ΣΠΟΡ

Europa League: Τα ρεκόρ της διοργάνωσης και ο τελικός

Europa League: Τα ρεκόρ της διοργάνωσης και ο τελικός
Το τρόπαιο που θα διεκδικήσουν στη Λιόν, Ατλέτικο Μαδρίτης και Μαρσέιγ ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Το βράδυ της Τετάρτης (16/05) θα διεκδικήσουν τον τίτλο του UEFA Europa League οι Ατλέτικο Μαδρίτης και Μαρσέιγ στη Λιόν της Γαλλίας, φιλοδοξώντας να γίνουν μέρος της ιστορίας της διοργάνωσης.

Μαρσέιγ και Ατλέτικο Μαδρίτης διεκδικούν το Europa League στο Stade de Lyon (Groupama Stadium) στην ομώνυμη πόλη της Γαλλίας. Ο τελικός έχει πρεσβευτή τον Ερίκ Αμπιντάλ, άλλοτε παίκτη της Μπαρτσελόνα αλλά και του Ολυμπιακού, καθώς ο άλλοτε διεθνής Γάλλος αμυντικός έχει γεννηθεί σε ένα προάστιο της Λιόν και πριν πάρει μεταγραφή για τους Καταλανούς είχε κατακτήσει τίτλο σε κάθε μια από τις τρεις σεζόν που έπαιξε με τους «λιονέ».

Η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει κατακτήσει δυο φορές στο παρελθόν τη διοργάνωση, το 2010 και το 2012, ενώ η Μαρσέιγ έχει δυο χαμένους τελικούς αλλά και μια κατάκτηση Champions League το 1993. Διαιτητής του τελικού θα είναι ο 45χρονος Ολλανδός, Μπιόρν Κάιπερς, ο οποίος είχε διευθύνει και τον τελικό του Champions League το 2014 ανάμεσα σε Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρεάλ Μαδρίτης στο Μιλάνο.

Το γήπεδο του τελικού είναι χωρητικότητας 56.500 θεατών και βρίσκεται 10 χλμ. Ανατολικά του κέντρου της Λιόν. Χρησιμοποιήθηκε στο Euro 2016 που διοργάνωσε η Γαλλία για έξι αγώνες. Πριν από τον τελικό θα γίνει τελετή έναρξης στην οποία θα πρωταγωνιστήσει ο διάσημος Γάλλος DJ, Όφενμπαχ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το τρόπαιο του Europa League ζυγίζει 15 κιλά, δεν έχει λαβές και είναι το βαρύτερο από όλα τα τρόπαια της UEFA.

Το UEFA Europa League, ουσιαστικά, έχει την τωρινή του μορφή από το 2009 αντικαθιστώντας το Κύπελλο UEFA. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, μέχρι τη σεζόν 1997-1998, οι τελικοί ήταν «διπλοί» στην έδρα του κάθε φιναλίστ. Τότε έγινε ο πρώτος μονός τελικός με την Ίντερ να επικρατεί 3-0 της Λάτσιο ενώ από τότε έχουν αρχίσει να μετρούν διάφορα ρεκόρ που παρουσιάζονται στο ακόλουθο γράφημα.

19513262

Το γράφημα αποτυπώνει όλα τα ρεκόρ των τελικών του ιστορικού ποδοσφαιρικού θεσμού / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Επιμέλεια: Αντ. Βαζογιάννης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ