ΣΠΟΡ

Παναθηναϊκός: 47 χρόνια από το έπος του Γουέμπλεϊ

Παναθηναϊκός: 47 χρόνια από το έπος του Γουέμπλεϊ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συμπληρώνονται σήμερα 47 χρόνια από την πρώτη και μοναδική παρουσία ελληνικής ομάδας σε τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στην... πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό, καθώς αντιμετώπισε στις 2 Ιουνίου 1971 τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ και ηττήθηκε με 2-0.

Προπονητής του «τριφυλλιού» ήταν ο αείμνηστος Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος ανέλαβε και επίσημα τα «ηνία» της ομάδας στις 2 Ιουνίου 1970 και δούλεψε στη ψυχολογία των παικτών, με αποτέλεσμα να καταφέρει να τους κάνει να μην φοβούνται τους αντιπάλους τους. Ο Μίμης Δομάζος είχε δηλώσει στη διάρκεια της πορείας προς τον τελικό για τον θρυλικό «καλπάζοντα συνταγματάρχη» ότι «το τροπάριό του ήταν άκρως αποτελεσματικό, δεν είχαμε κανένα κόμπλεξ απέναντί τους».

Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τέσσερις ομάδες για να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πετυχαίνοντας 16 γκολ στην πορεία του, ενώ δέχθηκε 10. Ο Μίμης Δομάζος ήταν «το μυαλό» της ομάδας, αλλά αυτός που «έβγαζε τα κάστανα από την φωτιά» ήταν ο Αντώνης Αντωνιάδης. Ο «ψηλός» σημείωσε τα 10 από τα 16 τέρματα, επίδοση που του χάρισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης.

Το πρώτο «εμπόδιο» ήταν η Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο, την οποία οι «πράσινοι» νίκησαν δύο φορές, 2-1 εκτός έδρας και 5-0 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ακολούθησαν οι αναμετρήσεις με τη Σλόβαν Μπρατισλάβα από την -τότε- Τσεχοσλοβακία. Ο Παναθηναϊκός έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση από το πρώτο παιχνίδι, όταν επικράτησε με 3-0, με αποτέλεσμα η ήττα του 2-1 στην Μπρατισλάβα στη ρεβάνς να έχει... γλυκιά γεύση.

Στους προημιτελικούς το «τριφύλλι» αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον και απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο «Γκούντισον Παρκ». Το εκτός γκολ του Αντωνιάδη αποδείχθηκε «χρυσό», καθώς στη ρεβάνς οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα (0-0) αποτέλεσμα που έστειλε τον Παναθηναϊκό στους «4». Εκεί οι παίκτες του Φέρεντς Πούσκας αντιμετώπισαν τον Ερυθρό Αστέρα.

Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν 4-1 στο Βελιγράδι, αλλά το γκολ του Αριστείδη Καμάρα αποδείχθηκε καθοριστικό. Και αυτό γιατί στη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-0 με δύο γκολ του Αντωνιάδη και ένα του Καμάρα και πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό με αντίπαλο τον Άγιαξ.

Ο «Αίαντας» του Ρίνους Μίχελς, στο ρόστερ του οποίου δέσποζε ο Γιόχαν Κρόιφ, αποδείχθηκε αξεπέραστο «εμπόδιο» για τον Παναθηναϊκό στον τελικό της 2ας Ιουνίου 1971 στον «ναό» του ποδοσφαίρου, τον οποίο παρακολούθησαν 83.176 θεατές. Ο Βαν Ντάικ έδωσε νωρίς το προβάδισμα στον Άγιαξ, ενώ το όνειρο για το «τριφύλλι» έλαβε τέλος με το αυτογκόλ του Άνθιμου Καψή, τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα...

Οι συνθέσεις του τελικού

ΑΓΙΑΞ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ, Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν (Μπλάνκεμπουργκ 46΄), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Βαν Ντάικ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ