ΣΠΟΡ

«Πολύ ψηλός για μπάσκετ»: Οι νέοι κανονισμοί στην Κορέα διώχνουν τους ξένους παίκτες

«Πολύ ψηλός για μπάσκετ»: Οι νέοι κανονισμοί στην Κορέα διώχνουν τους ξένους παίκτες
Φωτογραφία Αρχείου Bob Donnan-USA TODAY Sports

Ο 35χρονος Αμερικανός μπασκετμπολίστας David Simon έπεσε θύμα μίας… πρωτοφανούς απόφασης για τα δεδομένα του αθλήματος. Από την επόμενη σεζόν θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το Κορεάτικο Πρωτάθλημα Μπάσκετγιατί είναι πολύ ψηλός σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που θα ισχύσουν.

Οι κανονισμοί που ισχύουν τώρα ορίζουν πως κάθε ομάδα μπορεί να έχει στο ρόστερ της μόνο δύο ξένους παίκτες, δεν υπάρχει όμως καμία απαγόρευση όσον αφορά το ύψος τους. Αυτό αλλάζει από τη νέα σεζόν.

Οι δύο ξένοι παίκτες που θα αγωνίζονται σε κάθε ομάδα δεν πρέπει να είναι ψηλότεροι από 1,98 και 1,85 αντίστοιχα. Δυστυχώς, ο Simon είναι 2 μέτρα και θα πρέπει να βρει νέα μπασκετική στέγη.

Η ομοσπονδία θεωρεί πως οι νέοι κανονισμοί θα κάνουν το άθλημα πιο δημοφιλές, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία σημαντική πτώση στα ποσοστά των οπαδών του, σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται δημοσίευμα των Korean Times.

Ο επικεφαλής του Κορεάτικου Πρωταθλήματος Μπάσκετ, Kim Young-il, θεωρεί πως τα παιχνίδια έχουν γίνει πολύ βαρετά τα τελευταία χρόνια και οι κανόνες θα προσδώσουν νέο ενδιαφέρον και θα δώσουν νέο κίνητρο σε νέους παίκτες.

O Simon λοιπόν, ο οποίος παίζει για την Anyang KGC, έπεσε θύμα της προσπάθειας των ιθυνόντων να προσελκύσουν πιο μικρόσωμους αθλητές, οι οποίοι θα είναι πιο αρεστοί στο μπασκετικό κοινό του πρωταθλήματος.

Ο 35χρονος, που έχει αγωνιστεί σε Βουλγαρία, Ρωσία, Γαλλία, Σερβία, Φιλιππίνες και Καζανστάν, δεν θα είναι ο μόνος παίκτης που θα επηρεαστεί από τους νέους κανονισμούς, καθώς από τους 22 Αμερικανούς που παίζουν στην Κορέα οι εννέα θα πρέπει να αποχωρήσουν λόγω… ύψους.

«Προσωπικά, δεν το καταλαβαίνω», είπε ο Simon στο BBC. «Δύο-τρεις από μας ξεπερνούσαμε το όριο και ακόμη δύο-τρεις είναι ακριβώς στο όριο. Ο πιο ψηλός, ο Rod Benson, ήταν αρκετά πάνω από το όριο, αλλά πλην αυτού, οι περισσότεροι δεν ήταν τόσο ψηλοί».

Ο 35χρονος, ήταν κορυφαίος παίκτης της σεζόν 2017-18 με 26.1 πόντους ανά αγώνα και ήταν τέταρτος στη λίστα με τα περισσότερα ριμπάντουντ. «Είμαι λίγο αναστατωμένος», παραδέχθηκε. «Ήμουν πολύ κοντά (στο όριο), δεν τα κατάφερα και αυτό είναι χάλια. Φαίνεται πως δεν θα ξαναγωνιστώ (εκεί) αν δεν αλλάξουν τους κανόνες πάλι».

Να σημειωθεί πως ο ψηλότερος παίκτης του πρωταθλήματος είναι ο Κορεάτης Ha Seung-jin που έχει ύψος… 2,23, όμως οι κανόνες δεν τον επηρεάζουν και θα αγωνιστεί κανονικά και την επόμενη σεζόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ