ΣΠΟΡ

Basket League: «Να κερδίσει ο καλύτερος, χωρίς βία»

Basket League: «Να κερδίσει ο καλύτερος, χωρίς βία»
Στο Μουσείο της Ακρόπολης έγινε η συνέντευξη Τύπου των ημιτελικών και των τελικών του πρωταθλήματος. ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο ΕΣΑΚΕ διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου για τις ομάδες που έφτασαν στα ημιτελικά των play off της Basket League και άπαντες έκαναν μια… κοινή ευχή για την ολοκλήρωση του ελληνικού πρωταθλήματος.

Στη σκιά του ιερού βράχου και του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου για το τελικό κομμάτι των play off της Stoiximan Basket League. Οι προπονητές κι οι αρχηγοί των τεσσάρων ομάδων που έφτασαν στα ημιτελικά, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, εκπρόσωπους της ΕΡΤ που καλύπτει τηλεοπτικά το πρωτάθλημα αλλά και των χορηγών της λίγκας, μίλησαν για το τελευταίο κομμάτι της σεζόν κάνοντας την ευχή να κυλήσουν τα πάντα ομαλά, χωρίς φαινόμενα βίας, και να κατακτήσει το τρόπαιο η ομάδα που θα είναι καλύτερη μέσα στο παρκέ.

«Ο αθλητισμός ξεπερνά τα όρια. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο. Η προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε τη βία είναι διαρκής και δεν κάνουμε βήμα πίσω. Μετά από μια συγκλονιστική κανονική περίοδο φτάσαμε στο πιο ενδιαφέρον σημείο. Παρακολουθήσαμε ποιοτικούς και ανταγωνιστικούς αγώνες. Πολλοί είπαν πως έχουμε ξανά πρωτάθλημα. Σχεδόν το 40% των αγώνων τελείωσε με μονοψήφιες διαφορές, ενώ πολλές ήταν οι εκτός έδρας νίκες», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που άνοιξε την εκδήλωση και καλωσόρισε τους πάντες στο μουσείο της Ακρόπολης.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, πρόσθεσε: «Στην ερώτηση για την βία το καλύτερο παράδειγμα είναι το πάνελ και ο χώρος. Θα πρέπει να ακολουθήσει ο κόσμος το παράδειγμα, για να δούμε καλά παιχνίδια. Επειδή συμπλήρωσα 1 χρόνο στην προεδρία του ΕΣΑΚΕ, που είναι μεγάλη μου τιμή και ευχαριστώ τους 14 ιδιοκτήτες-μέλη του ΕΣΑΚΕ, θέλω να κάνουμε καινούργια πράγματα, θέλω να φέρουμε χορηγούς δίπλα μας. Είναι στόχος να φέρουμε τις οικογένειες στα γήπεδα. Έχουμε μεράκι και όρεξη. Είναι δουλειά όλου του ΔΣ και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες για το καλό του μπάσκετ και το καλό των ομάδων και είναι ευχάριστο που άκουσα καλά λόγια από τους χορηγούς. Είναι καλά μηνύματα για εμάς. Συμμετέχουμε παντού και μέσω του κυρίου Πρέλεβιτς και μετέχουμε παντού σαν ΕΣΑΚΕ γιατί αυτό είναι το σωστό, να στηρίζουμε τις ομάδες μας και να λέμε τη θέση μας για την Ελλάδα, να στηρίζουμε το πρωτάθλημά μας, την Εθνική και η ΦΙΜΠΑ, αλλά και η Ευρωλίγκα να λύσουν το θέμα και να μην υπάρχει πρόβλημα».

«Θα δώσουμε τα πάντα για το πρωτάθλημα»

Ο Παναθηναϊκός Superfoods, ως πρωταθλητής, ήταν αυτός που τοποθετήθηκε πρώτος δια μέσου του προπονητή του, Τσάβι Πασκουάλ, και του αρχηγού του, Ίαν Βουγιούκα. Ο Καταλανός τεχνικός σχολίασε χαρακτηριστικά: «Είναι ο πρώτος χρόνος εδώ και ελπίζω του χρόνου να μην χρειαστώ μεταφραστή. Είμαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι σε αυτό το τραπέζι και ελπίζω να γίνει ένα ωραίο πρωτάθλημα. Πάντα δυστυχώς ένας κερδίζει και όλοι χάνουν. Εμείς θα δώσουμε τα πάντα.

Η ζωή έχει δείξει ότι πολλές φορές προσπαθείς το ίδιο και κερδίζεις και κάποιες όχι. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τα πάντα και να κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα. Ελπίζω και οι 4 ομάδες να χαρίσουν το καλύτερο θέαμα και ελπίζω ότι θα το προσφέρουμε. Και όλοι οι θεατές να το χαρούν αυτό, χωρίς βία και να πάνε όλα καλά.

Όσο για τον ημιτελικό, θα αντιμετωπίσουμε μια ομάδα πολύ καλή. Έχει κερδίσει τους 11 από τους τελευταίους 12 αγώνες. Τακτικά και αγωνιστικά προετοιμάζει καλά τους αγώνες της και θα πρέπει να δώσουμε το 100%. Όπως είπε και ο Βασίλης, αλλά και ο κόουτς Σφαιρόπουλος, να κερδίσει ο καλύτερος».

Από την πλευρά του, ο Βουγιούκας ανέφερε: «Είναι κάτι που δουλέψαμε σκληρά για να το έχουμε το 26-0. Τα πλέι οφ είναι κάτι διαφορετικό. Το μόνο που δίνουν είναι το πλεονέκτημα έδρας. Πρέπει να το ξεχάσουμε. Η σειρά με τον ΠΑΟΚ θα είναι δύσκολη. Αν με το καλό προχωρήσουμε θα παίξουμε με μια δυνατή ομάδα. Θα δώσουμε το 100% για να πάρουμε το πρωτάθλημα».

«Να κερδίσει ο καλύτερος»

Τον Ολυμπιακό εκπροσώπησαν Γιάννης Σφαιρόπουλος και Βασίλης Σπανούλης. Ο προπονητής των «ερυθρόλευκων», είπε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μια σειρά ημιτελικών με μια ομάδα που έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων. Ο Προμηθέας έδειξε δίκαια ότι τερμάτισε τρίτος. Είναι ομάδα που λειτουργεί πάρα πολύ ωραία και τέτοιες ομάδες χρειάζονται στο ελληνικό μπάσκετ. Δίνουμε έμφαση σε αυτή τη σειρά.

Πρέπει να ξεπεράσουμε τους τραυματισμούς και να ξαναβρούμε τη χημεία μας. Εδώ και ένα μήνα προσπαθούμε να συνέλθουμε απ' όλους τους τραυματισμούς και την αλλαγή ρόλων και χημείας που είχαμε. Ευελπιστώ ότι την κατάλληλη στιγμή θα είμαστε όλοι έτοιμοι».

Ο Βασίλης Σπανούλης, πρόσθεσε: «Εμείς πάμε να διεκδικήσουμε το στόχο που κυνηγάμε και εύχομαι ο κόσμος να δει ωραία παιχνίδια και να κερδίσει ο καλύτερος.

Θα κοιτάξουμε τη σειρά με τον Προμηθέα να κάνουμε καλά παιχνίδια. Οι ομάδες είναι αρκετά έμπειρες. Όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να αιφνιδιαστεί».

«Περήφανοι που είμαστε εδώ»

Στη συνέχεια, ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ηλίας Παπαθεοδώρου, ανέφερε: «Από την αρχή της χρονιάς κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια. Αποκλείσαμε μια ομάδα που πήρε το Κύπελλο και το Τσάμπιονς Λιγκ. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που το καταφέραμε, μέσα από μια επίπονη διαδικασία και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια κόντρα στον Παναθηναϊκό.

«Οι προπονητές και οι παίκτες δίνουν πάντα το καλό παράδειγμα και δεν θυμάμαι να έχει προκληθεί επεισόδιο από παίκτη και προπονητή. Η ερώτηση αυτή πρέπει να γίνει πέραν του κόσμου και σε άλλους παράγοντες του αθλητισμού που δίνουν την σπίθα στον κακό οπαδό να δημιουργήσει επεισόδια. Εμείς με τη συμπεριφορά μας δίνουμε καλά ερεθίσματα, έχουμε υψηλό επίπεδο, άρα θα πρέπει να διορθώσουμε το συγκεκριμένο κακώς κείμενο, κυρίως από τους ανθρώπους που προκαλούν. Η ερώτηση απευθύνεται στους ανθρώπους που προκαλούν».

Ο αρχηγός του «δικεφάλου του Βορρά», Βαγγέλης Μαργαρίτης, είπε: ««Μετά από τρία χρόνια είμαστε και πάλι στην τετράδα. Είχαμε μια δύσκολη χρονιά, ειδικά στην αρχή. Είχαμε κάποιες ήττες και τραυματισμούς και δεν βρίσκαμε ρυθμό. Δουλέψαμε πολύ, πιστεύουμε στην ομάδα και μπήκαμε στην τετράδα.

Δουλέψαμε πολύ και τα καταφέραμε. Έχουμε μια δύσκολη σειρά κόντρα στον Παναθηναϊκό. Θέλει συγκέντρωση κόντρα σε μια ομάδα που δεν έχει καμία ήττα. Όλη τη σεζόν ιδρώνουμε για να φτάσουμε στην τετράδα και θα παλέψουμε στα ημιτελικά».

«Να δείξουμε ότι δεν ήταν τυχαίο»

Ο Προμηθέας Πατρών, που έφτασε για πρώτη φορά στα ημιτελικά, εκπροσωπήθηκε από τον προπονητή του, Μάκη Γιατρά, και τον αρχηγό του, Νίκο Γκίκα. Ο τεχνικός της ομάδας της Αχαΐας, ανέφερε: «Πρώτα απ όλα να πω ότι είναι μεγάλη τιμή για την ομάδα που εκπροσωπώ να κάθομαι με κορυφαίους προπονητές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έχουν αποδείξει τι είναι οι παίκτες αυτοί. Για μένα είναι περηφάνια αυτό που ζω. Αυτό που θέλουμε είναι να χαρούμε τα παιχνίδια. Είχαμε σταθερή πορεία με εξαίρεση τον Δεκέμβριο. Παλέψαμε όλα τα παιχνίδια, ήμασταν ανταγωνιστικοί. Θέλουμε να χαρούμε τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και να πάρουμε ό,τι μας αξίζει στο γήπεδο.

Εμείς στην Πάτρα δείξαμε ότι υπήρχε τρομερή ατμόσφαιρα. Όλα τα παιχνίδια είχαν κόσμο στο γήπεδο. Χάρηκαν όλοι την ατμόσφαιρα. Δεν υπήρξε και αντίπαλος που είχε παράπονο. Έτσι πρέπει να είναι όλοι οι αγώνες. Αυτό πρεσβεύουμε και το έχουμε δείξει».

Ο αρχηγός του Προμηθέα, υπογράμμισε: «Είναι τιμή που είμαστε εδώ. Όταν άρχιζε η χρονιά κανείς δεν περίμενε να είμαστε εδώ. Τερματίσαμε τρίτοι σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Είναι τρία... ξεάγχωτα παιχνίδια. Έχουμε κάποιους τραυματισμούς, αλλά έχουμε δείξει χαρακτήρα και θέλουμε να δείξουμε ότι δεν φτάσαμε τυχαία ως εδώ κόντρα σε έναν μεγάλο αντίπαλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ