ΣΠΟΡ

Βασιλακόπουλος: «Ξεπερνάει τα όρια της χυδαιότητας η Ευρωλίγκα»

Βασιλακόπουλος: «Ξεπερνάει τα όρια της χυδαιότητας η Ευρωλίγκα»
Επίθεση στην Ευρωλίγκα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας μπάσκετ, Γιώργος Βασιλακόπουλος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/FIBA Basketball/STR

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, υποστήριξε πως η Ευρωλίγκα είναι ο θύτης και το ευρωπαϊκό μπάσκετ το θύμα στη «διαμάχη» που έχει ξεσπάσει.

Για αμερικανοποίηση του ευρωπαϊκού μπάσκετ έκανε λόγο ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Παράλληλα, ο πρόεδρος της EOK επισήμανε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στον «ΣΠΟΡ FM» ότι το ΝΒΑ φθίνει, στάθηκε στην ενίσχυση της Εθνικής Ανδρών με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ μίλησε για το επίπεδο του Basketball Champions League και την κόντρα της FIBA και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με την Euroleague. Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΟΚ προέβλεψε πως το μέλλον σε συλλογικό επίπεδο θα είναι το Basketball Champions League και όχι η Euroleague.

Για την πορεία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, σχολίασε: «Το μπάσκετ στην Ευρώπη δεν πάει καλύτερα. Γιατί; Δυστυχώς δεν έχουμε ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το μπάσκετ στην Ευρώπη έχει αμερικανοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα. Οι Αμερικάνοι παράγουν μπασκετμπολίστες και θέλουν να τους ξεφορτωθούν και τους στέλνουν στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα παίρνουν τους καλύτερους Ευρωπαίους και τους μετακινούν προς τα εκεί για να παρουσιάσει ενδιαφέρον το προϊόν τους και στις διάφορες ομογένειες και μειονότητες εκεί», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Πρέπει να ισχυροποιήσουμε το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Κάποτε ήταν πιο ισχυρό. Κάποτε παίρναμε τους καλύτερους από το ΝΒΑ. Τώρα, αντίθετα από την Αμερική παίρνουμε την τρίτη διαλογή. Και γι’ αυτό υπάρχουν και διάφοροι που γυροφέρνουν συνέχεια. Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία... Γυρολόγοι. Όταν δίνουμε τη μάχη να μην αυξηθεί ο αριθμός των ξένων, ακούν τα αφεντικά ότι είναι πιο φθηνοί από τους Έλληνες. Πως θα φτιάξουμε ευρωπαϊκό μπάσκετ; Φέτος δεν πίεζαν να πάνε στους επτά οι ξένοι παίκτες; Τελικά είπαν όχι. Εμείς είμαστε κάτω από το μέσο όρο των αλλοδαπών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπάρχουν αγώνες που δεν παίζει ημεδαπός. Και εδώ το ίδιο γίνεται. Μπορεί να δεις δέκα παίκτες αλλοδαπούς και όχι Έλληνες».

Αναφορικά με τη διαμάχη της FIBA με την Εuroleague, ανέφερε: «Δεν υπάρχει διαμάχη. Μην εξισώνουμε τους θύτες με το θύμα. Το θύμα είναι το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ποιος εκπροσωπεί θεσμικά το ευρωπαϊκό μπάσκετ; Στη διαμάχη υπάρχουν δύο που αντιπαρατίθενται, αλλά δεν είναι ίσοι και δεν είναι το ίδιο. Ο κόσμος θέλει να δει μπάσκετ ελληνικό και ευρωπαϊκό. Η απήχηση που έχει το ΝΒΑ φθίνει συνέχεια. Αυτή την στιγμή υπάρχει μία υπέρμετρη επιβολή του θεάματος στο αθλητικό αποτέλεσμα. Η παραγωγική διαδικασία έχει τεράστια διαφορά με τις ΗΠΑ. Το κύριο γνώρισμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι το αθλητικό αποτέλεσμα, αλλά στο ΝΒΑ είναι το οικονομικό».

Όσο για το αν υπάρχει περίπτωση συμβιβασμού, απάντησε: «Θα βρούμε άκρη γιατί θα δώσει τη λύση η κοινωνία. Γιατί ο κόσμος θέλει την Εθνική ομάδα και την εθνική εκπροσώπηση. Δεν μπορούν κύριοι με τουπέ και φανφάρες να λένε ότι εκείνοι είναι το μπάσκετ. Να βάζουν στο περιθώριο την εθνική ομάδα και την ώρα που έχει αγώνα η Εθνική ομάδα να παίζουν σωματεία».

Σε ερώτηση για την κόντρα του Παναθηναϊκού με την Εuroleague σχολίασε: «Αυτά είναι φυσιολογικά αποτελέσματα. Είναι εταιρία οικονομικών συμφερόντων. Θυμάστε πως ήταν στην αρχή. Μπήκαν σιγά-σιγά τρία άτομα. Έκαναν τις λίγκες σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Έστησαν την ένωση, την ULEB. Κατάφεραν να χωθούν στη FIBA και να ελέγξουν την επιτροπή πρωταθλημάτων και στη συνέχεια άρχισαν να ελέγχουν όλα τα πρωταθλήματα. Εκείνη την περίοδο έγιναν όλα. Το θέμα είναι να μην κάνει κάποιος την αρχή. Θα υπάρχουν κι άλλα. Στην Κίμκι υπάρχουν φωνές, στη Μακάμπι άλλη ομάδα στο εξωτερικό και άλλη στο εσωτερικό. Σε λίγο θα γίνει πανευρωπαϊκή αντίθεση σε επίπεδο συλλόγων. Γι’ αυτό η κοινωνία θα δώσει τη λύση. Οι κύριοι της Βαρκελώνης χρησιμοποιούν γλώσσα επιθετικότατη που ξεπερνά τα όρια της χυδαιότητας σε αυτούς που αντιτίθενται».

Μιλώντας για το επίπεδο του Basketball Champions League, τόνισε: «Δεν είμαι ικανοποιημένος, αλλά είναι ένα ξεκίνημα που θα πάει πολύ καλύτερα και κάποια στιγμή θα επικρατήσει. Αυτή την στιγμή είναι ένα ξεκίνημα. Από πλευράς δυναμικότητας, οι ομάδες είναι πιο κάτω από την Euroleague, αλλά μέσα από αυτά θα επικρατήσει η διοργάνωση του θεσμικού φορέα του αθλήματος είναι η FIBA».

Για το Final Four του Basketball Champions League, είπε: «Θα είναι ένα ωραίο μήνυμα προς τα έξω. Ότι Ελλάδα σημαίνει και μπάσκετ. Πιστεύω θα είναι 20.000 ο κόσμος και το θέαμα θα είναι ανάλογο και αντίστοιχο των προσδοκιών. Θα είναι η ηχηρό το μήνυμα και το κάλεσμα. Αυτό θα είναι το άμεσο μέλλον. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δεν ενθαρρύνεται η παραγωγική διαδικασία. Το επίπεδο το αγωνιστικό της Εuroleague συνέχεια πέφτει. Κάθε χρόνο είναι και πιο κάτω. Παίζουν το run n gun παιχνίδι στην Ευρώπη. Η μόνη ομάδα που παίζει ευρωπαϊκό μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση είναι η Ζαλγκίρις. Παίζει με συστήματα και δεν είναι τυχαία η πορεία της».

Τέλος, για το αν θα ενισχύσει την Εθνική ομάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, τόνισε: «Διαβάσατε μια τελευταία συνέντευξη κάποιου κ. Χορστ (σ.σ. General Manager των Μπακς); Είπε ότι θα διαπραγματευτούμε την παρουσία του Γιάννη στην Εθνική. Τι κουβέντα είναι αυτή; Τι θα διαπραγματευθεί. Να ερθείτε στο γραφείο μου να σας δώσω την αλληλογραφία μου με αυτή την ομάδα και το ΝΒΑ. Εμείς είμαστε σε επικοινωνία με το ΝΒΑ, αλλά και με τον Αντετοκούνμπο, τον Κουφό, τον Ντόρσεϊ και τον Παπαγιάννη και ελπίζουμε ότι θα είμαστε παρόντες. Τα δείγματα είναι θετικότατα, εκτός αν τα αφεντικά του ΝΒΑ θέλουν να βοηθήσουν έμμεσα κάποιον άλλον».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ