ΣΠΟΡ

Προπονητής στην Βαλένθια ο Γκάρι Νέβιλ και οι «μπίζνες» της «χρυσής παρέας» του Μάντσεστερ

Προπονητής στην Βαλένθια ο Γκάρι Νέβιλ και οι «μπίζνες» της «χρυσής παρέας» του Μάντσεστερ
Reuters / Heino Kalis

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Βαλένθια από τον Γκάρι Νέβιλ, ήταν η τελευταία κίνηση των μελών της «τάξης του 92» της Γιουνάιτεντ, που δείχνει, ότι εκείνα τα χαρισματικά παιδιά δεν άλλαξαν τυχαία το ποδοσφαιρικό στάτους της ομάδας του Μάντσεστερ.

Όσο ποδοσφαιρικό ταλέντο και αν διαθέτει κανείς, δεν είναι πάντα αρκετό για να κάνει την διαφορά. Ιδιαίτερα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, το μυαλό είναι το πλέον απαραίτητο στοιχείο. Και η συμφωνία του Γκάρι Νέβιλ, να διαδεχθεί το Νούνο Εσπίριτο Σάντο στον πάγκο της Βαλένθια δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.

Ο πρωτάρης Γκάρι και ο βοηθός Φιλ

Ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο ανέλαβε το καλοκαίρι του 2014 τις «νυχτερίδες» και μέχρι τον Ιανουάριο κέρδισε την εμπιστοσύνη του ιδιοκτήτη Πέτερ Λιμ ώστε να του προσφέρει νέο συμβόλαιο μέχρι το 2018. Η εφετινή 2η σεζόν όμως δεν ξεκίνησε το ίδιο καλά, και πριν λίγες ημέρες αποφασίστηκε η λύση της συνεργασίας. Και κάπου εδώ ξεκινούν ορισμένες απίθανες συμπτώσεις, μέχρι την έλευση του Γκάρι Νέβιλ. Βοηθός του Πορτογάλου ήταν ο αδελφός του Γκάρι, Φιλ. Πολύ λογικό λοιπόν να προτείνει τον αδελφό του, παρότι μοναδική εμπειρία από τους πάγκους ήταν η συμμετοχή του στο προπονητικό σταφ του Ρόι Χότζσον στην εθνική Αγγλίας. Δεν είναι όμως άγνωστος στον μεγιστάνα από την Σιγκαπούρη.


(Πηγή: Reuters / Heino Kalis)

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η παρέα των 5 (Γκάρι και Φιλ Νέβιλ, Γκιγγς, Σκόουλς, Μπατ) θα πουλήσουν στον Λιμ (!) το 50% μιας μικρής ομάδας της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ, της Σάλφορντ Σίτυ, με πλάνο μέσα στην επόμενη 10ετία η ομάδα να βρεθεί στην Championship. Επομένως αυτό που φαντάζει μεγάλο ρίσκο για μια ομάδα όπως η Βαλένθια, να αναθέσει τις τύχες της σε έναν άπειρο προπονητή, ίσως εξηγείται από την επιχειρηματική σχέση του Λιμ με τα αδέλφια Νέβιλ.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο της «τάξης του 92»

Εκτός από τον Σκόουλς, που πέρασε για λίγο από τους πάγκους, οι άλλοι της 5άδας δοκιμάζουν την τύχη τους και σαν προπονητές: ο Γκίγγς είναι βοηθός του Φαν Χάαλ (έχοντας καθίσει και σαν πρώτος, όταν απολύθηκε ο Μόγιες), ο Μπατ είναι στην U-19 της Γιουνάιτεντ και τώρα τα αδέλφια Νέβιλ στην Βαλένθια. Δεν μένουν όμως μόνον εκεί, αποδεικνύοντας ότι έχουν όραμα και άποψη, για το τι μπορεί να τους δώσει το ποδόσφαιρο. Έχουν ιδρύσει την εταιρία GG Hospitality Management Company, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Τα ξενοδοχεία μάλιστα θα έχουν άμεση σχέση με το ποδόσφαιρο, αφού θα βρίσκονται δίπλα σε γήπεδα όλης της Αγγλίας. Το πρώτο της αλυσίδας, το Hotel Football, εγκαινιάστηκε δίπλα στο Ολντ Τράφορντ μαζί με καφέ (με το ίδιο όνομα) και γηπεδάκια 5 Χ 5. Ήδη η εταιρία έχει πάρει έγκριση για ένα ακόμη στην περιοχή του Μάντσεστερ και ένα στο Λονδίνο. Το να έχει συμμετοχή στο πρότζεκτ και ο Λιμ δεν μοιάζει απίθανο.

Ο Μπέκαμ και το MLS

Υπάρχει και ένας 6ος στην περίφημη «τάξη του 92», ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Η προπονητική δεν τον απασχολεί, ενώ πολύ νωρίς αυτονομήθηκε από την υπόλοιπη παρέα. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο όμως υπάρχει και σε αυτόν. Μόλις είναι έτοιμο το γήπεδο στο Μαϊάμι, θα γίνει ιδιοκτήτης μιας ακόμη ομάδας στο MLS.

«Χρυσά παιδιά» λοιπόν και χωρίς την μπάλλα στα πόδια τους. Άλλαξαν την μοίρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μαζί με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον και τώρα αλλάζουν και την δική τους τύχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ