ΣΠΟΡ

John Fisher: Ο ιστιοπλόος που έκανε τον γύρο της Γης και χάθηκε στη θάλασσα

John Fisher: Ο ιστιοπλόος που έκανε τον γύρο της Γης και χάθηκε στη θάλασσα
twitter/@volvooceanrace

Ο βρετανός ιστιοπλόος John Fisher εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ομάδας του από το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας στο Ιτατζάϊ της Βραζιλίας. Όλα δείχνουν πως παρασύρθηκε από τους δυνατούς ανέμους και έπεσε στην ταραχώδη θάλασσα. Το περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα όμως οι έρευνες διάσωσης δεν έχουν αποδώσει ακόμη καρπούς πράγμα που επιτείνει την αγωνία.

Ο Fisher ήταν μέλος του πληρώματος της ομάδας Sun Hung Kai/Scallywag, η οποία συμμετέχει στο Volvo Ocean Race.

Παρά τις εκτεταμένες έρευνες στις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην θαλάσσια περιοχή όπου εξαφανίστηκε, η ομάδα του δεν κατάφερε να εντοπίσει τον 47χρονο, ο οποίος, ευτυχώς, την ώρα της εξαφάνισής του ήταν σε υπηρεσία και φορούσε ειδική στολή προστασίας.

«Αυτό είναι πολύ δύσκολο για όλους μας», είπε ο Richard Brisius, πρόεδρος της Volvo Ocean Race, σε δήλωσή του. «Σαν ιστιοπλόοι και διοργανωτές, το να χάσουμε ένα μέλος του πληρώματος στη θάλασσα είναι μία τραγωδία, την οποία δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε».

«Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια, τους φίλους και συναθλητές του John… θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να τους στηρίξουμε αυτή τη δύσκολη ώρα», είπε ο ίδιος και σημείωσε:

«Δεδομένου το ότι η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλή, η κατάσταση που επικρατεί στη θάλασσα είναι ακραία και το ότι έχει περάσει χρόνος από τότε που έπεσε από το πλοίο, υποθέτουμε πως χάσαμε τον John στη θάλασσα».

Το Ναυτικό Κέντρο Συντονισμού Διασώσεων (MRCC) έχει αποστείλει πλοία του στο σημείο όπου εξαφανίστηκε ο 47χρονος, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στον αγώνα βρίσκονται πλέον αρκετά μακριά και δεν μπορούν να επιστρέψουν ώστε να συνδράμουν στις έρευνες.

Η ομάδα του Fisher πλέει προς το κοντινότερο λιμάνι της Νότιας Αμερικής.

«Η ομάδα είναι, φυσικά, συναισθηματικά φορτισμένη και σωματική εξαντλημένη μετά από αυτό που βίωσε», σημείωσε ο Brisius.

«Σκοπός μας πλέον είναι να παρέχουμε όλη την υποστήριξη και βοήθεια μας στην ομάδα».

Η τελευταία φορά που ένας ιστιοπλόος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου αγώνα ήταν το 2006, όταν ο Ολλανδός Hans Horrevoets άφησε την τελευταία του πνοή, πέφτοντας από το πλοίο του.

Τον Νοέμβριο του 2017, ο Βρετανός Simon Speirs έπεσε από το σκάφος του καθώς έπλεε προς την Αυστραλία, σε αγώνα ερασιτεχνικών ομάδων. Ο 63χρονος εντοπίστηκε 36 λεπτά μετά την πτώση, όμως οι διασώστες δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

British sailor lost at sea in around-the-world race, by Rob Hodgetts, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ