ΣΠΟΡ

Διεθνές ποδόσφαιρο μετά από 28 χρόνια στο Ιράκ

Διεθνές ποδόσφαιρο μετά από 28 χρόνια στο Ιράκ
Οι ποδοσφαιρόφιλοι στο Ιράκ θα δουν ξανά διεθνείς αγώνες σε τρεις πόλεις της χώρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NOUFAL IBRAHIM

Η FIFA αποφάσισε για πρώτη φορά μετά το 1990 να βάλει τέλος στον διεθνή ποδοσφαιρικό αποκλεισμό που είχε επιβάλει στο Ιράκ για λόγους ασφαλείας.

Όλα όσα είχαν γίνει μετά τον πόλεμο του Κόλπου, είχαν φέρει την απόφαση της FIFA να αποκλείσει το Ιράκ από κάθε είδους διεθνές ποδοσφαιρικό παιχνίδι, για λόγους ασφαλείας. Στα χρόνια που ακολούθησαν η κατάσταση στο Ιράκ δεν είχε ηρεμήσει, με αποτέλεσμα αυτή η απαγόρευση να ισχύσει μέχρι και το 2018. Χρονιά κατά την οποία η FIFA πήρε την απόφαση να άρει το… διεθνές ποδοσφαιρικό εμπάργκο που είχε επιβάλει στη χώρα.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μετά το τέλος του συνεδρίου στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Ο Ινφαντίνο ενημέρωσε πως σε τρεις πόλεις του Ιράκ, τις Βασόρα, Κερμπάλα και Ερμπίλ, δόθηκε η άδεια να φιλοξενήσουν διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες. Το αίτημα να δοθεί η ίδια άδεια και στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, απορρίφθηκε ωστόσο η πλευρά της παγκόσμιας ομοσπονδίας δεσμεύτηκε να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο αίτημα.

Το πρώτο διεθνές τουρνουά που θα γίνει στο Ιράκ θα είναι αυτό που θα ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου στη Βασόρα με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων του Κατάρ και της Συρίας, μαζί με αυτή των διοργανωτών. Ο Ινφαντίνο υποστήριξε πως μετά το καλοκαίρι, η FIFA θα εξετάσει και πάλι το αίτημα να αρχίσει ξανά το εθνικό πρωτάθλημα της χώρας που επίσης έχει διακοπεί εδώ και πολλά χρόνια για λόγους ασφαλείας.

Η ομοσπονδία του Ιράκ, εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα η οποία ανέφερε: «Χαιρετίζουμε την ιστορική απόφαση της FIFA και είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε σε όλον τον κόσμο την πρόοδο που έχουμε κάνει για τη σταθεροποίηση της χώρας, μετά τα πολύ δύσκολα τελευταία χρόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ