι επιδόσεις των AS Monaco FC, Beşiktaş JK, Celtic FC, Chelsea FC, FC Basel 1893, FC Bayern München, FC Spartak Moscow, FC Viitorul Constanţa, Feyenoord Rotterdam, Juventus FC, Real Madrid CF και SL Benfica.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η KPMG είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο εταιρειών παροχής Ελεγκτικών, Φορολογικών και Συμβουλευτικών υπηρεσιών το οποίο δραστηριοποιείται σε 154 χώρες και περιοχές και απασχολεί περισσότερα από 200.000 άτομα σε όλο τον πλανήτη.

KPMG LOGO copy

Σε 154 χώρες σε όλο τον πλανήτη δραστηριοποιείται η KPMG. Πηγή: KPMG

Ο Global Head of Sports της KPMG, Andrea Sartori, μιλώντας σχετικά με την έρευνα ανέφερε: «Το ποδόσφαιρο είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος και η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι όλες οι ομάδες πλην δύο (FC Bayern München και FC Basel 1893) αύξησαν τα ετήσια λειτουργικά τους έσοδα. Ωστόσο, τα έσοδα που προέρχονται από τις κορυφαίες διοργανώσεις της UEFA εξακολουθούν να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης, κυρίως στους συλλόγους μεσαίου μεγέθους, καθώς δεν επηρεάζουν μόνο τα έσοδα από τις μεταδόσεις, αλλά και τα έσοδα από τα εισιτήρια (λόγω των περισσότερων αγώνων εντός έδρας), αλλά και τα διαφημιστικά έσοδα (από χορηγίες).»

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας αναφέρουν πως μεταξύ των πρωταθλητών, η Real Madrid CF κατέγραψε τα υψηλότερα λειτουργικά έσοδα (Ευρώ 671 εκατ.), ενώ η AS Monaco FC (Ευρώ 144 εκατ.) σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (86%). Δεδομένου ότι περισσότερο από το 25% των λειτουργικών εσόδων τους προέρχονται από την UEFA, πέντε ομάδες παρουσιάζουν σημαντικό βαθμό εξάρτησης από τη συγκεκριμένη πηγή εισοδήματος: AS Monaco FC (45%), Celtic FC (30%), Beşiktaş JK (28%), Juventus FC (27%) και FC Basel 1893 (26%).

Για παράδειγμα, μετά από την αναπάντεχη κατάκτηση της Ligue 1 και την πρόκριση στους ημιτελικούς του UEFA Champions League, η AS Monaco FC έκανε τη διαφορά με εντυπωσιακή αύξηση των λειτουργικών εσόδων της κατά 86% σε ετήσια βάση. Η πρωταθλήτρια Γαλλίας, με μόλις το 1/4 περίπου του προϋπολογισμού της αντίπαλης Paris Saint-Germain FC παρουσιάζει, επίσης, την υψηλότερη «εξάρτηση» από την UEFA, σύμφωνα με την έκθεσή της KPMG, με το 45% των λειτουργικών εσόδων της να προέρχεται από τα πριμ της UEFA. Η Celtic FC κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης εσόδων (52%).

Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε επίπεδο λειτουργικών εσόδων είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, η Real Madrid CF (Ευρώ 671 εκατ.), ωστόσο, υπολείπεται σημαντικά της Manchester United FC, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην έκθεσή μας (στο περσινό αγγλικό πρωτάθλημα ήρθε πέμπτη). Στη δεύτερη θέση μετά τους «Los Blancos» βρίσκεται η FC Bayern München (Ευρώ 588 εκατ.), παρά τη σταθερότητα που παρουσίασαν τα έσοδα της Rekordmeister λόγω της μη πρόκρισής της στους ημιτελικούς του Champions League για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Η Celtic FC κατέγραψε λειτουργικά έσοδα στερλίνες 361 3 εκατ. (Ευρώ 420 εκατ.), σημειώνοντας ετήσια αύξηση 9,8% (4% μείωση σε Ευρώ).

Οι επιτυχίες των παικτών στο γήπεδο, παρότι επιδρούν θετικά στις βασικές πηγές εσόδων, «επιβαρύνουν» τις ομάδες, καθώς στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται μεγαλύτερα μπόνους στους παίκτες. Μάλιστα, το υψηλότερο κόστος επάνδρωσης μεταξύ των μεγαλύτερων ομάδων το καταβάλλουν: η Real Madrid CF (61%), η Juventus FC (64%) και η AS Monaco FC (69%) –όλες εκ των οποίων έχουν κατακτήσει εθνικά πρωταθλήματα και έχουν προκριθεί στους τελικούς ή ημιτελικούς του UEFA Champions League. Στην περίπτωση της Real Madrid CF, αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους επάνδρωσης της ομάδας κατά 32% στα Ευρώ 406 εκατ. -ποσό που αποτελεί το υψηλότερο κόστος στελέχωσης στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή.

Andrea Sartori KPMGs Global Head of Sports

Ο Global Head of Sports της KPMG, Andrea Sartori. Πηγή: KPMG

Ο Andrea Sartori της KPMG προσθέτει σχετικά: «Μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες τα τελευταία χρόνια αφορά στη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής τους λειτουργίας. Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι πρωταθλητές Ευρώπης που περιλαμβάνονται σε αυτή την έκθεση κατέγραψαν κέρδη μετά φόρων. Πράγματι, παρά τις αξιοσημείωτες μεταγραφές και το αυξανόμενο κόστος στελέχωσης, ο κλάδος προσανατολίζεται προς μια κατεύθυνση όπου η κερδοφορία δεν αποτελεί πλέον ουτοπία. Επιπλέον, σε αυτό το περιβάλλον, οι ομάδες που ξεχωρίζουν στην ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση των παικτών τους διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τρία τέτοια παραδείγματα είναι η Chelsea FC, η Juventus FC και η SL Benfica, οι οποίες ξεχώρισαν χάρη στις μεταγραφές των Oscar, Pogba, Gonçalo Guedes και Lindelof, αντίστοιχα. Πράγματι, τα κέρδη μετά φόρων των «Αετών» διπλασιάστηκαν πέρυσι (Ευρώ 44 5 εκατ.), ενώ η Juventus FC πέτυχε αύξηση κερδών σχεδόν κατά Ευρώ 40 εκατ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.»

Τέλος, όσον αφορά στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί η Real Madrid CF να κατέχει το σκήπτρο της ομάδας με τους περισσότερους followers παγκοσμίως (210 εκατ.), ωστόσο κάποιοι παίκτες έχουν εντυπωσιακή απήχηση που συχνά ξεπερνά την απήχηση της ομάδας στην οποία παίζουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι ο Cristiano Ronaldo (Real Madrid CF), ο James Rodríguez (FC Bayern nchen), ο David Luiz (Chelsea FC), ο Falcao (AS Monaco FC) και ο Pepe (Beşiktaş JK).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ