ΣΠΟΡ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2018: Σχεδόν 3 εκατομ. θα κοστίσει η φιλοξενία της αντιπροσωπείας της Β.Κορέας

Χειμερινοί Ολυμπιακοί 2018: Σχεδόν 3 εκατομ. θα κοστίσει η φιλοξενία της αντιπροσωπείας της Β.Κορέας
EPA/SERGEI ILNITSKY

Η Νότια Κορέα ενέκρινε δαπάνη οικονομικού ύψους 2,86 δισεκατομμυρίων γουόν (2,64 εκατομμυρίων δολαρίων) προκειμένου να καλύψει το κόστος της φιλοξενίας των εκατοντάδων μελών της αντιπροσωπείας από την Βόρεια Κορέα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιούνται στην πόλη Πιονγκτσάνγκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης, τα κεφάλαια αυτά θα καλύψουν τα κόστη στέγασης και διατροφής του συνόλου των μελών της Αντιπροσωπείας από την Βόρεια Κορέα (ομάδα επιδείξεων, ομάδα πολεμικών τεχνών, δημοσιογράφοι, προσωπικό υποστήριξης) που έχουν επισκεφτεί ή παραμένουν ακόμη στην χώρα. Στο σύνολό τους, πρόκειται για 424 Βορειοκορεάτες.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζέι-ιν προσκάλεσε τους αθλητές της Βόρειας Κορέας, τους υποστηρικτές τους, αλλά και τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης των τελευταίων μηνών μεταξύ της Πιονγιάνγκ, της Σεούλ και της Ουάσιγκτον και αναφορικά με το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα, που αναπτύσσει η Βόρεια Κορέα.

Το τελικό οικονομικό κόστος της φιλοξενίας των Βορειοκορεατών από τη Νότια Κορέα, θα γνωστοποιηθεί αργότερα.

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Τρομακτικό ατύχημα για Αμερικανίδα αθλήτρια

Ωστόσο, το οικονομικό κόστος της φιλοξενίας του υψηλόβαθμου αξιωματούχου Κιμ Γιο Τζονγκ και της αδερφής του Κιμ Γιονγκ Ουν, καλύφθηκε ξεχωριστά από τον προϋπολογισμό των δαπανών της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα έξοδα των 22 αθλητών της Βόρειας Κορέας που βρίσκονται στη Νότια Κορέα θα καλυφθούν από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το ταξίδι των αθλητών και της αντιπροσωπείας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έγκριση των δύο κυβερνήσεων, καθώς ο πόλεμος της περιόδου 1950-1953 έχει διαιρέσει στα δύο την Κορεατική Χερσόνησο, ενώ τερματίστηκε με ανακωχή, χωρίς την υπογραφή συμφωνίας ειρήνευσης.

Οι δαπάνες που έχουν εγκριθεί για την φιλοξενία των Βορειοκορεατών κατά την τρέχουσα περίοδο, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δαπάνες των 1,35 δισεκατομμυρίων γουόν που κόστισε η παροχή της φιλοξενίας 650 Βορειοκορεατών, που επισκέφτηκαν τη Νότια Κορέα το 2002 για τους Ασιατικούς Αγώνες που είχαν πραγματοποιηθεί στην παραλιακή πόλη Μπουσάν. Η αναφερόμενη φιλοξενία είχε χαμηλότερο οικονομικό κόστος, καθώς η ομάδα επιδείξεων διέμενε στο φέρι μποτ με το οποίο είχε φτάσει στη Νότια Κορέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ